Kezdőlap Blog

Mire jó az arcmaszk és hogyan tudjuk magunk megcsinálni?

0

Hajóponyvák helyett mosható házimaszkok gyártásába kezdett egy kismarosi vállalkozó. Lőcsey László (kiemelt képünkön) azt mondta, hogy eddig 120 maszk készült el. Ezeket a közösségi oldalak segítségével eljuttatta azoknak, akik igényelték, de csütörtöktől továbbiak gyártásba kezd. Rajta kívül egyes házaknál is házi maszk varrásába kezdtek. Mutatjuk, hogyan tud Ön is egyszerű, de hatásos maszkot készíteni!

A szájmaszk viselése elsősorban azt biztosítja, hogy a vírusos fertőzéssel megbetegedett ember zárt térben, például egy boltban ne fertőzzön meg másokat is. Mivel a betegség tünetmentesen is lappanghat sok ember szervezetében, potenciálisan sokkal több vírushordozó lehet, mint amennyien megbetegedtek – ezt mutatja a hazai fertőzöttek aránya is: a jelenlegi 167 ismert esetben több mint száz fertőzöttnek nincsenek észrevehető tünetei (erről a miniszterelnök beszélt ma délelőtt).

A tünetmentesség esetén is védi a maszk viselése az egészséges embereket a fertőzöttől, tehát mindenki viseljen maszkot, aki kénytelen zárt térben, vagy mások közelségében tartózkodni.

Stedra Sanyi boltjában például már a múlt héten maszkban és kesztyűben dolgoztak, ami a legfelelősebb hozzáállás a vírusfertőzéshez.

A közösségi oldalakon is nagyon sok jó minta van azoknak, akik tudnak varrni, elláthatják a családot, de a videó után mutatunk egy házi szabásrajzot is, ennek rögzítését saját anyagból meg tudjuk oldani.

Ez pedig egy egyszerű szabásminta, plusz néhány alap információ a rajzon. Igen, a hatékony maszknak több rétegből kell állnia.

Bónusz: varrás nélküli arcmaszk készítése, ha végképp nincsen más elérhető megoldás

Így kell megvarrni a maszkokat:

AZ ARCMASZKOKRÓL ÁLTALÁBAN

Mire való a házi készítésű arcmaszk?

Az általunk készített arcmaszk nem tud olyan biztonságot nyújtani a koronavírus ellen, mint a professzionális maszkok, de képes a vírus behatolását olyan mértékben meggátolni, hogy a használója nagy valószínűséggel nem betegszik meg, a betegséget pedig biztosan nem adja tovább. A maszkot akkor kell felvenni, amikor külső személytől fogunk átvenni valamit. Ez lehet postai küldemény, kiszállításos ebéd vagy bármilyen csomag, amit a részünkre hoznak. Az arcmaszkot felvesszük és így fogadjuk az átadó személyt. Ilyenkor is tanácsos két méter távolságot tartani köztünk és az átadó személy között, leszámítva, azt a mozdulatot, amikor a csomagot átvesszük. A legjobb, ha mindkét személy arcmaszkot visel, ilyenkor a legkisebb a valószínűsége annak, hogy cseppfertőzés útján bármelyikük is megfertőződik.

A mosható arcmaszk tisztítása

Az önkéntesek által átadott maszkot, az otthon rendelkezésünkre álló kesztyűben vegyük át. Tegyük a maszkot mosdócsap alá és meleg vízzel kissé nedvesítsük át. Szappannal kenjük be alaposan mindkét oldalát, majd meleg folyó vízzel alaposan öblítsük át. Fontos, hogy lehetőleg ne dörzsöljük, ne csavarjuk, mert a szövet ezektől kitágulhat. Az alapos átöblítést követően tegyük ki száradni a radiátorra, vagy később a melegben akár a napra is. Minden külső személlyel való találkozás után ezt a fertőtlenítő átszappanozást és átöblítést el kell végeznünk. Ha netán a maszk még nem száradt ki, amikor újabb személy érkezik hozzánk, nyugodtan felvehetjük nedvesen is, mert már ilyenkor is képes a vírusok kiszűrésére.

