Kezdőlap Blog

Mire jó az arcmaszk és hogyan tudjuk magunk megcsinálni?

0

Hajóponyvák helyett mosható házimaszkok gyártásába kezdett egy kismarosi vállalkozó. Lőcsey László (kiemelt képünkön) azt mondta, hogy eddig 120 maszk készült el. Ezeket a közösségi oldalak segítségével eljuttatta azoknak, akik igényelték, de csütörtöktől továbbiak gyártásba kezd. Rajta kívül egyes házaknál is házi maszk varrásába kezdtek. Mutatjuk, hogyan tud Ön is egyszerű, de hatásos maszkot készíteni!

A szájmaszk viselése elsősorban azt biztosítja, hogy a vírusos fertőzéssel megbetegedett ember zárt térben, például egy boltban ne fertőzzön meg másokat is. Mivel a betegség tünetmentesen is lappanghat sok ember szervezetében, potenciálisan sokkal több vírushordozó lehet, mint amennyien megbetegedtek – ezt mutatja a hazai fertőzöttek aránya is: a jelenlegi 167 ismert esetben több mint száz fertőzöttnek nincsenek észrevehető tünetei (erről a miniszterelnök beszélt ma délelőtt).

A tünetmentesség esetén is védi a maszk viselése az egészséges embereket a fertőzöttől, tehát mindenki viseljen maszkot, aki kénytelen zárt térben, vagy mások közelségében tartózkodni.

Stedra Sanyi boltjában például már a múlt héten maszkban és kesztyűben dolgoztak, ami a legfelelősebb hozzáállás a vírusfertőzéshez.

A közösségi oldalakon is nagyon sok jó minta van azoknak, akik tudnak varrni, elláthatják a családot, de a videó után mutatunk egy házi szabásrajzot is, ennek rögzítését saját anyagból meg tudjuk oldani.

Ez pedig egy egyszerű szabásminta, plusz néhány alap információ a rajzon. Igen, a hatékony maszknak több rétegből kell állnia.

Bónusz: varrás nélküli arcmaszk készítése, ha végképp nincsen más elérhető megoldás

Így kell megvarrni a maszkokat:

AZ ARCMASZKOKRÓL ÁLTALÁBAN

Mire való a házi készítésű arcmaszk?

Az általunk készített arcmaszk nem tud olyan biztonságot nyújtani a koronavírus ellen, mint a professzionális maszkok, de képes a vírus behatolását olyan mértékben meggátolni, hogy a használója nagy valószínűséggel nem betegszik meg, a betegséget pedig biztosan nem adja tovább. A maszkot akkor kell felvenni, amikor külső személytől fogunk átvenni valamit. Ez lehet postai küldemény, kiszállításos ebéd vagy bármilyen csomag, amit a részünkre hoznak. Az arcmaszkot felvesszük és így fogadjuk az átadó személyt. Ilyenkor is tanácsos két méter távolságot tartani köztünk és az átadó személy között, leszámítva, azt a mozdulatot, amikor a csomagot átvesszük. A legjobb, ha mindkét személy arcmaszkot visel, ilyenkor a legkisebb a valószínűsége annak, hogy cseppfertőzés útján bármelyikük is megfertőződik.

A mosható arcmaszk tisztítása

Az önkéntesek által átadott maszkot, az otthon rendelkezésünkre álló kesztyűben vegyük át. Tegyük a maszkot mosdócsap alá és meleg vízzel kissé nedvesítsük át. Szappannal kenjük be alaposan mindkét oldalát, majd meleg folyó vízzel alaposan öblítsük át. Fontos, hogy lehetőleg ne dörzsöljük, ne csavarjuk, mert a szövet ezektől kitágulhat. Az alapos átöblítést követően tegyük ki száradni a radiátorra, vagy később a melegben akár a napra is. Minden külső személlyel való találkozás után ezt a fertőtlenítő átszappanozást és átöblítést el kell végeznünk. Ha netán a maszk még nem száradt ki, amikor újabb személy érkezik hozzánk, nyugodtan felvehetjük nedvesen is, mert már ilyenkor is képes a vírusok kiszűrésére.

Mi van, ha nem mosható arcmaszkot szeretnénk tisztítani?

