Kezdőlap Blog

Mire jó az arcmaszk és hogyan tudjuk magunk megcsinálni?

0

Hajóponyvák helyett mosható házimaszkok gyártásába kezdett egy kismarosi vállalkozó. Lőcsey László (kiemelt képünkön) azt mondta, hogy eddig 120 maszk készült el. Ezeket a közösségi oldalak segítségével eljuttatta azoknak, akik igényelték, de csütörtöktől továbbiak gyártásba kezd. Rajta kívül egyes házaknál is házi maszk varrásába kezdtek. Mutatjuk, hogyan tud Ön is egyszerű, de hatásos maszkot készíteni!

A szájmaszk viselése elsősorban azt biztosítja, hogy a vírusos fertőzéssel megbetegedett ember zárt térben, például egy boltban ne fertőzzön meg másokat is. Mivel a betegség tünetmentesen is lappanghat sok ember szervezetében, potenciálisan sokkal több vírushordozó lehet, mint amennyien megbetegedtek – ezt mutatja a hazai fertőzöttek aránya is: a jelenlegi 167 ismert esetben több mint száz fertőzöttnek nincsenek észrevehető tünetei (erről a miniszterelnök beszélt ma délelőtt).

A tünetmentesség esetén is védi a maszk viselése az egészséges embereket a fertőzöttől, tehát mindenki viseljen maszkot, aki kénytelen zárt térben, vagy mások közelségében tartózkodni.

Stedra Sanyi boltjában például már a múlt héten maszkban és kesztyűben dolgoztak, ami a legfelelősebb hozzáállás a vírusfertőzéshez.

A közösségi oldalakon is nagyon sok jó minta van azoknak, akik tudnak varrni, elláthatják a családot, de a videó után mutatunk egy házi szabásrajzot is, ennek rögzítését saját anyagból meg tudjuk oldani.

Ez pedig egy egyszerű szabásminta, plusz néhány alap információ a rajzon. Igen, a hatékony maszknak több rétegből kell állnia.

Bónusz: varrás nélküli arcmaszk készítése, ha végképp nincsen más elérhető megoldás

Így kell megvarrni a maszkokat:

AZ ARCMASZKOKRÓL ÁLTALÁBAN

Mire való a házi készítésű arcmaszk?

Az általunk készített arcmaszk nem tud olyan biztonságot nyújtani a koronavírus ellen, mint a professzionális maszkok, de képes a vírus behatolását olyan mértékben meggátolni, hogy a használója nagy valószínűséggel nem betegszik meg, a betegséget pedig biztosan nem adja tovább. A maszkot akkor kell felvenni, amikor külső személytől fogunk átvenni valamit. Ez lehet postai küldemény, kiszállításos ebéd vagy bármilyen csomag, amit a részünkre hoznak. Az arcmaszkot felvesszük és így fogadjuk az átadó személyt. Ilyenkor is tanácsos két méter távolságot tartani köztünk és az átadó személy között, leszámítva, azt a mozdulatot, amikor a csomagot átvesszük. A legjobb, ha mindkét személy arcmaszkot visel, ilyenkor a legkisebb a valószínűsége annak, hogy cseppfertőzés útján bármelyikük is megfertőződik.

A mosható arcmaszk tisztítása

Az önkéntesek által átadott maszkot, az otthon rendelkezésünkre álló kesztyűben vegyük át. Tegyük a maszkot mosdócsap alá és meleg vízzel kissé nedvesítsük át. Szappannal kenjük be alaposan mindkét oldalát, majd meleg folyó vízzel alaposan öblítsük át. Fontos, hogy lehetőleg ne dörzsöljük, ne csavarjuk, mert a szövet ezektől kitágulhat. Az alapos átöblítést követően tegyük ki száradni a radiátorra, vagy később a melegben akár a napra is. Minden külső személlyel való találkozás után ezt a fertőtlenítő átszappanozást és átöblítést el kell végeznünk. Ha netán a maszk még nem száradt ki, amikor újabb személy érkezik hozzánk, nyugodtan felvehetjük nedvesen is, mert már ilyenkor is képes a vírusok kiszűrésére.

Mi van, ha nem mosható arcmaszkot szeretnénk tisztítani?

