Kezdőlap Blog

Mire jó az arcmaszk és hogyan tudjuk magunk megcsinálni?

0

Hajóponyvák helyett mosható házimaszkok gyártásába kezdett egy kismarosi vállalkozó. Lőcsey László (kiemelt képünkön) azt mondta, hogy eddig 120 maszk készült el. Ezeket a közösségi oldalak segítségével eljuttatta azoknak, akik igényelték, de csütörtöktől továbbiak gyártásba kezd. Rajta kívül egyes házaknál is házi maszk varrásába kezdtek. Mutatjuk, hogyan tud Ön is egyszerű, de hatásos maszkot készíteni!

A szájmaszk viselése elsősorban azt biztosítja, hogy a vírusos fertőzéssel megbetegedett ember zárt térben, például egy boltban ne fertőzzön meg másokat is. Mivel a betegség tünetmentesen is lappanghat sok ember szervezetében, potenciálisan sokkal több vírushordozó lehet, mint amennyien megbetegedtek – ezt mutatja a hazai fertőzöttek aránya is: a jelenlegi 167 ismert esetben több mint száz fertőzöttnek nincsenek észrevehető tünetei (erről a miniszterelnök beszélt ma délelőtt).

A tünetmentesség esetén is védi a maszk viselése az egészséges embereket a fertőzöttől, tehát mindenki viseljen maszkot, aki kénytelen zárt térben, vagy mások közelségében tartózkodni.

Stedra Sanyi boltjában például már a múlt héten maszkban és kesztyűben dolgoztak, ami a legfelelősebb hozzáállás a vírusfertőzéshez.

A közösségi oldalakon is nagyon sok jó minta van azoknak, akik tudnak varrni, elláthatják a családot, de a videó után mutatunk egy házi szabásrajzot is, ennek rögzítését saját anyagból meg tudjuk oldani.

Ez pedig egy egyszerű szabásminta, plusz néhány alap információ a rajzon. Igen, a hatékony maszknak több rétegből kell állnia.

Bónusz: varrás nélküli arcmaszk készítése, ha végképp nincsen más elérhető megoldás

Így kell megvarrni a maszkokat:

AZ ARCMASZKOKRÓL ÁLTALÁBAN

Mire való a házi készítésű arcmaszk?

Az általunk készített arcmaszk nem tud olyan biztonságot nyújtani a koronavírus ellen, mint a professzionális maszkok, de képes a vírus behatolását olyan mértékben meggátolni, hogy a használója nagy valószínűséggel nem betegszik meg, a betegséget pedig biztosan nem adja tovább. A maszkot akkor kell felvenni, amikor külső személytől fogunk átvenni valamit. Ez lehet postai küldemény, kiszállításos ebéd vagy bármilyen csomag, amit a részünkre hoznak. Az arcmaszkot felvesszük és így fogadjuk az átadó személyt. Ilyenkor is tanácsos két méter távolságot tartani köztünk és az átadó személy között, leszámítva, azt a mozdulatot, amikor a csomagot átvesszük. A legjobb, ha mindkét személy arcmaszkot visel, ilyenkor a legkisebb a valószínűsége annak, hogy cseppfertőzés útján bármelyikük is megfertőződik.

A mosható arcmaszk tisztítása

Az önkéntesek által átadott maszkot, az otthon rendelkezésünkre álló kesztyűben vegyük át. Tegyük a maszkot mosdócsap alá és meleg vízzel kissé nedvesítsük át. Szappannal kenjük be alaposan mindkét oldalát, majd meleg folyó vízzel alaposan öblítsük át. Fontos, hogy lehetőleg ne dörzsöljük, ne csavarjuk, mert a szövet ezektől kitágulhat. Az alapos átöblítést követően tegyük ki száradni a radiátorra, vagy később a melegben akár a napra is. Minden külső személlyel való találkozás után ezt a fertőtlenítő átszappanozást és átöblítést el kell végeznünk. Ha netán a maszk még nem száradt ki, amikor újabb személy érkezik hozzánk, nyugodtan felvehetjük nedvesen is, mert már ilyenkor is képes a vírusok kiszűrésére.

Mi van, ha nem mosható arcmaszkot szeretnénk tisztítani?

Az is lehetséges, de előrebocsátjuk, hogy az alább leírt fertőtlenítések egyike sem képes azt a 100 %-os vírusmentességet elérni, ami az egészségügyben kötelező szabvány. De ha az így elérhető vírusmentesség nem is lesz 100 %-os, annál akkor is jobb, mintha a reggel felvett (esetleg utolsó) egyszer használatos arcmaszkunkat este kidobnánk a szemétbe és másnaptól már védtelenek lennénk a vírus cseppfertőzésével szemben. De a másik lehetőség sem jobb, ha fertőtlenítés nélkül, folyamatosan hordanánk ugyanazt az arcmaszkot, s így minden nap tovább és tovább halmoznánk rajta az élő vírusokat és baktériumokat.