Az is lehetséges, de előrebocsátjuk, hogy az alább leírt fertőtlenítések egyike sem képes azt a 100 %-os vírusmentességet elérni, ami az egészségügyben kötelező szabvány. De ha az így elérhető vírusmentesség nem is lesz 100 %-os, annál akkor is jobb, mintha a reggel felvett (esetleg utolsó) egyszer használatos arcmaszkunkat este kidobnánk a szemétbe és másnaptól már védtelenek lennénk a vírus cseppfertőzésével szemben. De a másik lehetőség sem jobb, ha fertőtlenítés nélkül, folyamatosan hordanánk ugyanazt az arcmaszkot, s így minden nap tovább és tovább halmoznánk rajta az élő vírusokat és baktériumokat.

Röviden az egyes arcmaszk típusok fertőtleníthetőségéről

Az orvosi (sebész) maszk átgőzöléssel egyáltalán nem, és 70 %-os alkohollal való rápermetezéssel sem nagyon fertőtleníthető, mert az arcrész kizárólagos anyaga egy olyan papír, ami szerkezetében durván károsodhat.

Az FFP típusú maszkoknál van esély a sikeres fertőtlenítésre, ezek közül is főleg az FFP2-es és az FFP3-as típusoknál, de ha nagyon szorít a cipő, az FFP1-es maszkok fertőtlenítésével is megpróbálkozhatunk. Sajnos az FFP1-es arcmaszkok egy részénél az is probléma szokott lenni, hogy a gumiszalagok gyengén vannak rögzítve a maszkhoz, így könnyen leválnak róla.

Hogyan csináljuk?

Alapvetően két módszer lehet: az alkoholos és az átgőzöléses módszer.

Előbbi esetben gyógyszertári, 70 százalékos alkoholt használjunk, amit egy spricnivel vigyünk fel. Csak a maszk külső oldalát permetezzük be, 10-15 fújással. Ezután fél órát száradni hagyjuk. Ettől a kezeléstől az arcmaszk szerkezete nem károsodik, szűrőképessége nem csökken. Hogy hányszor, hány napon át tudjuk ezt megtenni, az elsősorban az arcmaszkunk strapabírásától és általános elhasználódásától függ. Fontos, hogy a gyógyszertári alkoholt nem helyettesíti se pálinka, se más színtelen rövidital.

A gőzölés esetében egy fém szűrőbe kell fektetnünk a maszköt, a külső felével lefelé. Egy fazékba annyi vizet teszünk, hogy a szűrőt belerakva két centi távolság legyen a szűrő és a víz között. Majd a szűrőt kivesszük, a vizet felforraljuk és amikor zubogva forr, akkor beletesszük a szűrőt, benne a maszkkal. 15 percig, fedő alatt kell gőzölni.

Az alkoholos fertőtlenítéssel szemben hátrány, hogy a tapasztalatok alapján a maszkok anyaga kikeményedhet vagy összemehet a gőzölésben. Használni így is tudjuk és védelmet is nyújt, de kényelmetlenebbé válhat.

Utószó:

Egy kutató sohasem repes a boldogságtól, amikor ilyen gagyizással, otthoni kókányolással egybekötött, „megcsináljuk okosba” mentalitással kényszerül kísérleteket végezni, majd ezek eredményeként hatékony vagy kevésbé hatékony fertőtlenítési módszereket ajánlani. De ebben az irományban többször is próbáljuk hangsúlyozni, hogy az a hozzáállás még károsabb, ha úgy gondolkozunk, hogy ha valami nem biztosít a számunkra 100 %-os védelmet, akkor inkább ne legyen semmi, jöjjön inkább a 0 %-os „védelem”.

(az arcmaszkokról szóló rész szerzője mikrobiológus, a neve közléséhez nem járult hozzá)

Hősök napja Kismaroson

0

Hogyan lesz egy ház neve Zuzorka? – interjú Csupor Ágnes, üvegfestő művésszel

0

Aki ismernek, mindannyian tudják, hogy szívügyem a kultúra, és a helyi közösség összekovácsolása, kisebb, de erős közösségek kialakítása. Ezért minden kezdeményezés iránt, amit látok, hallok Kismaroson, érdeklődve fordulok.
A könyvtárban ismertem meg Csupor Ágnest, aki egy éve költözött Kismarosra, és hatalmas tervei vannak ebben a témában. Beszélgetni kezdtünk, meghívott az otthonába, s egy riport anyaga kerekedett ki belőle.

