Kezdőlap Blog

Mire jó az arcmaszk és hogyan tudjuk magunk megcsinálni?

0

Hajóponyvák helyett mosható házimaszkok gyártásába kezdett egy kismarosi vállalkozó. Lőcsey László (kiemelt képünkön) azt mondta, hogy eddig 120 maszk készült el. Ezeket a közösségi oldalak segítségével eljuttatta azoknak, akik igényelték, de csütörtöktől továbbiak gyártásba kezd. Rajta kívül egyes házaknál is házi maszk varrásába kezdtek. Mutatjuk, hogyan tud Ön is egyszerű, de hatásos maszkot készíteni!

A szájmaszk viselése elsősorban azt biztosítja, hogy a vírusos fertőzéssel megbetegedett ember zárt térben, például egy boltban ne fertőzzön meg másokat is. Mivel a betegség tünetmentesen is lappanghat sok ember szervezetében, potenciálisan sokkal több vírushordozó lehet, mint amennyien megbetegedtek – ezt mutatja a hazai fertőzöttek aránya is: a jelenlegi 167 ismert esetben több mint száz fertőzöttnek nincsenek észrevehető tünetei (erről a miniszterelnök beszélt ma délelőtt).

A tünetmentesség esetén is védi a maszk viselése az egészséges embereket a fertőzöttől, tehát mindenki viseljen maszkot, aki kénytelen zárt térben, vagy mások közelségében tartózkodni.

Stedra Sanyi boltjában például már a múlt héten maszkban és kesztyűben dolgoztak, ami a legfelelősebb hozzáállás a vírusfertőzéshez.

A közösségi oldalakon is nagyon sok jó minta van azoknak, akik tudnak varrni, elláthatják a családot, de a videó után mutatunk egy házi szabásrajzot is, ennek rögzítését saját anyagból meg tudjuk oldani.

Ez pedig egy egyszerű szabásminta, plusz néhány alap információ a rajzon. Igen, a hatékony maszknak több rétegből kell állnia.

Bónusz: varrás nélküli arcmaszk készítése, ha végképp nincsen más elérhető megoldás

Így kell megvarrni a maszkokat:

AZ ARCMASZKOKRÓL ÁLTALÁBAN

Mire való a házi készítésű arcmaszk?

Az általunk készített arcmaszk nem tud olyan biztonságot nyújtani a koronavírus ellen, mint a professzionális maszkok, de képes a vírus behatolását olyan mértékben meggátolni, hogy a használója nagy valószínűséggel nem betegszik meg, a betegséget pedig biztosan nem adja tovább. A maszkot akkor kell felvenni, amikor külső személytől fogunk átvenni valamit. Ez lehet postai küldemény, kiszállításos ebéd vagy bármilyen csomag, amit a részünkre hoznak. Az arcmaszkot felvesszük és így fogadjuk az átadó személyt. Ilyenkor is tanácsos két méter távolságot tartani köztünk és az átadó személy között, leszámítva, azt a mozdulatot, amikor a csomagot átvesszük. A legjobb, ha mindkét személy arcmaszkot visel, ilyenkor a legkisebb a valószínűsége annak, hogy cseppfertőzés útján bármelyikük is megfertőződik.

A mosható arcmaszk tisztítása

Az önkéntesek által átadott maszkot, az otthon rendelkezésünkre álló kesztyűben vegyük át. Tegyük a maszkot mosdócsap alá és meleg vízzel kissé nedvesítsük át. Szappannal kenjük be alaposan mindkét oldalát, majd meleg folyó vízzel alaposan öblítsük át. Fontos, hogy lehetőleg ne dörzsöljük, ne csavarjuk, mert a szövet ezektől kitágulhat. Az alapos átöblítést követően tegyük ki száradni a radiátorra, vagy később a melegben akár a napra is. Minden külső személlyel való találkozás után ezt a fertőtlenítő átszappanozást és átöblítést el kell végeznünk. Ha netán a maszk még nem száradt ki, amikor újabb személy érkezik hozzánk, nyugodtan felvehetjük nedvesen is, mert már ilyenkor is képes a vírusok kiszűrésére.

Mi van, ha nem mosható arcmaszkot szeretnénk tisztítani?