Röviden az egyes arcmaszk típusok fertőtleníthetőségéről

Az orvosi (sebész) maszk átgőzöléssel egyáltalán nem, és 70 %-os alkohollal való rápermetezéssel sem nagyon fertőtleníthető, mert az arcrész kizárólagos anyaga egy olyan papír, ami szerkezetében durván károsodhat.

Az FFP típusú maszkoknál van esély a sikeres fertőtlenítésre, ezek közül is főleg az FFP2-es és az FFP3-as típusoknál, de ha nagyon szorít a cipő, az FFP1-es maszkok fertőtlenítésével is megpróbálkozhatunk. Sajnos az FFP1-es arcmaszkok egy részénél az is probléma szokott lenni, hogy a gumiszalagok gyengén vannak rögzítve a maszkhoz, így könnyen leválnak róla.

Hogyan csináljuk?

Alapvetően két módszer lehet: az alkoholos és az átgőzöléses módszer.

Előbbi esetben gyógyszertári, 70 százalékos alkoholt használjunk, amit egy spricnivel vigyünk fel. Csak a maszk külső oldalát permetezzük be, 10-15 fújással. Ezután fél órát száradni hagyjuk. Ettől a kezeléstől az arcmaszk szerkezete nem károsodik, szűrőképessége nem csökken. Hogy hányszor, hány napon át tudjuk ezt megtenni, az elsősorban az arcmaszkunk strapabírásától és általános elhasználódásától függ. Fontos, hogy a gyógyszertári alkoholt nem helyettesíti se pálinka, se más színtelen rövidital.

A gőzölés esetében egy fém szűrőbe kell fektetnünk a maszköt, a külső felével lefelé. Egy fazékba annyi vizet teszünk, hogy a szűrőt belerakva két centi távolság legyen a szűrő és a víz között. Majd a szűrőt kivesszük, a vizet felforraljuk és amikor zubogva forr, akkor beletesszük a szűrőt, benne a maszkkal. 15 percig, fedő alatt kell gőzölni.

Az alkoholos fertőtlenítéssel szemben hátrány, hogy a tapasztalatok alapján a maszkok anyaga kikeményedhet vagy összemehet a gőzölésben. Használni így is tudjuk és védelmet is nyújt, de kényelmetlenebbé válhat.

Utószó:

Egy kutató sohasem repes a boldogságtól, amikor ilyen gagyizással, otthoni kókányolással egybekötött, „megcsináljuk okosba” mentalitással kényszerül kísérleteket végezni, majd ezek eredményeként hatékony vagy kevésbé hatékony fertőtlenítési módszereket ajánlani. De ebben az irományban többször is próbáljuk hangsúlyozni, hogy az a hozzáállás még károsabb, ha úgy gondolkozunk, hogy ha valami nem biztosít a számunkra 100 %-os védelmet, akkor inkább ne legyen semmi, jöjjön inkább a 0 %-os „védelem”.

(az arcmaszkokról szóló rész szerzője mikrobiológus, a neve közléséhez nem járult hozzá)

Mi is az a kakaókoncert?

0
Kakaókoncert

A zenei nevelést gyermekkorban kezdődik.

Éppen ezért kezdeményezte a Művelődési Ház, hogy a Kismorgó Óvoda ovisainak, illetve a Vilcsek Gyula Általános Iskola első és második osztályának három hónapon keresztül minden második csütörtökön 10 órai kezdettel „Kakaó koncerteket” szervez. A Váci Civitas Szimfonikusokból alakult kisebb formációk fellépései alkalomról alkalomra lehetőséget adhat a gyerekeknek arra, hogy játékos módon sajátíthassák el a hangszereket ismeretét, a komolyzene szeretetét, illetve a koncerttérben való viselkedés alapjait.

Fogadjátok szeretettel az első hangversenyen készült fényképeket.

Fotók és szöveg: Nagy Andrea
intézményvezető

Ilyenek voltak a táborok a művházban az idén

0

Kerámia tábor

A tábor szakmai vezetői Kiss Ráhel kerámikus és Sáfárné Viki szobrász, fazekas volt.
Az egy hét alatt kb. 50 kg agyag fogyott el, ami igazán megmutatta a gyermekek lelkesedését. Újdonságként az eddigi évekhez képest, két korcsoportban hirdettük meg ezt a táborunkat. Ebben az évben már a nagyon picik is jelentkezhettek, illetve Kiss Ráhelnek köszönhetően még a korongozással is megismerkedhettek táborozóink. A sok feladat között azért mindig jutott idő egy kis játékra is Nellivel, és meseolvasásra Tamarával. A csapat szerdán még a Sváb Emlékezet Centrum kiállítására is eljutott. Néder Sarolta vezetésével megtekintették az esküvői kiállítást, de a múzeum kerámia és porcelán tárgyairól is sok érdekességet hallhattak. A tábor utolsó napját egy királyréti kirándulással és a munkákból álló kiállításmegnyitóval zártuk.

(A kiégetett munkákról Kiss Ráhel tud további felvilágosítást adni.)