Fotó: Vörös Bence

KK: Kezdjük a legelején: hogyan kerültél Kismarosra? Miért épp itt?
Csupor Ágnes:
Világ életemben olyan helyen szerettem volna lakni, ahol van hegy és víz. A gyerekeim születésekor 12 éven át a Duna másik oldalán, Leányfalun és Tahitótfaluban éltünk. Később az élet újra Budapestre sodort, ahol évekig laktunk, de azt éreztem ott, hogy megfulladok. Sokat gondolkodtam, hogyan tudnánk onnan elmenni.
A lányom ötödikes volt, amikor azt láttam, hogy az iskola, amibe jár, szó szerint elszürkíti vidám lényét, ezért keresni kezdtem egy művészettel teli, gyerekközpontú iskolát számára. Megtaláltuk és megszerettük a Váci Waldorf iskolát, ahová át is vették.
Albérlet után kutattunk, ami 6 évvel ezelőtt sem volt egyszerű.
Már korábban is éreztem sokszor, hogy meleg tenyerén hord minket az Isten, de innentől kezdve azt éreztem, hogy folyamatosan kapom Tőle a lehetőségeket, a következő lépések tiszta, világos jelzőköveit, a biztonságot a Tarot kártya Bolondja-ként lépdelve.
A történtek szintjén ez azt jelenti, hogy egy waldorfos család épp akkor költözött ki egy tágas családi házból, amikor nekünk szükségünk volt rá.

A költözés és ez a ház szó szerint megváltoztatta az életünket.
Egyrészt kaptunk egy közösséget: nyitottan és kíváncsian befogadtak minket. Nem csak a lányomat, hanem az egész családunkat.
Szóval elkezdtünk ismerkedni, nem csak az iskolában, hanem a környékbeliekkel.
Például Lázár Dóri meghívott, és szervezett az üvegfestményeimből egy kiállítást a Verőcei Művelődési Házban. Akkor kezdtem felfedezni ezeket a kisebb falvakat és kezdtem ácsingózni, hogy ideköltözhessek az egyre nagyobb számban megismert emberek közelébe. Vágytam a sétatávolságra-élésre, ugyanis mi Vác déli részén éltünk, ami messze van ahhoz, hogy egy tál levessel átugorjak valakihez.
Az ácsingózás mellett rengeteg jó dolog is történt az ottani házunkban. Elkezdtem 3 napos üvegfestő elvonulásokat tartani úgy, hogy finomakat főztem a résztvevőknek, akik nálunk is aludtak. Megszerettem ezt a műfajt. Szerettem, hogy az otthonunk más embereknek is örömet okoz.
Hamarosan lakáskiállítást is szerveztem, hiszen a falakon lógtak a festményeim, jó hangulatú, bensőséges beszélgetések alakultak ilyenkor ki.
Amikor pedig láttam, hogy a világító üvegfestményeimtől a nézők mennyire el tudnak révedni és egy másik világban kalandozni, akkor lakáskoncerteket szerveztem és így kötöttük össze a képzőművészetet a zenével.

 

Fotók: Csupor Ágnes és Vargosz

 

Ennek az időszaknak hirtelen lett vége. Tavaly Húsvétkor a külföldi tulajdonos eljött és elmondta, hogy el akarja adni a házat. Újra csomagolnunk kellett.
Elkezdtem azon gondolkodni, hogy hogyan lehet megoldani mindent úgy, hogy jó legyen. Vácon praktikus volt, hogy minden egy helyen van, de nyitottnak kellett lennem más megoldásokra is. Például arra, hogy elmegyünk egy pici házba lakni, és máshol állítom ki a képeimet, valahol máshol pedig tanfolyamot tartok…
Még végig sem tudtam igazán gondolni, és nagyon kevesen tudtak arról, hogy otthont keresünk, amikor május elején felhívott egy ismerősöm, aki hallott rólunk, és elvitt egy csodálatos, kiadó házba, ahol mindent folytatni tudok, amit Vácott elkezdtem, sőt még többet is.