Az is lehetséges, de előrebocsátjuk, hogy az alább leírt fertőtlenítések egyike sem képes azt a 100 %-os vírusmentességet elérni, ami az egészségügyben kötelező szabvány. De ha az így elérhető vírusmentesség nem is lesz 100 %-os, annál akkor is jobb, mintha a reggel felvett (esetleg utolsó) egyszer használatos arcmaszkunkat este kidobnánk a szemétbe és másnaptól már védtelenek lennénk a vírus cseppfertőzésével szemben. De a másik lehetőség sem jobb, ha fertőtlenítés nélkül, folyamatosan hordanánk ugyanazt az arcmaszkot, s így minden nap tovább és tovább halmoznánk rajta az élő vírusokat és baktériumokat.

Röviden az egyes arcmaszk típusok fertőtleníthetőségéről

Az orvosi (sebész) maszk átgőzöléssel egyáltalán nem, és 70 %-os alkohollal való rápermetezéssel sem nagyon fertőtleníthető, mert az arcrész kizárólagos anyaga egy olyan papír, ami szerkezetében durván károsodhat.

Az FFP típusú maszkoknál van esély a sikeres fertőtlenítésre, ezek közül is főleg az FFP2-es és az FFP3-as típusoknál, de ha nagyon szorít a cipő, az FFP1-es maszkok fertőtlenítésével is megpróbálkozhatunk. Sajnos az FFP1-es arcmaszkok egy részénél az is probléma szokott lenni, hogy a gumiszalagok gyengén vannak rögzítve a maszkhoz, így könnyen leválnak róla.

Hogyan csináljuk?

Alapvetően két módszer lehet: az alkoholos és az átgőzöléses módszer.

Előbbi esetben gyógyszertári, 70 százalékos alkoholt használjunk, amit egy spricnivel vigyünk fel. Csak a maszk külső oldalát permetezzük be, 10-15 fújással. Ezután fél órát száradni hagyjuk. Ettől a kezeléstől az arcmaszk szerkezete nem károsodik, szűrőképessége nem csökken. Hogy hányszor, hány napon át tudjuk ezt megtenni, az elsősorban az arcmaszkunk strapabírásától és általános elhasználódásától függ. Fontos, hogy a gyógyszertári alkoholt nem helyettesíti se pálinka, se más színtelen rövidital.

A gőzölés esetében egy fém szűrőbe kell fektetnünk a maszköt, a külső felével lefelé. Egy fazékba annyi vizet teszünk, hogy a szűrőt belerakva két centi távolság legyen a szűrő és a víz között. Majd a szűrőt kivesszük, a vizet felforraljuk és amikor zubogva forr, akkor beletesszük a szűrőt, benne a maszkkal. 15 percig, fedő alatt kell gőzölni.

Az alkoholos fertőtlenítéssel szemben hátrány, hogy a tapasztalatok alapján a maszkok anyaga kikeményedhet vagy összemehet a gőzölésben. Használni így is tudjuk és védelmet is nyújt, de kényelmetlenebbé válhat.

Utószó:

Egy kutató sohasem repes a boldogságtól, amikor ilyen gagyizással, otthoni kókányolással egybekötött, „megcsináljuk okosba” mentalitással kényszerül kísérleteket végezni, majd ezek eredményeként hatékony vagy kevésbé hatékony fertőtlenítési módszereket ajánlani. De ebben az irományban többször is próbáljuk hangsúlyozni, hogy az a hozzáállás még károsabb, ha úgy gondolkozunk, hogy ha valami nem biztosít a számunkra 100 %-os védelmet, akkor inkább ne legyen semmi, jöjjön inkább a 0 %-os „védelem”.

(az arcmaszkokról szóló rész szerzője mikrobiológus, a neve közléséhez nem járult hozzá)

Hőségriadó a napokban – a művelődési házban is lehet hűsölni

0

Életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt harmadfokú hőségriasztás, amely hétfő 0 órától csütörtök éjfélig tart.
Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) erről szóló közleményében kérte, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői – hangsúlyozták.
Kérték továbbá, hogy a járművezetők vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók se napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.
Figyelmeztettek arra is, hogy ne hagyjon senki gyermeket, állatot a tűző napon parkoló autóban, mert ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, hívják a 112-es segélyhívószámot! – kérték.

Ezekben a napokban a művelődési házba lehet betérni egy kis hűvösért 8 és 16 óra közt, illetve ha valakinek szüksége van rá, az intézmény munkatársai vizet is osztanak ebben az időszakban az aulában.

Hivatalosan is VAKÁCIÓ!