Mi van, ha nem mosható arcmaszkot szeretnénk tisztítani?

Az is lehetséges, de előrebocsátjuk, hogy az alább leírt fertőtlenítések egyike sem képes azt a 100 %-os vírusmentességet elérni, ami az egészségügyben kötelező szabvány. De ha az így elérhető vírusmentesség nem is lesz 100 %-os, annál akkor is jobb, mintha a reggel felvett (esetleg utolsó) egyszer használatos arcmaszkunkat este kidobnánk a szemétbe és másnaptól már védtelenek lennénk a vírus cseppfertőzésével szemben. De a másik lehetőség sem jobb, ha fertőtlenítés nélkül, folyamatosan hordanánk ugyanazt az arcmaszkot, s így minden nap tovább és tovább halmoznánk rajta az élő vírusokat és baktériumokat.

Röviden az egyes arcmaszk típusok fertőtleníthetőségéről

Az orvosi (sebész) maszk átgőzöléssel egyáltalán nem, és 70 %-os alkohollal való rápermetezéssel sem nagyon fertőtleníthető, mert az arcrész kizárólagos anyaga egy olyan papír, ami szerkezetében durván károsodhat.

Az FFP típusú maszkoknál van esély a sikeres fertőtlenítésre, ezek közül is főleg az FFP2-es és az FFP3-as típusoknál, de ha nagyon szorít a cipő, az FFP1-es maszkok fertőtlenítésével is megpróbálkozhatunk. Sajnos az FFP1-es arcmaszkok egy részénél az is probléma szokott lenni, hogy a gumiszalagok gyengén vannak rögzítve a maszkhoz, így könnyen leválnak róla.

Hogyan csináljuk?

Alapvetően két módszer lehet: az alkoholos és az átgőzöléses módszer.

Előbbi esetben gyógyszertári, 70 százalékos alkoholt használjunk, amit egy spricnivel vigyünk fel. Csak a maszk külső oldalát permetezzük be, 10-15 fújással. Ezután fél órát száradni hagyjuk. Ettől a kezeléstől az arcmaszk szerkezete nem károsodik, szűrőképessége nem csökken. Hogy hányszor, hány napon át tudjuk ezt megtenni, az elsősorban az arcmaszkunk strapabírásától és általános elhasználódásától függ. Fontos, hogy a gyógyszertári alkoholt nem helyettesíti se pálinka, se más színtelen rövidital.

A gőzölés esetében egy fém szűrőbe kell fektetnünk a maszköt, a külső felével lefelé. Egy fazékba annyi vizet teszünk, hogy a szűrőt belerakva két centi távolság legyen a szűrő és a víz között. Majd a szűrőt kivesszük, a vizet felforraljuk és amikor zubogva forr, akkor beletesszük a szűrőt, benne a maszkkal. 15 percig, fedő alatt kell gőzölni.

Az alkoholos fertőtlenítéssel szemben hátrány, hogy a tapasztalatok alapján a maszkok anyaga kikeményedhet vagy összemehet a gőzölésben. Használni így is tudjuk és védelmet is nyújt, de kényelmetlenebbé válhat.

Utószó:

Egy kutató sohasem repes a boldogságtól, amikor ilyen gagyizással, otthoni kókányolással egybekötött, „megcsináljuk okosba” mentalitással kényszerül kísérleteket végezni, majd ezek eredményeként hatékony vagy kevésbé hatékony fertőtlenítési módszereket ajánlani. De ebben az irományban többször is próbáljuk hangsúlyozni, hogy az a hozzáállás még károsabb, ha úgy gondolkozunk, hogy ha valami nem biztosít a számunkra 100 %-os védelmet, akkor inkább ne legyen semmi, jöjjön inkább a 0 %-os „védelem”.