 

KK: Azt mesélted nekem, hogy felújítottátok a házat. Ez egy bérelt ház esetében szokatlan, nem?
Csupor Ágnes: De, az. Azt hiszem, hogy sok szokatlan dolog van az életemben, és ezt én szeretem.
Pont egy éve néztük meg először a házat. A tulajdonossal azonnal rokonléleknek éreztem magam, és kiderült, hogy régen ő is hasonló életmódot folytatott itt. Ő is szervezett elvonulásokat, ő is megnyitotta a házát, és szerette volna, ha hasonló dolgok alakulnának itt. Nyitott kapukat döngetett nálam.
Én már 12 éve élek bérleményekben. Beköltözés után elrendezzük a bútorainkat, kipakoljuk a kedves tárgyainkat, és hamarosan otthonunknak érezzük a helyet, annak ellenére, hogy az adottságok nem mindig feltétlenül esztétikusak.
Ez a ház azonban más volt. Megszólítottak a nagy terek, a jó adottságok, a buja kert, a ház „szelleme” és szerettem volna végre kompromisszum-mentesebben élni. Igazán szép környezetben.
Talán közrejátszik ebben az, hogy erőteljesen gyakorlom a JELEN-ben levést, és szeretettem volna már MOST szép helyen élni, nem MAJD EGYSZER.
És ezért én hajlandó voltam tenni. És a gyerekeim is.

Alapvetően nem volt sok baj a házzal, de a falak szürkék voltak a kosztól, a fürdőszobacsempék klasszikus 70-es évek divatja szerinti intenzív szín-és mintavilággal bírtak és az ajtók-ablakok retróbarna színben pompáztak. Szerettem volna kifesteni, de szorított az idő: nagyon hamar kellett kiköltöznünk Vácról. Azonnal láttam, hogy ezt mi nem tudjuk megcsinálni, lévén a ház méretes.
Egy kedves barátnőmmel táblázatot készítettünk a munkákról, és szóltam az ismerőseimnek, hogy ha van kedvük segíteni, nagyon örülnénk neki…
Rengetegen jöttek. Hatalmas, mit vittünk végbe.

 

Fotók: Csupor Ágnes

 

Az eredeti tervet felülírtuk: fehér krétafesték helyett színessel festettük le a nyílászárókat. Annyira élveztük, hogy a végén még a falakra is festettünk képeket, így a ház totál átváltozott. Még a csúnya csempét is lefestettük. (Az Annie Sloan krétafesték magyaroroszági forgalmazójától, a Nemiskacat Látványműhelytől felbecsülhetetlen értékű szakmai támogatást kaptunk, ez úton is köszönjük nekik.)
Tényleg nagyon átváltozott a ház, olyan volt, mintha napról-napra kelt volna életre. Az emberek pedig jöttek és jöttek önzetlenül segíteni. Elképesztően megható volt.

 


előtte: Csupor Ágnes
utána: Nemiskacat Látványműhely

Iszonyatosan nehéz volt így is, rengeteg döntést kellett meghoznom olyasmiről, amihez nem értettem, talán ez volt benne a legnehezebb. Augusztus elején be is tudtunk költözni, de még rengeteg munka volt hátra.
A nyitóbuli októberben volt, addigra rengeteg fotó és videó készült és ezt a kis filmet akkor le is vetítettem nekik.
A szomszédokkal is nagyon hamar megismerkedtünk, és iszonyatos kedvesek voltak, segítettek. Olyan érzésem van most, hogy engem a szomszédok, a falu mind-mind befogadtak. Ők is velünk ünnepeltek aznap.

 

KK: Mik a tervek? Van konkrét?
Csupor Ágnes:
Nyáron és kora ősszel folytatom az üvegfestő táborokat.
Ezen kívül szívesen adom át a teret más programoknak is, amelyet nem én tartok.
Ennek jegyében már elkezdtünk szervezni koncerteket is, melyek kifejezetten elmélyülős alkalmak lesznek. Van ugyanis egy 80 nm-es tetőtér, amely olyan számomra, mintha egy anyaméh lenne: körbeölel, tökéletesen el lehet lazulni ott és jó az akusztikája is. Szerintem nagy szükség van az ilyen típusú töltődésre: csöndesen elvonulva zenét hallgatni.