 

Bogarász ovis tábor

A már jól ismert táborunk ebben az évben is nagy népszerűségnek örvendett. A kicsik és a picit nagyobbak a reggeli után felkerekedtek és bejárták a környékünket. Hol Duna-part, hol a mező-rét, hol az erdő, hol a vidéki baromfiudvar volt az úticél, ahol minden izgő-mozgó élőlény megismerésre került. Érkezett is hozzánk délutánonként cica, kutya, többféle csirke, pulyka is. A finom ebédre fáradtan megérkezett siserehad délután aludni is elment, hogy kipihenten kezdjen hozzá a délutáni programoknak. A tartalmas hetet Kolláth Ágnes óvodapedagógusnak köszönhettük.

 

Népi ovistábor

Teljesen új kezdeményezés a népi ovistáborunk. A szakmai vezetője ennek is Kolláth Ágnes óvodapedagógus volt. Ezen a héten agyagoztunk, gyöngyöt fűztünk, nemezeltünk, körmöcskéztünk, és követ is festettünk, de mindig jutott idő egy kis futkározásra, alvásra, mesére és sok-sok éneklésre is.

Remélem minden kicsi és nagy gyermek élményekkel megtelt szívvel és lélekkel töltötte nálunk ezeket a napokat. Jövőre újból várunk benneteket.

 

Judo tábor

Sokadik éve várjuk vissza a Speciális Olimpiára készülő judosokat, akik Pesterzsébetről költöznek egy hétre a környékünkre. A Művelődési Ház nagytermében tartják az edzéseiket. A komoly szakmai munkát Juhász József és fia segíti. Méltán lehetünk büszkék rájuk és csapatukra, hiszen évről évre rengeteg érmet szereznek hazánknak!

 

Köszönet illeti: Krebsz Botond képviselőt a kisvonat jegyekért, Stedra Bence képviselőt a sok finom almáért, a Patak Vendéglőt és a Vác és Vidéke Vendéglátót, a szakmai vezetőket, a diáksegítőket, illetve a Művelődési Ház dolgozóit.

 

Fotók és szöveg: Nagy Andrea intézményvezető

 

Mozgóképes beszámoló a szeptemberi rendkívüli testületi ülésről

0

Kismaros Község Önkormányzata egy napirendi pontot tárgyalt legutóbbi, rendkívüli ülésén, a következő gázévre szóló kedvezményesen elérhető földgáz beszerzéséről kellett dönteni. Az államilag lehetővé tett megoldás a hétvégét követően vált elérhetővé az önkormányzatok részére, ezért és a közeledő hóvégi szerződéskötési határidő miatt volt szükség az ülésre.

 

Kultúrházak éjjel-nappal, avagy minden, ami Japán

0

Idén második alkalommal csatlakozott be a művelődési ház a ‘Kultúrházak éjjel-nappal’ elnevezésű országos programsorozatba.

A mostani témaválasztás itt Kismaroson Japán volt, így az épület erre a hétvégére teljes átalakuláson ment keresztül, igazi keleties hangulatot varázsoltak a művház dolgozói minden helyiségbe.

A program szombat délután 5 órakor kezdődött, Bombay Bálint kiállításmegnyitójával.

18 órától indult a ‘Tiltott tekercs nyomában’ címet viselő, elemlámpás nyomozás. Ezen családok, baráti társaságok vettek részt, s ők faluszerte különböző helyszíneket bejárva nyomokat, azaz betűket kutattak fel, s azokat meglelve, helyes sorrendbe állítva megtudhatták, mi is a címe a szamurájok kódexének.

Mindeközben ugyanekkor megnyíltak a  szabadulószobák is, a Sushi étterem és a Szamurájok nyomában, s ezek is teltházon futottak mindkét extra napon.
Ezúton is köszönjük Nyitrai Esztinek, hogy újra megálmodta és megvalósította ezeket.

Kísérőprogramok voltak még aznap este: kézműves foglalkozás Krebszné Gábor Tamarával, (aki azt hiszem, már legmélyebb álmából felébresztve is darut hajtogat majd), valamint japán társasjátékokat lehetett kipróbálni Czakó Péter segítségével.

A vasárnap délután 2 órakor indult, szusikóstolóval.
Ezután iaido bemutató következett, a HIRABU SE közreműködésével, majd Holló Viki avatta be az érdeklődőket a kimonók, a japán tánc és a teaszertartás világába.

Ezek után a ’Tiltott tekercs nyomában’ eredményhirdetése volt soron.
Íme a dobogósok:
Első helyezést ért el a Sinshengumi csapata, akik 30.000,
második helyezést értek el az Utolsó Szamurájok, akik 20.000, és
harmadik helyezett lett a Soru család, akik pedig 10.000 forint értékű szusi utalványt nyertek a Nibor Sushi – Váci Sushi és Wok Bárba.

A program zárásaként teát lehetett kóstolni, illetve a bátrabbak kimonót is próbálhattak.

S ha valakinek még ez is kevés volt, mind a két napon anime-figura kiállítás, és könyvválogatás volt megtekinthető a művház aulájában.

Íme a fotók, hátha egy picit átadható az a hangulat, amely belengte ezen a két napon a művelődési házat, és környékét.

 

Fotók és szöveg: Fridrik Klaudia Bernadett