(az arcmaszkokról szóló rész szerzője mikrobiológus, a neve közléséhez nem járult hozzá)

OLTÁS UTÁNI TUDNIVALÓK – nem csak beoltottaknak

0

A koronavírus ellen beoltott betegek egy tájékoztatót kapnak, amelyen minden fontos információ szerepel az oltás utáni teendőkről, tudnivalókról. A részben a verőcei háziorvos által is jegyzett irat azonban azoknak is tud válaszokat adni, akik még az oltás, sőt akár az oltási regisztráció előtt állnak. Ezért az oltás utáni tudnivalókat összegző kisokost most közzétesszük itt is.

Koronavírus elleni oltás utáni tudnivalók

Mi várható?

Ahogy a vírusra, úgy a védőoltásra is különbözőképpen reagál az emberek szervezete.

Ezért azt javasoljuk, hogy a védőoltás utáni 1-2 napra ne tervezzen semmi nehéz, különleges tevékenységet, szellemi vagy fizikai munkát.  Előre szervezze meg, hogy legyen olyan kollégája, aki tudja helyettesíteni, ha gyenge, és otthon kell maradnia. Az oltás utáni napokra legyen otthon kellő mennyiségű folyadék, ennivaló, lázcsillapító és hányingercsillapító.

Milyen mellékhatások lehetnek?

Ne csodálkozzunk, ha az oltás után pár órával gyengének, betegnek érezzük magunkat, mint egy vírusos megbetegedés esetén.

Várhatóan ezek a tünetek 1-2 nap alatt el fognak múlni, és csak a szervezet immunválaszát jelentik. (Gondoljunk arra, mennyivel rosszabb lehet a vírust elkapni, mint ezeket a mellékhatásokat kibírni 1-2 napig).

Az alkalmazási előírat pontosan felsorolja a mellékhatásokat, így akit érdekel, utána tud nézni, de ezek közül a leggyakoribbak:

fejfájás;

injekció beadásának helyén fellépő duzzanat, bőrpír;

átmeneti láz;

fáradékonyság, aluszékonyság, gyengeség;

izomfájdalom, ízületi fájdalom;

hasmenés;

köhögés;

hányinger, étvágytalanság, esetleg hányás.

Készüljön fel ezen tünetek otthoni ellátására: fájdalom/láz esetén használjon fájdalom/lázcsillapítót, hányinger/hányás esetén hányingercsillapítót! Igyon sok folyadékot!

Megkaptam az első oltást, mikor leszek védett?

Már az első oltás után elkezd a szervezet ellenanyagokat termelni, de igazi védettség a második („booster”) oltás után 1-2 héttel alakul ki. Azoknál, akik az első oltást kapták meg, bizonyos fokú védettség már kb. 2 hét múlva jelentkezik, de ez gyorsan csökkenne, ha nem kapnának második oltást. A második oltás újabb antitest termelésre készteti a szervezetet, ezért ne feledkezzen meg a 2. oltásról!

Jegyezze fel az időpontot és helyet oda, ahol időben biztosan tudni fog róla!

Melyik oltásból mikor kapom a második adagot?

Pfizer/BioNTech – 35 nap eltéréssel

Moderna – 28 nap eltéréssel

AstraZeneca – 12 hét eltéréssel

Szputnyik V – 3 hét eltéréssel

Sinopharm – 3-4 hét eltéréssel

A második oltást is megkaptam. Mi várható?

Sokaknál a második oltás után nagyobb immunválaszt figyeltek meg. A fent leírt mellékhatások jelentkezhetnek, de kicsit erősebben. Ne ijedjen meg, 1-2 nap és el fognak múlni.

Teljes védettség csak a 2. oltás után 1-2 hét múlva érhető el. (Pontosabban, minimum: Pfizer/BioNTech: 7 nap; Moderna: 14 nap; AstraZeneca: 15 nap; Szputnyik: 3 hét, Sinopharm: 14 nap)

A fenti mellékhatások nem múlnak, pedig már 2-3 nap eltelt. Mit tegyek?

Mindenképpen jelezze orvosának, egyrészről a súlyos mellékhatásokat kötelezően jelenteni is kell, másrészről előfordulhat, hogy Ön koronavírusos lett időközben, és úgy kapta meg az oltást. Ekkor sincs baj, de fontos, hogy megfigyelés alatt legyen, és az orvosa utasítása szerint járjon el.

Jól vagyok, beoltottak, akkor nem kell maszkot hordanom?

Ez nem igaz. Kell maszkot hordania, mivel a nyálkahártyán változatlanul meg tudnak tapadni a koronavírus részecskék, csak a szervezet felkészült védekező reakciójának köszönhetően nem tudnak olyan mértékben a elszaporodni a szervezetben. Embertársai és a saját védelme érdekében is változatlanul be kell tartania a járványügyi védekezés alapszabályait: távolságtartás, maszk használat, kézmosás.

Akkor mi értelme az oltásnak?

  1. Az oltás segítségével, Önnél lényegesen kisebb az esélye, hogy súlyosan megbetegszik, és kórházba kerül, még akkor is, ha elkapja a fertőzést, várhatóan sokkal enyhébb lefolyással esik át rajta;
  2. Kisebb eséllyel fertőz másokat;
  3. Ha olyan társaságban van, ahol mindenki be van oltva, vagy 3 hónapon belül volt COVID-os, akkor maszk nélkül is beszélgethetnek.
  4. Cél, hogy minél hamarabb elérjük a nyájimmunitást, és ne hagyjunk időt a mutációk kialakulásának, széles körű terjedésének, kvázi ennek az egész borzalomnak!

Ezért is fontos, hogy minden barátját ismerősét rábeszélje az oltásra, és legyen rá büszke, hogy Ön már beoltott!

Jó egészséget kívánunk és várjuk, hogy újra szabadon találkozhassunk szeretteinkkel!

(Összeállította: Dr. Rékassy Balázs és Dr. Cserni István (2021. 03. 08.-i verzió))

Óvatosan a vasúti átjáróban, már jár szerelvény a kisvasútpályán

0
03.19 délután

Ma már újra járt vonat a felújítás alatt álló kisvasút-pályán – tudta meg a Kikiáltó. A kisvasútállomás melletti zöldségestől érkezett a figyelmeztetés.

Hosszú kihagyás után tehát újra érdemes körülnézni a vasúti átjáróban, mielőtt kocsival áthajtanánk rajta. Bár az állomás még nincsen kész, tehát a menetrendszerű közlekedés nem indult még meg.

A kisvasút felújítás eredeti ütemterve szerint egyébként most tavasszal kellene újra üzembe állnia a szerelvényeknek, a szokásos szezonnyitás április elseje.

A kisvasút egyébként saját honlapot kapott, a kiralyreti-erdei-vasut.hu oldalon azonban egyelőre nincs hír arról, hogy mikor indul a menetrend szerinti közlekedés.

 

Fennakadás a hulladékszállításban

0

A hulladékszállítási szolgáltatás ellátásában Kismaroson a hétfői napon és már a múlt héten is fennakadások voltak. A zöldhulladék és a szelektívhulladék a település nagy részén a helyszínen maradt, több utcában pedig a kommunális hulladékot sem szállították el minden ingatlan elől. Az Önkormányzat a különböző csatornákon érkező bejelentések alapján telefonon és levélben is értesítette a szolgáltatót és kérte a helyzet rendezését.

Az Önkormányzat megkeresését követően azt az információt adta ma reggel a Zöldhíd, hogy a lehető leghamarabb pótolják az elmaradt szállításokat.

Az Önkormányzat arra kéri a kismarosi lakosokat, hogy a holnapi naptól (04. 13.) kezdődően a szállításból kimaradt ingatlanok tulajdonosai a Zöldhíd ügyfélszolgálatán keresztül is azonnal jelezzék a problémát a szolgáltató felé.

Amennyiben teljes utca, vagy utca szakasz marad ki, akkor az Önkormányzat felé is jöjjön az ott élőktől jelzés a titkarsag@kismaros.hu email címre. A beérkező jelzéseket azonnal továbbítja a hivatal a szolgáltató felé.

A Zöldhíd ügyfélszolgálatának elérhetősége:

E-mail: ugyfelszolgalat@zoldhid.hu

Levelezési cím:

2101 Gödöllő, Pf. 75
2661 Balassagyarmat, Pf. 101

Telefon:

06 (28) 561-200, melyen az alábbi időpontokban fogadják az ügyfelek hívását:

Hétfő: 8:00-16:30
Kedd: 7:00-19:00
Szerda: 9:00-16:30
Csütörtök: 8:00-16:30
Péntek: 8:00-13:00

Központi fax:

06 (28) 561-201

Fehér Opeles csalók loptak meg tegnap egy jószívű kismarosit

0

Csalók loptak meg tegnap egy jóhiszemű kismarosit. A legnagyobb létszámú kismarosi facebook-csoportban azt írják, hogy a Vörösmarty utcában egy fehér Opel kombiból két férfi kölcsönkért egy csőgörényt egy ott lakótól, aztán elhajtottak vele. Egy másik háznál gázolajat kínáltak eladásra, de a faluban több helyen is látták felbukkani a kombi autót, a benne ülők hosszan nézelődnek.

A bejegyzés szerint CU-val kezdődik a rendszáma.

Kérjük, hogy ha gyanús esetet tapasztalnak, vagy idegeneket látnak bámészkodni, értesítsék egymást, de az önkormányzatot vagy a kismarosi közterület-felügyelőt is!

LP

Enyhén nőtt a bűncselekmények száma a környéken tavaly

0
kép: fsHH képe a Pixabay-en

Az utóbbi nyolc évben megfeleződött a bűncselekmények száma a környéken, de a stagnálás enyhe növekedésbe váltott tavaly – olvasható ki a váci rendőrkapitányság idei statisztikájából. Az önkormányzatnak megküldött anyagban a kapitányság vezetője, Révész Ákos József azt írja, hogy Kismaroson tavaly 32 bűncselekmény történt, ami a rendkívül alacsony (18) egy évvel korábbi adathoz képest jelentős növekedésnek tűnik. Az utóbbi öt év átlagában azonban nem kiemelkedő, bár tény, hogy az elmúlt öt évben nem volt 30-nál magasabb ez az érték.

Rendőrségi statisztika az elmúlt évek bűncselekményeinek számáról (Forrás – Váci Rendőrkapitányság)

Azt is írják azonban, hogy éppen tavaly kapcsoltak le egy környéken garázdálkodó bandát, amely számos, mintegy 15 hétvégi ház feltörését vallotta be. A függönykarnistól a kaktuszig mindenfélét loptak és azt a saját házuk “felcicomázására használták” – fogalmaz a közlemény.

A rendőrségi jelentésből kiderül, hogy magasabb a felderített esetek száma, de tovább tart egy-egy nyomozás. A kapitány azt is írja, hogy a cél az idei évre, hogy a lakosság biztonságérzetét növeljék. A kapitányság területén napszakonként 3 pár járőr volt jelen a közterületeken, de a járvány miatti ellenőrzésekre plusz járórpárost is bevetettek. Ezen kívül a körzeti megbízottakat is foglalkoztatták tavaly. A településeket a létszámuk alapján látogatták, a reagálási képességet az összegzés jónak látja.

Összesített statisztika az elmúlt évek bűncselekményeinek számáról (Forrás – Váci Rendőrkapitányság)

A környéken összességében kevesebb lett a baleset, de továbbra is a gyorshajtásból lett a leginkább baj, a balesetek majdnem felét ez okozta. Jelentős még a statisztikában, hogy az autósok nem tartják be a kanyarodási szabályokat és nem adnak elsőbbséget, valamint nem tartják a követési távolságot.

Szabálysértési statisztika az elmúlt évek bűncselekményeinek számáról (Forrás – Váci Rendőrkapitányság)

Az idei év célkitűzései között az első helyek egyikén szerepel, hogy a környéken tovább javítsák a települések és külterületek közbiztonságát és az itt lakók biztonságérzetén is javítsanak – áll az összefoglalóban.

A teljes statisztikai kimutatás itt.

Lakatos Péter