0
Tanévzáró 2022

Június 23-án, este 18 órakor kezdődött a Vilcsek Gyula Általános Iskola tanévzáró ünnepsége.
A Himnuszt követően a harmadikosok műsorai következtek.
Greff Luca és Horváth Máté verset mondtak, az A osztály a Vakáció című gyerekdalt adta elő, a németes diákok egy zenés-táncos előadással készültek, majd végül a B-sek Nemes Nagy Ágnes: Bodzavirág című megzenésített versét énekelték el.

Ezután Nyúli Edina intézményvezető asszony ünnepi beszédet tartott, majd a jutalmak átadása következett.

Díjazottak lettek:
Kitűnő tanulmányi eredményért, példás magatartásért és szorgalomért könyvjutalomban részesültek:

1.a osztály:
Eiger Rozi Hanga,
Horváth Anna,
Kováts Attila

1.b osztály:
Erős Péter,
Rudolf Ádám

2. osztály:
Béres Boglárka,
Gyurkovics Mátyus Soma,
Moravcsik Adél,
Stromajer Alma,
Szilágyi Panni

3.a osztály:
Bátor Noel,
Bonafert Bendegúz,
Fuchs Csenge,
Kolos Áron,
Kriston Júlia,
Molnár Levente,
Ruff Bence,
Vas Dóra

3.b osztály:
Jójárt Johanna,
Szentkuti Barnabás

4.a osztály:
Kovács Janka Hanga,
Laufer Izabell,
Szilva Fanni

4.b osztály:
Szitás Attila

5.a osztály:
Borbély Dávid,
Csadó Ármin Lőrinc,
Huang Mangó,
Ruff Balázs,
Szalay-Moór Manna

5.b osztály:
Bergmann Heidi,
Bogár Viktor,
Horváth Nóra,
Lakatos Botond Oszkár

6.a osztály:
Juraszik Réka,
Szentkuti Anna

6.b osztály:
Beja Benedek,
Beja Janka,
Holman Márton,
Molnár Zsóka,
Tóth Kinga

7.osztály:
Longável Gyöngyvér,
Medgyes Enikő,
Ruff Eszter

8.osztály:
Andresz Vilmos,
Gémesi Tamás László,
Kriston András

A tanévzáró ünnepélyen a magyar irodalom tanulása terén kiemelkedő eredményt elérő 4. osztályos tanulót/tanulókat is díjazzák. Ebben az évben a 4.a osztályból Varga Zoé, a 4.b osztályból Lakatos Franka érdemelte ki ezt a teljesítményével.

A rajz, a képzőművészet tanulása és művelése terén elért kiemelkedő teljesítményt is elismerik, szintén a 4. évfolyamon, idén ezt a díjat Kováts Janka kapta a 4.a osztályból.

Guttman Dezsőné, az iskola volt titkára, nyugdíjba vonulásakor létrehozott egy díjat, melyet a mindenkori 2. évfolyam tanulója kap példamutató magatartásáért és közösségi munkájáért. Idén ezt a díjat Burik Eszter és Guba Gábor érdemelte ki.

Idén nyolcadik alkalommal került sor a Német Nemzetiségi Önkormányzat által alapított Riener Rezső díj átadására.
Minden évben emléklappal és könyvajándékkal jutalmazzák kitartó szorgalmukért a német nemzetiség nyelvoktatásban részt vevő tanulóinkat. A díjakat Buzásiné Delacasse Ivett adta át a Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében. És akik kapták:
Deák Péter, Horváth Viola, Less Júlia, Antal Zalán, Lombos Boróka, Bonifert Botond, Czilik Péter, Szabó Bence, Farkas Huba, Kékesi Zsófia, Poldauf Gábor.

A Szózat közös eléneklése után, a bizonyítványok kiosztására a tantermekben került sor, majd az iskola szeptemberig elcsendesült.

Boldog vakációt mindenkinek!