Az is lehetséges, de előrebocsátjuk, hogy az alább leírt fertőtlenítések egyike sem képes azt a 100 %-os vírusmentességet elérni, ami az egészségügyben kötelező szabvány. De ha az így elérhető vírusmentesség nem is lesz 100 %-os, annál akkor is jobb, mintha a reggel felvett (esetleg utolsó) egyszer használatos arcmaszkunkat este kidobnánk a szemétbe és másnaptól már védtelenek lennénk a vírus cseppfertőzésével szemben. De a másik lehetőség sem jobb, ha fertőtlenítés nélkül, folyamatosan hordanánk ugyanazt az arcmaszkot, s így minden nap tovább és tovább halmoznánk rajta az élő vírusokat és baktériumokat.

Röviden az egyes arcmaszk típusok fertőtleníthetőségéről

Az orvosi (sebész) maszk átgőzöléssel egyáltalán nem, és 70 %-os alkohollal való rápermetezéssel sem nagyon fertőtleníthető, mert az arcrész kizárólagos anyaga egy olyan papír, ami szerkezetében durván károsodhat.

Az FFP típusú maszkoknál van esély a sikeres fertőtlenítésre, ezek közül is főleg az FFP2-es és az FFP3-as típusoknál, de ha nagyon szorít a cipő, az FFP1-es maszkok fertőtlenítésével is megpróbálkozhatunk. Sajnos az FFP1-es arcmaszkok egy részénél az is probléma szokott lenni, hogy a gumiszalagok gyengén vannak rögzítve a maszkhoz, így könnyen leválnak róla.

Hogyan csináljuk?

Alapvetően két módszer lehet: az alkoholos és az átgőzöléses módszer.

Előbbi esetben gyógyszertári, 70 százalékos alkoholt használjunk, amit egy spricnivel vigyünk fel. Csak a maszk külső oldalát permetezzük be, 10-15 fújással. Ezután fél órát száradni hagyjuk. Ettől a kezeléstől az arcmaszk szerkezete nem károsodik, szűrőképessége nem csökken. Hogy hányszor, hány napon át tudjuk ezt megtenni, az elsősorban az arcmaszkunk strapabírásától és általános elhasználódásától függ. Fontos, hogy a gyógyszertári alkoholt nem helyettesíti se pálinka, se más színtelen rövidital.

A gőzölés esetében egy fém szűrőbe kell fektetnünk a maszköt, a külső felével lefelé. Egy fazékba annyi vizet teszünk, hogy a szűrőt belerakva két centi távolság legyen a szűrő és a víz között. Majd a szűrőt kivesszük, a vizet felforraljuk és amikor zubogva forr, akkor beletesszük a szűrőt, benne a maszkkal. 15 percig, fedő alatt kell gőzölni.

Az alkoholos fertőtlenítéssel szemben hátrány, hogy a tapasztalatok alapján a maszkok anyaga kikeményedhet vagy összemehet a gőzölésben. Használni így is tudjuk és védelmet is nyújt, de kényelmetlenebbé válhat.

Utószó:

Egy kutató sohasem repes a boldogságtól, amikor ilyen gagyizással, otthoni kókányolással egybekötött, „megcsináljuk okosba” mentalitással kényszerül kísérleteket végezni, majd ezek eredményeként hatékony vagy kevésbé hatékony fertőtlenítési módszereket ajánlani. De ebben az irományban többször is próbáljuk hangsúlyozni, hogy az a hozzáállás még károsabb, ha úgy gondolkozunk, hogy ha valami nem biztosít a számunkra 100 %-os védelmet, akkor inkább ne legyen semmi, jöjjön inkább a 0 %-os „védelem”.

(az arcmaszkokról szóló rész szerzője mikrobiológus, a neve közléséhez nem járult hozzá)

Megküldte a Zöld Híd az első negyedévre szóló hulladékszállítási beosztást

0
A 2021-es év hulladékgyűjtési rendje (Kép: Zöld Híd Kft)

Megérkezett a Zöld Híd hulladékszállítási naptárja.

Ebből kiderül, hogy amint a korábbi években, úgy idén éve elején is újraindították a ciklust, vagyis a kéthetente esedékes szeletív hulladék szállítás nem a 2020-as rend folytatása. Így január első hétfőjén járt kétféle kukásautó a településen.

Egyébként a rendszer hangyabokányit sem változott: 2021-ben is hétfőnként jár a szemeteskocsi és minden páratlan héten a szelektíves zsákokat is ki lehet tenni.

