Kezdőlap Blog

Mire jó az arcmaszk és hogyan tudjuk magunk megcsinálni?

0

Hajóponyvák helyett mosható házimaszkok gyártásába kezdett egy kismarosi vállalkozó. Lőcsey László (kiemelt képünkön) azt mondta, hogy eddig 120 maszk készült el. Ezeket a közösségi oldalak segítségével eljuttatta azoknak, akik igényelték, de csütörtöktől továbbiak gyártásba kezd. Rajta kívül egyes házaknál is házi maszk varrásába kezdtek. Mutatjuk, hogyan tud Ön is egyszerű, de hatásos maszkot készíteni!

A szájmaszk viselése elsősorban azt biztosítja, hogy a vírusos fertőzéssel megbetegedett ember zárt térben, például egy boltban ne fertőzzön meg másokat is. Mivel a betegség tünetmentesen is lappanghat sok ember szervezetében, potenciálisan sokkal több vírushordozó lehet, mint amennyien megbetegedtek – ezt mutatja a hazai fertőzöttek aránya is: a jelenlegi 167 ismert esetben több mint száz fertőzöttnek nincsenek észrevehető tünetei (erről a miniszterelnök beszélt ma délelőtt).

A tünetmentesség esetén is védi a maszk viselése az egészséges embereket a fertőzöttől, tehát mindenki viseljen maszkot, aki kénytelen zárt térben, vagy mások közelségében tartózkodni.

Stedra Sanyi boltjában például már a múlt héten maszkban és kesztyűben dolgoztak, ami a legfelelősebb hozzáállás a vírusfertőzéshez.

A közösségi oldalakon is nagyon sok jó minta van azoknak, akik tudnak varrni, elláthatják a családot, de a videó után mutatunk egy házi szabásrajzot is, ennek rögzítését saját anyagból meg tudjuk oldani.

Ez pedig egy egyszerű szabásminta, plusz néhány alap információ a rajzon. Igen, a hatékony maszknak több rétegből kell állnia.

Bónusz: varrás nélküli arcmaszk készítése, ha végképp nincsen más elérhető megoldás

Így kell megvarrni a maszkokat:

AZ ARCMASZKOKRÓL ÁLTALÁBAN

Mire való a házi készítésű arcmaszk?

Az általunk készített arcmaszk nem tud olyan biztonságot nyújtani a koronavírus ellen, mint a professzionális maszkok, de képes a vírus behatolását olyan mértékben meggátolni, hogy a használója nagy valószínűséggel nem betegszik meg, a betegséget pedig biztosan nem adja tovább. A maszkot akkor kell felvenni, amikor külső személytől fogunk átvenni valamit. Ez lehet postai küldemény, kiszállításos ebéd vagy bármilyen csomag, amit a részünkre hoznak. Az arcmaszkot felvesszük és így fogadjuk az átadó személyt. Ilyenkor is tanácsos két méter távolságot tartani köztünk és az átadó személy között, leszámítva, azt a mozdulatot, amikor a csomagot átvesszük. A legjobb, ha mindkét személy arcmaszkot visel, ilyenkor a legkisebb a valószínűsége annak, hogy cseppfertőzés útján bármelyikük is megfertőződik.

A mosható arcmaszk tisztítása

Az önkéntesek által átadott maszkot, az otthon rendelkezésünkre álló kesztyűben vegyük át. Tegyük a maszkot mosdócsap alá és meleg vízzel kissé nedvesítsük át. Szappannal kenjük be alaposan mindkét oldalát, majd meleg folyó vízzel alaposan öblítsük át. Fontos, hogy lehetőleg ne dörzsöljük, ne csavarjuk, mert a szövet ezektől kitágulhat. Az alapos átöblítést követően tegyük ki száradni a radiátorra, vagy később a melegben akár a napra is. Minden külső személlyel való találkozás után ezt a fertőtlenítő átszappanozást és átöblítést el kell végeznünk. Ha netán a maszk még nem száradt ki, amikor újabb személy érkezik hozzánk, nyugodtan felvehetjük nedvesen is, mert már ilyenkor is képes a vírusok kiszűrésére.

Mi van, ha nem mosható arcmaszkot szeretnénk tisztítani?

Az is lehetséges, de előrebocsátjuk, hogy az alább leírt fertőtlenítések egyike sem képes azt a 100 %-os vírusmentességet elérni, ami az egészségügyben kötelező szabvány. De ha az így elérhető vírusmentesség nem is lesz 100 %-os, annál akkor is jobb, mintha a reggel felvett (esetleg utolsó) egyszer használatos arcmaszkunkat este kidobnánk a szemétbe és másnaptól már védtelenek lennénk a vírus cseppfertőzésével szemben. De a másik lehetőség sem jobb, ha fertőtlenítés nélkül, folyamatosan hordanánk ugyanazt az arcmaszkot, s így minden nap tovább és tovább halmoznánk rajta az élő vírusokat és baktériumokat.