 

Fotók: Csupor Ágnes, Nemiskacat Látványműhely

 

Ezekre az alkalmakra is szívesen látunk minden érdeklődőt.
(Info: aki szeretne ezekről a programokról hírt kapni, a cikk végén feliratkozhat a hírlevélre.)

Van egy 28nm-es ebédlő-műhely is, amit szívesen adok át más témára is. Idén nyáron már két nemez tábort is szerveződik ide. Kipróbáljuk, hogy hogyan működik.

 

Fotók: Nemiskacat Látványműhely

 

Vannak egyéb ötleteim is, amelyek még nem körvonalazódtak teljesen. Ami biztos: a csend, a zene és a művészet fog összekapcsolódni itt.
Nagy álmom együttműködni más művészekkel és közösen létrehozni programokat, alkotásokat. Úgy érzem, hogy a művészek feladata, hogy emeljék az embereket és szép dolgokkal táplálják a környezetüket.
Most, hogy felújítottuk a házat, és megérkeztünk, végre el tudok kezdeni ezzel foglalkozni.

 

KK: Azt mondtad, te mostanra készen állsz. Ez az jelenti, hogy ez a ház megnyílik azokra a dolgokra, amiket szeretnél, azoknak az embereknek, akik ezt szeretnék. Így van?
Csupor Ágnes:
Igen. Vannak ötleteim, és mások is megkerestek a saját ötleteikkel. Mindemellett vannak a háznak adottságai. Sajnos nem tudunk mindent megvalósítani, amire szükség, igény lenne. Télen például a tetőteret nem tudjuk 1-1 órára befűteni.
Azt szeretném, ha ez egy kísérletezős nyár lenne: sok mindent megpróbálunk, és megnézzük, hogy ezt mi, akik itt lakunk ebben a házban, hogyan fogadjuk: komfortos-e számunkra.
A házat úgy alakítottuk ki, hogy a lakórészünket elkülönítettük (építettünk pl. egy falat), így a csoportok tőlünk függetlenül tudnak közlekedni, létezni.

 


Fotók: Nemiskacat Látványműhely

 

KK: Te ezt életfeladatodnak éled meg, hogy közösségi teret hozzál létre? Mindig vágytál erre? Vagy ezelőtt is ezt csináltad? Hogyan épült fel (akár benned) ez a dolog?
Csupor Ágnes:
Olyan szerencsés életem volt, hogy többször is éltünk nagy házban. Lubickoltam a vendégfogadásban, élveztem, hogy sokszor volt tele az otthonunk.
Amikor úgy hozta az élet, hogy egy icipici lakásba költöztünk, én akkor is lakáskoncertet szerveztem. 18-an hallgattuk a koncertet a 24 nm-es szobában J Eszméletlen jó volt. Szeretem behívni az embereket az otthonomba, nekem ez nem idegen, örülök, hogy meg tudom velük osztani, amim van.

 

KK: S ha már megérkezés, otthon. Elnevezted a házat. Mesélsz erről?
Csupor Ágnes:
Mindig mindennek nevet adunk, például a porszívót Károlynak, a mosogatógépet Georgienak hívjuk, és még sorolhatnám a többieket. Töprengtünk a ház elnevezésén is, és egyszer csak eszembe jutott, hogy Zuzorkának szeretném elnevezni.
Ennek pedig az az oka, hogy az én nagymamám, aztán később az anyukám is gyakran főzött zuzorka levest. Ez a szegények eledele volt régen.
A kockára vágott krumpli főzőleve a zuzorkaleves alapja. Pirított hagymával, paprikával, gazdagította, majd liszt és víz keverékét a kezével összemorzsolta, és ezeket a kis nokedliszerű zuzorkákat beleöntötte a levesbe. A végén tejfölt tett bele. Ez egy végtelenül egyszerű, ízletes leves. Nagyon szeretem ennek a levesnek a filozófiáját, mert egyrészt felhasználja azt, amit mások kidobnak, másrészt nem egy nagyon bonyolult étel, sőt szabálytalanok a kis gombócok benne, és ez nem baj.
Szerintem ez a ház is pont ilyen. Egy csomó részét kidobták volna mások, az ajtókat, ablakokat, a különböző tárgyakat. Voltak például itt-felejtett, csúnya szekrények, és ezzel  krétafestékkel teljesen el lehetett varázsolni. Próbálunk felhasználni mindent, ami van. Persze az ésszerűség határain belül. Szerintem ez egy fontos életfilozófia.

 

KK: Mesélj az alkotói folyamataidról. Tudom, hogy üveggel dolgozol, de milyen technikákat használsz?
Csupor Ágnes:
Ennek is van egy története, de igyekszem röviden elmondani.
Igazából nem tanultam senkitől üveget festeni, hanem egyszerűen egyik napról a másikra rám tört a vágy: én ezt akarom csinálni. Természetesen a ködös múltban volt előzménye: édesanyámtól kaptam néhány üvegfestéket még gimnazista koromban. Roppant lelkesen mindent kifestettem vele: csorba tükröket, befőttesüvegeket.
Aztán eljött az életemben egy olyan időszak, amikor nem szerettem a munkámat, és elkezdtem terápiás módszerként üveget festeni. Akkor vált teljesen nyilvánvalóvá, hogy én ezzel akarok foglalkozni. Semmiféle realitása nem volt ennek.
Abban az időben ismerkedtem meg a későbbi férjemmel, aki korábban egy üveges műhelyben dolgozott. Ő vágta nekem az üveget, én pedig a 25 nm-es albérletünkben festettem meg azokat. Később lett műhely is, majd egy év múlva kibéreltünk egy galériát, és elkezdtem oda dolgozni. Nappal ott árusítottam a képeimet, este pedig készítettem őket.
Az első évben csak festményeket csináltam. Ezek még viszonylag primitív alkotások voltak, de mégis vették az emberek, talán átjött az egészből a lelkesedésem.
Aztán elkezdtem kisebb ajándéktárgyakat tervezni. Én csináltam pl. az első festett üvegórákat Magyarországon.
Mivel rengeteget festettem, így kialakultak különböző technikák. Sokszor a tévesztések, hibák szülték ezeket. Például először csak sima felületeket hoztam létre, aztán véletlenül máshova cseppent a festék. Gyönyörű folt alakult ki. Akkor elkezdtem csöpögtetni.


Fotók: ASM Fotó

Fotó: Nemiskacat Látványműhely

Később elgondolkodtam, hogy mi lenne, ha megfesteném az üveg másik oldalát is, és így az egész térbelivé vált. Az elmúlt években felhasználok törött üvegdarabokat, fémeket, köveket, féldrága köveket, és most már igazi térbeli alkotások nőnek ki az üveglapról.
Elkezdtem foglalkozni a megvilágítással is, először ledszalaggal, majd  ledpanellel.
Az RGB ledpanelekkel új lehetőségek nyíltak meg, mivel színesen tudnak világítani, s így az üvegfestményt totál átszínezik.
Csináltunk erről egy kis videót is, mert elmesélni képtelenség az átalakulást.
https://www.youtube.com/watch?v=DjKCIRvPMaQ

Az elmúlt években kikísérleteztem olyan világító képeket, amelyeket fémmel kombinálok, és ráragasztok üvegdarabokat is. Tele vagyok ötletekkel.
Júliusban meghívtak Kapolcsra kiállítani, most erre készülök teljesen új alkotásokkal is.

Sokszor dolgozom megrendelésre is. Nagyon érdekes elmenni valakinek az otthonába, vagy az irodájába, és közösen megálmodni vele valamit. Olyan ez, mint egy színes tánc: ők elmesélik, hogy milyen színeket szeretnek, milyen motívumokat, mi az elképzelésük. Elkezdek rajzolni, és egészen addig rajzolok, amíg nekik és nekem is tetszik. Együtt rakjuk össze, egy közös alkotási folyamatban a művet.

 

Fotók: Csupor Ágnes

Fotók: Vörösmarti Anikó

 

KK: Közösségépítés, szervezés, kreativitás… Honnan jön ez a rengeteg energia?
Csupor Ágnes:
Talán az a titka, hogy azt csinálom, amit szeretek. Hogy szeretem azt, amit csinálok.
Töltődöm az alkotásból, a vendégfogadásból, a kertészkedésből.
Illetve most, hogy az egyik gyermekem teljesen kirepült, a másik pedig próbálgatja a szárnyait, így több kapacitásom lett hirtelen, és azt hiszem, hogy ezért is kaptam ezt a házat, hogy ezt a felszabadult energiát itt hasznosítsam.
Szerintem folyamatosan változik a feladatunk az életünk során.

KK: Köszönöm a beszélgetést, szívből kívánom, hogy teljesüljön minden, amit megálmodtál! 

 

Csupor Ágnes weboldala: https://csuporagnes.hu/

Aki szeretne kapni a Zuzorka Házban zajló programokról havonta egyszer e-mailt, itt tud rá feliratkozni: https://uvegfesteszet.hu/hirlevel/

A Nemiskacat weboldala pedig: https://nemiskacat.hu/

Szöveg: Csupor Ágnes és Fridrik Klaudia Bernadett

Fotók: Nemiskacat Látványműhely
Rólunk – Nemiskacat

Hatalmas mennyiségű elektronikai hulladék gyűlt össze Kismaroson

0

Eredményes volt a szombatig tartó ingyenes elektronikai hulladékgyűjtés Kismaroson, rekord gyanús mennyiség gyűlt össze az Önkormányzat udvarán.

Bár sok munka lesz az elszállítás, ennél jobb már nem történhetett volna ezekkel a lomokkal, mint hogy rendezett körülmények között elviszik a faluból.

Köszönjük az Önkormányzat munkatársainak a hétvégi helytállást!

Halálos hajóbaleset történt szombat éjjel Verőcénél

0
Fotó: MTI/Nagy Zoltán

Halálos hajóbaleset történt Verőcénél, ahol információk szerint egy szállodahajó ütközött egy másik kishajóval szombat éjjel. Előzetes jelentések szerint ketten meghaltak, és öten eltűntek a baleset következtében.

Kismaros Község Önkormányzata felvette a kapcsolatot Verőcével, minden szükséges segítséget megadunk a verőcei önkormányzatnak, amire igény jelentkezik a részükről.

A katasztrófavédelemhez szombat éjszaka, néhány perccel éjfél előtt jelzés érkezett, Verőce közelében egy vérző fejű, olaszul beszélő férfit találtak, akiről azt feltételezték, hogy hajóbalesetet szenvedett. A szentendrei, a váci és fővárosi hivatásos és önkéntes tűzoltókat is a helyszínre riasztották a Pest vármegyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint.

Helyszíni információk szerint az áldozatok Sülysápi illetőségű fiatalok.

A kisgéphajót a Megyeri hídnál vontatták partra.

Cikkünket folyamatosan frissítjük…

Index

A köztelevízió tájékoztatása szerint Verőcénél egy kisgéphajó ütközött egy szállodahajóval. Ketten meghaltak, és öten eltűntek a balesetben.

Az ügyben kerestük az Országos Mentőszolgálatot a további sérültekkel és eltűntekkel kapcsolatban, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Szombat éjszaka, néhány perccel éjfél előtt jelzés érkezett a katasztrófavédelemhez, hogy Verőce közelében esetleges hajóbaleset történt, a szentendrei, a váci és fővárosi hivatásos és önkéntes tűzoltókat is a helyszínre riasztották a Pest vármegyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint.

Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kisgéphajón, amellyel a szállodahajó ütközött, összesen nyolcan utaztak. Ők mind felnőttek, közülük ketten meghaltak és öten eltűntek. Három férfi és két női utast még jelenleg is keresnek.

Az eltűnteket motorcsónakokkal és drónokkal is keresik, a szállodahajót Komáromál állították meg.

A rendőrség több ember halálát okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. 87 egységgel és 31 technikai eszközzel keresik jelenleg az eltűnteket.

A köztévé helyszíni tudósítója közölte, hogy a Komáromban megállított hajó egy 109 méteres, 110 ember befogadására képes svájci szállodahajó, amelynek a végső úticélja nem Komárom volt, nagy valószínűséggel elhagyta volna az országot.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vasárnap az MTI megkeresésére azt közölte: a mentőket szombat este egy Verőce és Vác közötti helyszínre riasztották, ahol egy partra jutott férfit láttak el. A férfi fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett, helyszíni ellátás után sürgősségi osztályra szállították.

Ezen a helyszínen egy férfi halálát is megállapították – tudatta az OMSZ.

A rendőrség tájékoztatása szerint Verőcétől délre a Duna-parton egy férfi, majd órákkal később a Megyeri hídnál egy női holttestet, továbbá egy sérült kis géphajót találtak. A rendőrök megállapították, hogy az érintett időszakban a térségben egy szállodahajó tartózkodott, amelyet Komáromnál megállítottak, és megállapították, hogy az oldala sérült.

Dóka Imre, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője vasárnap délben az MTI-vel, hogy a vasárnap reggeli adatok szerint a fővárosból, Pest vármegyéből (Vác, Szentendre, Szigetszentmiklós, Érd, valamint a FER tűzoltóság kishajója) és Bács-Kiskun vármegyéből (Baja), valamint az OKF állományából a hivatásos katasztrófavédelem csaknem 90 emberrel és 31 technikai eszközzel vesz részt a keresésben.

A hivatásos egységek munkáját önkéntes tűzoltó-egyesületek és önkéntes mentőszervezetek támogatják. A Pest Vármegyei Kutató-mentő Szolgálat, Bács-Kiskun vármegyéből a Petőfi Mentőcsoport két búvára, a Leányfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület, illetve a Lupai Önkéntes Tűzoltó Egylet több tagja is részt vesz a kutatásban – ismertette a szóvivő.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóhajója vasárnap kora reggel a Megyeri híd közelében megtalálta a vízen úszó roncsot, amelyet az újpesti kikötőbe vontatott. A jármű maradványait a rendőrség és a közlekedési hatóság vizsgálja

– tudatta Dóka Imre.

A kutatás-mentés során eddig két áldozatot emeltek ki a vízből. A katasztrófavédelem a Dunán vasárnap délelőtt 12 kishajóval és 3 drónnal keresi az eltűnteket. A mentőegységek váltásokban folyamatosan dolgoznak – olvasható a közleményben.

A katasztrófavédelem, rendőrség, tűzoltóság és a vízirendészet, valamint a mentőszolgálat munkatársai a Limes Múzeumnál rendezkedtek be, ellátásukról a Verőcei Önkormányzat gondoskodik. A Verőcei Dunai Hajózásért Egyesület felajánlotta segítségét a közreműködésben.
Rendőrségi sajtótájékoztató:
M1 híradó:
Fotó a Komáromnál megállított, sérült szállodahajóról.

Mozgóképes beszámoló a 2024 májusi bizottsági és képviselő-testületi ülésekről

0

Kismaros Község Önkormányzata megtartotta a 2024-es év következő, májusi rendes Képviselő-testületi ülését.

A legfontosabb napirendi pontok közé tartozott, hogy a polgármester előterjesztése alapján a testület döntött az E-menza rendszer szeptemberi bevezetése mellett. Az E-Menza rendszer internet-alapú megoldása összeköti a közétkeztetés összes szereplőjét. Az iskolák/óvodák és az önkormányzat/fenntartó egyaránt naprakészen követni tudja a megrendeléseket és a lemondásokat, így azok pontossá és áttekinthetővé válnak. A szülő rendeléseit, számláit egy helyen megtalálja több gyermek, több iskola/óvoda esetén is. Bármikor elérheti az igénybe vett étkezéseket, figyelemmel követheti az étlapot. Egy kattintással lemondhatja vagy megrendelheti az étkezéseket. Az ételallergia információkat is kezeljük. A lemondott étkezések ellenértékét a rendszer automatikusan jóváírja.

A testület első körben nem nyilvánította eredményessé a közétkeztetés következő tanévre vonatkozó beszerzési eljárását. Az önkormányzat hamarosan új közbeszerzési eljárást ír ki.

A testület támogatja a Pest Vármegye önkormányzata fejlesztésében, tervezetten megvalósuló kismarosi kerékpáros pihenő megújulását, a kismarosi Duna-parti játszótér közelében, melynek része lesz várhatóan egy nyilvános köztéri mosdó is.

Az ülésen résztvett a külterületi utak (Öregszőlő, Mély, Dám, Monostor) kivitelezését végző cég képviselője és a projekt műszaki ellenőre is, akik megválaszolták a lakosság és a képviselők által korábban megfogalmazott műszaki kérdéseket a testület számára.

Minden más információ és esemény, amely az üléseken történt, a 2024-ben is rendszeresen készülő, vágatlan videófelvételeken megtekinthető!