A 2021-es év hulladékgyűjtési rendje (Kép: Zöld Híd Kft)

A Danubia TV adja délután a dunakanyari települések közös megemlékezését a málenkij robotról

0
Fotó: Kismarosi Kikiáltó

Kismaros, Nagymaros és Zebegény – Pálmai Béla kezdeményezésére – immár hosszú esztendők óta minden januárban közösen emlékezik meg a 75 évvel ezelőtt Szovjetunióba elhurcolt mintegy hatszáz civil áldozatról, az elhunytakról és azokról, akik a több éves kényszermunkatábor után hazatérhettek szülőföldjükre, a Dunakanyarba. Minden évben ,ásik település ad otthont a megemlékezéseknek, idén Zebegényben tartották volna – a vírushelyzet és a korlátozó intézkedések azonban ezt is felülírták.

Az idei rendezvényen nem tudott mindhárom település jelen lenni, ezért tévéműsor készült belőle – közölte a Zebegényi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Faludi Károly szerint a koszorúzásról és a megemlékezésről készített televízióműrost

ma délután háromkor adja a Danubia Televízió.

A közvetítést élőben lehet nézni a YouTube-on is, ezen a streamen:

A málenkij robot Kismaros és a Dunakanyar, az itteni sváb települések tragédiája. Több mint tíz évvel ezelőtt néhány kismarosi, köztük a település jelenlegi polgármestere megkereste az akkor még élő málenkij robot túlélőket és interjút készített velük. A felvételekből Élni muszáj címmel készült film a Gulag-Gupvi Emlékév alkalmából.

Lakatos Péter

Újabb covid fertőzött az önkormányzatnál – már négyen betegek

0

Egy újabb koronavírusos esetet igazoltak tegnap Kismaroson. A teszt szintén az önkormányzat egyik dolgozójánál jelzett, ezzel ezen a héten ez már a negyedik fertőzött az intézményben.

A polgármester levele alapján a köztisztviselő a feladatait otthonról el tudja látni.

A hivatalban a személyes ügyfélfogadás a járvány miatt jelenleg szünetel, így bejelentéseket, kérelmeket és egyéb hivatalos ügyeket az ügyfélkapun keresztül, e-mailen (titkarsag@kismaros.hu), illetve postai úton kezdeményezhetnek az ügyfelek. Személyes ügyfélfogadásra csak előre egyeztetett időpontban van lehetőség.

Tájékoztatást telefonon is lehet kérni a +36 27 639 131 és +36 20 368 6203 számokon.

Rendben elindult a síkosságmentesítés a faluban

0
(Kép: Kismarosi Kikiáltó)

Az önkormányzat saját tolólapos, sószórós traktora és a börzsönyligeti utak tiszításával megbízott vállalkozó is takarítja Kismaros útjait – közölte az önkormányzati hivatal.

A tájékoztatás szerint a kora délelőtti órákra a hegyvidéki területeken a fő közlekedési útvonalakról eltakarította a havat a szerződéses vállalkozó. Tegnap egy előzetes síkosságmentesítést is elvégeztek a meredek területeken. A hivatal felhívja a figyelmet, hogy a hó kotrását csak öt centinél vastagabb hótakaró felett lehet elvégezni. A hegyvidéki utakat 2016 óta megbízással takarítja. 

A kihelyezett síkosságmentesítő edényeket folyamatosan töltik anyaggal. Ezekből idén a legnehezebben járható szakaszok mindegyikénél tettek ki, összesen 28 helyre telepített ilyet az önkormányzat. 

Az ófaluban az önkormányzat saját járműve indult el, a falugazda csapata délelőtt tizenegyig az újtelep kivételével a legtöbb nagy forgalmú úton letakarította a havat.

A takarítás folyamatos – tette hozzá a hivatal.

(Kiemelt kép: Hegyvidéki út hóeltakarítás után – fotó: Kikiáltó)

Még két covidost találtak az önkormányzatnál

0

Újabb két beteget találtak a Kismarosi Önkormányzatnál – közölte a polgármester. Neubauer Rudolf azt írja, hogy a pozitív tesztekről ma szereztek tudomást. A dolgozók egyike már hétfőn sem ment dolgozni, másikuk pedig kedd reggel óta otthon van. Ezzel az elmúlt napokban már összesen három fertőzöttet azonosítottak a hivatalban.

A polgármester levele alapján a köztisztviselők hivatali feladatainak ellátása átszervezéssel részben biztosítható.

A hivatalban a személyes ügyfélfogadás a járvány miatt jelenleg szünetel, így bejelentéseket, kérelmeket és egyéb hivatalos ügyeket az ügyfélkapun keresztül, e-mailen (titkarsag@kismaros.hu), illetve postai úton kezdeményezhetnek az ügyfelek. Személyes ügyfélfogadásra csak előre egyeztetett időpontban van lehetőség.

Tájékoztatást telefonon is lehet kérni a +36 27 639 131 és +36 20 368 6203 számokon.