Röviden az egyes arcmaszk típusok fertőtleníthetőségéről

Az orvosi (sebész) maszk átgőzöléssel egyáltalán nem, és 70 %-os alkohollal való rápermetezéssel sem nagyon fertőtleníthető, mert az arcrész kizárólagos anyaga egy olyan papír, ami szerkezetében durván károsodhat.

Az FFP típusú maszkoknál van esély a sikeres fertőtlenítésre, ezek közül is főleg az FFP2-es és az FFP3-as típusoknál, de ha nagyon szorít a cipő, az FFP1-es maszkok fertőtlenítésével is megpróbálkozhatunk. Sajnos az FFP1-es arcmaszkok egy részénél az is probléma szokott lenni, hogy a gumiszalagok gyengén vannak rögzítve a maszkhoz, így könnyen leválnak róla.

Hogyan csináljuk?

Alapvetően két módszer lehet: az alkoholos és az átgőzöléses módszer.

Előbbi esetben gyógyszertári, 70 százalékos alkoholt használjunk, amit egy spricnivel vigyünk fel. Csak a maszk külső oldalát permetezzük be, 10-15 fújással. Ezután fél órát száradni hagyjuk. Ettől a kezeléstől az arcmaszk szerkezete nem károsodik, szűrőképessége nem csökken. Hogy hányszor, hány napon át tudjuk ezt megtenni, az elsősorban az arcmaszkunk strapabírásától és általános elhasználódásától függ. Fontos, hogy a gyógyszertári alkoholt nem helyettesíti se pálinka, se más színtelen rövidital.

A gőzölés esetében egy fém szűrőbe kell fektetnünk a maszköt, a külső felével lefelé. Egy fazékba annyi vizet teszünk, hogy a szűrőt belerakva két centi távolság legyen a szűrő és a víz között. Majd a szűrőt kivesszük, a vizet felforraljuk és amikor zubogva forr, akkor beletesszük a szűrőt, benne a maszkkal. 15 percig, fedő alatt kell gőzölni.

Az alkoholos fertőtlenítéssel szemben hátrány, hogy a tapasztalatok alapján a maszkok anyaga kikeményedhet vagy összemehet a gőzölésben. Használni így is tudjuk és védelmet is nyújt, de kényelmetlenebbé válhat.

Utószó:

Egy kutató sohasem repes a boldogságtól, amikor ilyen gagyizással, otthoni kókányolással egybekötött, „megcsináljuk okosba” mentalitással kényszerül kísérleteket végezni, majd ezek eredményeként hatékony vagy kevésbé hatékony fertőtlenítési módszereket ajánlani. De ebben az irományban többször is próbáljuk hangsúlyozni, hogy az a hozzáállás még károsabb, ha úgy gondolkozunk, hogy ha valami nem biztosít a számunkra 100 %-os védelmet, akkor inkább ne legyen semmi, jöjjön inkább a 0 %-os „védelem”.

(az arcmaszkokról szóló rész szerzője mikrobiológus, a neve közléséhez nem járult hozzá)

Különleges volt az Idősek Napja

0

Idén október negyedikén tartotta meg az idősek napját Kismaros a Művelődési Ház nagytermében. Az eredetileg szabad térre tervezett esemény az időjárás miatt került házon belülre, de a szervezők, az Önkormányzat, a Nyugdíjas Klub és a Ház dolgozói mindent megtettek, hogy az időseink biztonságos környezetben találkozhassanak egymással. 

Különösen fontos volt idén ez a nap, hiszen a járványhelyzet miatt az idősek az év egy részében elszeparáltan éltek. A közösség megtartó ereje azonban a személyes találozásban teljesedik ki igazán. 

A polgármesteri köszöntő után külön ajándékot kapott a településünkön élő legidősebb asszony és férfi. Ajándékaikat a családjuk tagjai vették át és tolmácsolták a résztvevőknek küldött jókívánságaikat. Ezután a helyi és a szomszédos településről ideérkező művészeti csoportok tették színessé a rendezvényt.

Kezdésként Körömi Ferenc, Kismaros közéletileg legaktívabb költője két versével is szórakoztatta nyugdíjas társait. A feleségéhez írt szerelmes költemény és a saját 70. születésnapjára írt verse szellemesen érzékeltette az időskori hanyatlás nehézségeit és annak humoros megélését. 

A szintén idősekből álló Marus tánccsoport fellépése előtt a csoport vezetője is köszöntötte az egybegyűlteket és néhány versrészlettel is kedveskedett. A táncosok a népviseletet Marus feliratú maszkkal egészítették ki. Őket a Szokolyai dalárda követte, akik régi katonadalokat és sváb népdalokat énekeltek. 

A műsor után minden résztvevőt sütizésre és kötetlen beszélgetésre hívtak. A Szokolyai dalárda harmonikásai az este hátralévő részében is maradtak és játszottak – a résztvevők pedig énekeltek. 