 

Csadó Klaudia Bernadett

 

 

 

 

Összeült a falu vezetése: új utcanevek is születtek, de a szennyvízszippant(tat)ással kapcsolatban is van némi módosulás

0
A kismarosi képviselők ülése 2022 06 13-án (Kép: Dunakanyar Hírek)

Június 13-án rendkívüli testületi ülést és rendes bizottsági ülést is tartottak a képviselők – ebben a sorrendben. A rendkívüli ülést a Kismarosi Kis Morgó Óvoda és Bölcsőde intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatának elfogadása miatt hívták össze, majd a helyszínen bekerült a Verőce és Kismaros közös rendészeti társulásának szerződésének módosítása. A jegyző szerint a mezőőri állás betöltése miatt szükséges a módosítás. Mind a két javaslatot elfogadták, de nem volt egyhangú a döntés. Vágatlanul végignézhető:

A bizottsági ülés izgalmasabb és jóval több szereplős volt, a napirendi pontok között beszámolók elfogadása, de utcák átnevezése és önkormányzati telkek esetleges eladása is szerepelt. Meg a szemét.

Utóbbiról a DTKH műszaki vezetője, Feigl Ferenc elmondta, hogy hamarosan a MOL veszi majd át a teljes hulladékszállítást, addig egységesítenék a szerződéseket minden általuk ellátott településen. Ehhez kellene az a módosítás, hogy az önkormányzat elengedje az ingyen házhoz vitt szelektíves zsákokat a szerződésből. A bizottsági ülés első órája csak erről szólt, a képviselők sokat kérdeztek a témával kapcsolatban, végül képviselők javasolták elfogadásra a testületnek a holnapi ülésre.

Elfáradt a MűvHáz kazánja, inkább cserélni kell, ez derült ki a karbantartáskor – ezt már Nagy Andrea a Művelődési Ház vezetője mondta el. A képviselők meghallgatták a felújítási munkákat végző szakembert, aki szerint több komoly javítást is igényelne a 12 éves szerkezet, mintegy hétszázötvenezer forintból vagy egy újat vásárolnak alig egymillió-egyszázezer forintból. A képviselők a cserét javasolták.

A bizottság szembesült azzal, hogy a Szent Lőrinc Szociális Szolgáltató csaknem egymilliós többlet forrásigényt jelentett be az idei évi ellátásra. Erre nemet mondtak a képviselők és a testületi ülésre kértek tájékoztatást arról, hogy miből fakad a többletigény.
A bölcsőde beszámolóját elfogadták, a korábbi fenntartó, a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálat Intézményfenntartó Központjától. Szeptembertől a bölcsőde és az óvoda is önkormányzati üzemeltetésű lesz.

A szippantásról

A bizottsági ülésen minősített többség kellett volna annak a rendeletnek az elfogadásához, ami a csatorna nélküli háztartások szennyvízszippantását módosítja. Ez alapján szerződést kell kötnie az önkormányzatnak egy szolgáltatóval, aki kiszippantja a szennyvizet a lakosoknál. Ha valaki nem az önkormányzattal szerződésben lévő partnerrel szippantat, akkor viszont be kell tudni mutatni a számlákat arról, hogy a szennyvizét megfelelő helyre vitette és nem a patakba eregette. Fontos, hogy ha házi tisztítót szereltek be, akkor akár kaphat mentességet is a szippantatás alól, de a házi tisztító amúgy is bejelentésköteles, így az önkormányzat eleve tud róla. A jegyző megjegyezte, hogy bízik abban, hogy mindenki be is jelenti a házi tisztítót, ez ugyanis könnyebbséget jelent a talajterhelés elszámolásánál.

Nem nagyon adna el az önkormányzat telket, a képviselők leszavaztak négy vételi ajánlatot is – mind egy embertől érkezett.

Lesz egy Eper köz és egy Irtás köz Kismaroson – új közterületek elnevezéséről is döntöttek a képviselők. Mindez mintegy két és fél órányi anyag:

Rendes testületi ülés

A testület rendes ülésén, június 20-án a Szamaritánus Szolgálat magyarázatot adott a kimutatásban szereplő többletfinanszírozási igényre, amelyet a csökkenő ellátottak számával indokolt. Az önkormányzat szeretné bővíteni a kört, többeket bevonni az ellátásba. A képviselőktől a javaslat végül 4 igen, 2 nem szavazatot kapott.

Vita volt a belső ellenőrzés alapján készített intézkedési tervről, amelyet végül elfogadtak.

A szemétszállítással kapcsolatos kérdések és a meglévő szerződés módosítása is átment a testületen. Vitás pont volt az üveggyűjtő gyakoribb vagy egyedi kérésre kiürítése, amit a szolgáltató szerint egyébként a nem a lakosság, hanem inkább cégek tudnak ilyen gyorsan ennyire telepakolni. A szolgáltató egyébként stabilabb szolgáltatást ígért, amint jövőre a MOL alvállalkozójaként folytatja a tevékenységét.

A képviselők nem javasoltak eladni önkormányzati ingatlanokat, az utóbbi időszakban több megkeresés is érkezett.

Elneveztek két közterületet is: mostantól Irtás köznek hívják a 8144/6 helyrajzi számú területet, és Eper köz lett 8591 helyrajzi számú zsákutca.

Mindenki képviselő elfogadta a lejárt határidejű határozatokról szóló beszámolót.

Két ülés között tett fontosabb intézkedésekről szóló polgármesteri beszámoló tárgyalása kapcsán kiderült, hogy a Börzsönyligetre vezető járdát garanciában nem lehetett javítani, ezt az Út-Finis Kft végezte el nemrég.
Az iskola kapcsán a polgármester elmondta, hogy az építés bizonytalansága miatt, illetve a konténeriskolábva költözés csúszása miatt semmilyen információ nincs arról, hogy lesz-e plusz osztályterem szeptemberben a mostani iskolaépület mellett, épül-e új konténertanterem.

A szippantós rendelet is átment, nem kötelező az önkormányzattal szerződött partnert választani, de számlával kell tudni igazolni az elvitetett folyékony hulladék mennyiségét A rendelet célja, hogy legyen központi szolgáltató, akit könnyen el lehet érni a csatornázás nélkül telkeken élőknek.

Az adhoc ügyeket tárgyaló napirendi pont szokás szerint izgalmas volt, a többi között például egy homályos hátterű szomszédharc nyilvánosság elé citálása is bekövetkezik és a személyeskedés nem is ér véget ennél az ügynél.

Poldauf Gábor képviselő jelezte az ülés végén, hogy illenék megköszönni a távozó jegyző munkáját. Ezt ő meg is tette, a polgármester pedig csatlakozott.
Dr. Timer Bárkányi Beáta, a távozó hivatalvezető zárszóként azt mondta, hogy feszített volt a munkatempó Kismaroson, de igyekezett olyan lelkesedéssel végezni a feladatát, mintha ő is itt élne. A jegyző augusztus elején távozik.

Lakatos Péter

 

Három diákot díjazott, négyet pedig tábori élményekhez juttat idén a Kismarosért Közalapítvány

0
Támogatás - Michal Jarmoluk képe a Pixabay-ről.

Jó tanuló – Jó sportoló díjat kapott három kismarosi diák is a Vilcsek Gyula Általános Iskolában a bizonyítvány mellé. A Kismarosért Közalapítvány idén már másodszor adta át az általa alapított elismeréseket. Minden tanuló az oklevél mellé 25.000Ft.- támogatást kapott – közölte az alapítvány kuratórium tagja a Kikiáltóval. Pálmai Károlyné azt írta, hogy ebben a tanévben Buzási Éva, Kunya Panka Virág és Andresz Vilmos részesült a kitüntetésben. A díjat a ballagáson vehették át a 8. évfolyamos diákok. Ezúton is gratulálunk!

Az alapítványi képviselő arról is beszámolt, hogy a nyári táborok kapcsán is megkeresték őket a szervezők, akik azt kérték, hogy ha lehet, támogassanak néhány diákot, aki egyébként nem tudna részt venni a táborokban. Mint fogalmazott, nagy örömmel teljesítették ezt a  kérést is: az iskola által szervezett táborok kapcsán két tanuló egyhetes táborozásának részvételi díját vállalták át, míg a Művelődési Ház kérésére 10.000 Ft-ot tudtak adni, ami egy kisdiák táboroztatását teszi lehetővé. Hozzáteszik, hogy a Falumúzeumban szervezett szervezett táborban szintén térítették a tábor költségét egy diáknak.

Lakatos Péter

(Kiemelt kép: Michal Jarmoluk képe a Pixabay-ről)

Elmaradt hulladékszállítás pótlása

0

A június 20-án elmaradt zöldhulladék szállítás ügyében Neubauer Rudolf polgármester felvette a kapcsolatot a DTkH Nonprofit Kft. munkatársaival. Kérdésére, mely szerint mikor lesz az elszállítás pótlása, a hulladékkezelő a mai napot jelölte meg, azaz június 24-e délután fognak érkezni a szemétszállítók.

A június 27-én esedékes szelektív hulladék begyűjtését a tervezett időpontra ígérik.