 

Városlődi német tábor, tábori beszámoló

0

A nyári német tábort ötödik alkalommal valósítottuk meg. A projekt hasznos tapasztalatokkal, rengeteg élménnyel és új ismerettel járult hozzá iskolánk pedagógiai programjában megfogalmazott célok megvalósításához. 

A tábor céljaként tűztük ki, hogy a tanulókban a német nemzetiségi identitás erősítjük, lehetőséget kínálunk az iskolás gyermekek számára, hogy hazánk élő nemzetiségeit bemutassuk, közelebb kerüljenek más közösségekkel. Fontosnak tartottuk ápolni, becsülni a történelmi hagyományokban gyökerező kultúrát. Lehetőséget kínáltunk tanulóinknak, hogy a tábor 4 napja alatt, megismerjék Városlőd és környékének nemzeti és nemzetiségi kultúráját, hagyományait, népművészetét. Nagy érdeklődéssel figyelték a gyerekek a Herendi Porcelánmanufaktúra látogatását. 

Erősítettük a gyerekek összetartozás tudatát, valamint a nemzetiségük megőrzésére irányuló akaratukat. 

Az iskolakezdés előtt megvalósult projektünk jó alkalmat kínált tanulóinknak, hogy a hosszú karantén időszak után újult erővel nekiláthassanak a nemzetiségi nyelv tanulásának, felidézhessék az eddigi ismereteiket a nemzetiségi történelemből, alkalmazzák a hagyományőrzést, erősítsék a közösséghez való kötődést, valamint megismerjék jobban a német nemzetiségi kultúrát. A városlődi tájház látogatása során számos ismeret, szókincs került felszínre, a használati tárgyak szorosan kapcsolódtak a német hon- és népismeret órák tananyagához. Számos elméleti tudás nyerte el jelentőségét. 

A táborozás alatt fejlesztettük tanulóink kommunikációs készségeit, törekedtünk a kétnyelvűségre való nevelésre. 

A tábori foglalkozások érdekesek és izgalmasak voltak, ugyanakkor következetesek és tartalmasak is. Nem csak a szülők voltak elégedettek, hanem a táborozók is, mert érezték, hogy nem csupán tanulták, hanem használták is a nyelvet. Ezt a koncepciót segítették a délutáni programokba beleszőtt nyelvi játékok vagy a jól megválasztott feladatok. A német nyelv használatát bátorítottuk a foglalkozásokon túl is, de nem kényszerítettük. Garantáltuk, hogy gyerekek (még jobban) megszeretik a németet; szeptembertől másként néznek rá, másként tanulják. Az örök probléma: a szülő „hasznos” tábort keres, a gyerek pedig kötöttségektől való mentességet akar. Nálunk megvolt az arany középút: sok szabadidő volt, ami azonban nem tétlenséget jelentett, hanem a választás lehetőségét. A napok ezért nálunk egyensúlyban voltak a foglalkozások és a kikapcsolódás között (bár általában az órákat ugyanolyan szórakoztatónak tartották:). A szabadidőben a túrázáson, a múzeumlátogatáson túl rengeteg program közül lehetett választani. Nagy élmény volt a majd egésznapos Sobri Jóska Kalandparkban tett látogatásunk. A pápai várfürdőben, a jó időben remek volt a fürdőzés.

Terveink között szerepel, hogy évről évre egyre több diákunknak kínálhassuk a nemzetiségi német nyelvi táborainkban való részvételt. A közösség összetartó ereje segíti munkánkat a helyi programjainkon, új hagyományokat tudunk teremteni és népszerűsíteni tudjuk a német nyelv választását az iskolai oktatásban.

 Buzásiné Delacasse Ivett, Horváth Katalin tanárnők

 

Mostantól videón is láthatók a képviselő-testület ülései

0

Ha nem is élőben, de 48 órán belül elérhetőek lesznek a kismarosi képviselő-testület ülései. – videón. Az önkormányzat a Dunakanyar Hírek csatornával kötött szerződést az ülések rögzítésére és közzétételére, a hétfői rendkívüli ülés volt a puding próbája.

A hasonlatnál maradva lehetne édesebb ez a puding, a hang ugyanis jelenleg zajos és halk, de az ígéretek szerint a következő alkalomtól ez jelentősen javulni fog.

A rendkívüli ülésnek mindössze két napirendi pontja volt, az elsőben arról döntöttek, hogy a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálatának Szent Lőrincről elnevezett szolgáltatója lássa el a szociális alapszolgáltatásokat Kismaroson, a másikban a Váci rendőrkapitányság új vezetőjének kinevezéséhez kérte a rendőrség a hozzájárulást. Révész Ákos József rendőr ezredesnek ugyanúgy egyhangúlag szavazott bizalmat a testület, mint ahogy a szociális ellátó november elejétől végzendő munkájának.

Mindez pedig így néz ki videón: