Kezdőlap Blog

Mire jó az arcmaszk és hogyan tudjuk magunk megcsinálni?

Hajóponyvák helyett mosható házimaszkok gyártásába kezdett egy kismarosi vállalkozó. Lőcsey László (kiemelt képünkön) azt mondta, hogy eddig 120 maszk készült el. Ezeket a közösségi oldalak segítségével eljuttatta azoknak, akik igényelték, de csütörtöktől továbbiak gyártásba kezd. Rajta kívül egyes házaknál is házi maszk varrásába kezdtek. Mutatjuk, hogyan tud Ön is egyszerű, de hatásos maszkot készíteni!

A szájmaszk viselése elsősorban azt biztosítja, hogy a vírusos fertőzéssel megbetegedett ember zárt térben, például egy boltban ne fertőzzön meg másokat is. Mivel a betegség tünetmentesen is lappanghat sok ember szervezetében, potenciálisan sokkal több vírushordozó lehet, mint amennyien megbetegedtek – ezt mutatja a hazai fertőzöttek aránya is: a jelenlegi 167 ismert esetben több mint száz fertőzöttnek nincsenek észrevehető tünetei (erről a miniszterelnök beszélt ma délelőtt).

A tünetmentesség esetén is védi a maszk viselése az egészséges embereket a fertőzöttől, tehát mindenki viseljen maszkot, aki kénytelen zárt térben, vagy mások közelségében tartózkodni.

Stedra Sanyi boltjában például már a múlt héten maszkban és kesztyűben dolgoztak, ami a legfelelősebb hozzáállás a vírusfertőzéshez.

A közösségi oldalakon is nagyon sok jó minta van azoknak, akik tudnak varrni, elláthatják a családot, de a videó után mutatunk egy házi szabásrajzot is, ennek rögzítését saját anyagból meg tudjuk oldani.

Ez pedig egy egyszerű szabásminta, plusz néhány alap információ a rajzon. Igen, a hatékony maszknak több rétegből kell állnia.

Bónusz: varrás nélküli arcmaszk készítése, ha végképp nincsen más elérhető megoldás

Így kell megvarrni a maszkokat:

AZ ARCMASZKOKRÓL ÁLTALÁBAN

Mire való a házi készítésű arcmaszk?

Az általunk készített arcmaszk nem tud olyan biztonságot nyújtani a koronavírus ellen, mint a professzionális maszkok, de képes a vírus behatolását olyan mértékben meggátolni, hogy a használója nagy valószínűséggel nem betegszik meg, a betegséget pedig biztosan nem adja tovább. A maszkot akkor kell felvenni, amikor külső személytől fogunk átvenni valamit. Ez lehet postai küldemény, kiszállításos ebéd vagy bármilyen csomag, amit a részünkre hoznak. Az arcmaszkot felvesszük és így fogadjuk az átadó személyt. Ilyenkor is tanácsos két méter távolságot tartani köztünk és az átadó személy között, leszámítva, azt a mozdulatot, amikor a csomagot átvesszük. A legjobb, ha mindkét személy arcmaszkot visel, ilyenkor a legkisebb a valószínűsége annak, hogy cseppfertőzés útján bármelyikük is megfertőződik.

A mosható arcmaszk tisztítása

Az önkéntesek által átadott maszkot, az otthon rendelkezésünkre álló kesztyűben vegyük át. Tegyük a maszkot mosdócsap alá és meleg vízzel kissé nedvesítsük át. Szappannal kenjük be alaposan mindkét oldalát, majd meleg folyó vízzel alaposan öblítsük át. Fontos, hogy lehetőleg ne dörzsöljük, ne csavarjuk, mert a szövet ezektől kitágulhat. Az alapos átöblítést követően tegyük ki száradni a radiátorra, vagy később a melegben akár a napra is. Minden külső személlyel való találkozás után ezt a fertőtlenítő átszappanozást és átöblítést el kell végeznünk. Ha netán a maszk még nem száradt ki, amikor újabb személy érkezik hozzánk, nyugodtan felvehetjük nedvesen is, mert már ilyenkor is képes a vírusok kiszűrésére.

Mi van, ha nem mosható arcmaszkot szeretnénk tisztítani?

Az is lehetséges, de előrebocsátjuk, hogy az alább leírt fertőtlenítések egyike sem képes azt a 100 %-os vírusmentességet elérni, ami az egészségügyben kötelező szabvány. De ha az így elérhető vírusmentesség nem is lesz 100 %-os, annál akkor is jobb, mintha a reggel felvett (esetleg utolsó) egyszer használatos arcmaszkunkat este kidobnánk a szemétbe és másnaptól már védtelenek lennénk a vírus cseppfertőzésével szemben. De a másik lehetőség sem jobb, ha fertőtlenítés nélkül, folyamatosan hordanánk ugyanazt az arcmaszkot, s így minden nap tovább és tovább halmoznánk rajta az élő vírusokat és baktériumokat.

Röviden az egyes arcmaszk típusok fertőtleníthetőségéről

Az orvosi (sebész) maszk átgőzöléssel egyáltalán nem, és 70 %-os alkohollal való rápermetezéssel sem nagyon fertőtleníthető, mert az arcrész kizárólagos anyaga egy olyan papír, ami szerkezetében durván károsodhat.

Az FFP típusú maszkoknál van esély a sikeres fertőtlenítésre, ezek közül is főleg az FFP2-es és az FFP3-as típusoknál, de ha nagyon szorít a cipő, az FFP1-es maszkok fertőtlenítésével is megpróbálkozhatunk. Sajnos az FFP1-es arcmaszkok egy részénél az is probléma szokott lenni, hogy a gumiszalagok gyengén vannak rögzítve a maszkhoz, így könnyen leválnak róla.

Hogyan csináljuk?

Alapvetően két módszer lehet: az alkoholos és az átgőzöléses módszer.

Előbbi esetben gyógyszertári, 70 százalékos alkoholt használjunk, amit egy spricnivel vigyünk fel. Csak a maszk külső oldalát permetezzük be, 10-15 fújással. Ezután fél órát száradni hagyjuk. Ettől a kezeléstől az arcmaszk szerkezete nem károsodik, szűrőképessége nem csökken. Hogy hányszor, hány napon át tudjuk ezt megtenni, az elsősorban az arcmaszkunk strapabírásától és általános elhasználódásától függ. Fontos, hogy a gyógyszertári alkoholt nem helyettesíti se pálinka, se más színtelen rövidital.

A gőzölés esetében egy fém szűrőbe kell fektetnünk a maszköt, a külső felével lefelé. Egy fazékba annyi vizet teszünk, hogy a szűrőt belerakva két centi távolság legyen a szűrő és a víz között. Majd a szűrőt kivesszük, a vizet felforraljuk és amikor zubogva forr, akkor beletesszük a szűrőt, benne a maszkkal. 15 percig, fedő alatt kell gőzölni.

Az alkoholos fertőtlenítéssel szemben hátrány, hogy a tapasztalatok alapján a maszkok anyaga kikeményedhet vagy összemehet a gőzölésben. Használni így is tudjuk és védelmet is nyújt, de kényelmetlenebbé válhat.

Utószó:

Egy kutató sohasem repes a boldogságtól, amikor ilyen gagyizással, otthoni kókányolással egybekötött, „megcsináljuk okosba” mentalitással kényszerül kísérleteket végezni, majd ezek eredményeként hatékony vagy kevésbé hatékony fertőtlenítési módszereket ajánlani. De ebben az irományban többször is próbáljuk hangsúlyozni, hogy az a hozzáállás még károsabb, ha úgy gondolkozunk, hogy ha valami nem biztosít a számunkra 100 %-os védelmet, akkor inkább ne legyen semmi, jöjjön inkább a 0 %-os „védelem”.

(az arcmaszkokról szóló rész szerzője mikrobiológus, a neve közléséhez nem járult hozzá)

Családi házak és munkahelyek ingyenes radon sugárzás felmérése

A Pannon Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ a lakosság sugáregészségügyi felmérését végzi.

A felmérés során családi házakban, valamint közintézményekben helyeznek ki egyszerű detektorokat, mellyel a beltéri radon koncentrációt határozzák meg. A detektorok egy évet töltenek az adott épületben, mialatt összesen 3 alkalommal cserélik. Ezek az eszközök kisméretűek, nem igényelnek áramellátást, nem alkalmasak hang vagy videó rögzítésére, és nem bocsátanak ki semmilyen egészségre káros anyagot.

A felmérés ingyenes, a detektorok cseréje postai úton történik, a visszaküldéshez térítésmentes válaszborítékot biztosítanak a résztvevőknek.

Januártól lesz idegenforgalmi adó, inflációval nő több helyi adóteher is és megújul a címer – testületi döntések novemberben

A jövő évi adókról és a címer frissítéséről is döntöttek a képviselők novemberben. A 16 napirendi pontban ezekben a témákban születtek döntések, sorrendben: 

– támogatták volna egy állami tulajdonú terület elbirtoklását egy magánszemélynek, de a jogi viszonyok rendezéséhez magasabb szintű állásfoglaláshoz is kell, elvi támogatás

– beázik a csarnok öltözője, de csak a legszükségesebb javításokat végeztetnék el (a tankerületnek besegítve), mert hamarosan úgyis az egészet elbontja az állam. A falu annak fejében ad pénzt a tankerület projektjére, hogy a kismarosi sportegyesületek használhassák az épületet – jelezte Neubauer Rudolf polgármester. 

– módosították a következő évre vonatkozó pénzügyi tervet az energiaközbeszerzés kapcsán

– elfogadták a címer frissítését, a következő évtől a grafikailag egyszerűbb, modernebb jelképet használja Kismaros.

Kismaros régi és megújított címere egy képen

– kitűzték a közmeghallgatás időpontját (december 11. 15 óra, a könyvtárban)

– egyes önkormányzati rendeleteket hatályon kívül helyeztek

– elfogadásra jelölték a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítását, amellyel kapcsolatban Poldauf Gábor képviselő kifogásolta a bizottsági és testületi ülések egy napra helyezését és javasolta, hogy a hét két külön napján tartsák ezeket, illetve azt is, hogy az új szabályozás három órában maximalizálja a testületi ülések maximális idejét. Kérte továbbá az egyik napirendi pont állandó megtartását, amelyben előzetes értesítés, előterjesztés vagy írásos javaslat nélkül is behozható bármely, a települést érintő ügy. Ezeket a képviselők elvetették, így az előzetesen beterjesztett új szabályzat lépett életbe. 

– a következő évi költségvetési koncepciót is elfogadták

adómódosítások: inflációt követve 1000 forint lesz az építményadó, a telekadó nem változott, de bevezették az idegenforgalmi adót 595 forintos vendégéjszakánkénti áron. A bizottsági ülésen elhangzott az is, hogy az adók mértéke évek óta nem változott, a frissen bevezetett idegenforgalmi adó pedig arányaiban a környező településeken alkalmazott mértékű. Ott ezeket már korábban bevezette az önkormányzat.  

– a negyedéves költségvetési beszámolót is elfogadták

– módosították a harmadik negyedév költségvetési előirányzatát 

– elfogadták, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége levélben szorgalmazza a Magyarország számára lehívható felzárkózási és helyreállítási források mihamarabbi elérését.

– a lejárt határidejű határozatokról szóló beszámoló is átment

– a polgármester a beszámolójához kapcsolódóan elmondta, hogy idénre is megkötötték a szerződést az utakat karbantartó vállalkozóval. Indexált gáz és villanyárra sikerült közbeszerzéssel szert tenni, így a gáz mintegy ötszörösére drágul az önkormányzatnál, ahogy a villanyáramra is többszörös áron sikerült szerződést kötni. Elkezdődött a szociális tűzifa beszerzése is, jóval karácsony előtt kiszállíthatják. A testület elfogadta a beszámolót. 

– A lakosságot érintő aktuális ügyekben a Kukorica és Lejtő utcák vízelvezetése, a Kiskert utca meghosszabbítása, a Pillangó utcai sitt feltöltés és a Szokolyai úti padka tisztán tartása került elő.

A kismarosi legfőbb bizottság, a Pénzügyi, Ügyrendi és Településfejlesztési Bizottság legutóbi ülése itt nézhető vissza:

A képviselő-testület fent részletezett ülése pedig ezen a linken tekinthető meg:

Lakatos Péter 

Kismarosinak lenni – Körömi Ferenc új kötetének bemutatója

A közösségi ház ablakaiban még november 23-án is büszkén virítottak a muskátlik. (Hiába!- ilyen enyhe, langyos őszünk, mint az idei, régen volt már!)
A sötétedés nem zavarta, a betérőt: a kapu világítása udvariasan felvillant, majd kialudt, ha már megérkezett a vendég (hiszen takarékos időket élünk!).

A házban világossá vált: Kismaroson zajlik az élet! A hely történészei (helytörténészek!),- cserepeik, textíliáik, árkusaik fölé hajolva elemezték a múltat, hogy aztán a köz megbecsülésének átadhassák, kiállíthassák a faluban fellelt kincseket.
Egy másik helyiségben karatés ruhában birkóztak az ifjak, öveik színéből jól látszott, nem kis eredmények birtokosai lehettek.

A könyvtár olvasótermében pedig egyre többen lettünk, minden szék foglalttá vált.
Körömi Ferenc könyvbemutatójára érkeztünk.

A közönség Körömi Ferenc könyvánek bemutatóján a könyvtárban (fotó: Kismarosi Könyvtár)

Harmadjára ismerkedhetünk meg Körömi Ferenc köteteivel. Ez, a harmadik, talán a leggazdagabb, legteljesebb. A címadás ( „ÉDESANYÁM TITKA”) is sejteti, az emlékezés, tisztelgés, továbbadás erkölcsi parancsolatát.
A versek többsége a szeretet nyelvén fogalmazódott. Megrendítően szép versek születtek a szülőkről, szülőföldről, tájakról, régen volt eseményekről, de olvashatunk büszke apai -nagyapai örömökről, felelősségekről, házastársi hűségről, művészek és művészetek megbecsüléséről…..

Körömi Ferencet szeretik, ismerik a kismarosiak. Több évtizede annak, hogy a nyarakat családjával együtt itt tölti a Duna utcában. Tagja a Nyugdíjas Klubnak, a Pingpong „szakosztály” pedig az ő udvarában talált otthonra. Ő maga is „félig kismarosinak” mondja magát. Ezért verseiben Kismaros kiemelt helyet kapott.

„Tavasz Kismaroson” című versének utolsó sorai is igazolják kötődését!:

„Szívemből kívánom, hogy e békés tájra
Boruljon az égből az Isten áldása”

Isten áldásával köszöntjük a 82 éves költőt, s kívánjuk hogy negyedik kötetét is együtt ünnepelhessük, itt Kismaroson!

Varga Zoltánné (Wiedermann Erzsébet)

 

Közmeghallgatás 2022

Kismaros Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2022. december 11-én, vasárnap 15.00 órától közmeghallgatást tart a Kismarosi Könyvtárban (2623 Kismaros, Kossuth Lajos út 5.).

Napirend:

1. Polgármesteri beszámoló a 2022. évben az önkormányzatot, az
önkormányzati vagyont érintő fontosabb fejlesztésekről, döntésekről

2. Pénzügyi beszámoló az önkormányzat 2022. évi gazdálkodásáról

3. Az előzetesen írásban feltett kérdések, javaslatok megtárgyalása a benyújtás
sorrendjében

4. A jelenlévők kérdéseinek, javaslatainak megtárgyalása a jelentkezés
sorrendjében

A közmeghallgatáson kizárólag helyi közügyeket érintő kérdésekben bárki
felszólalhat, a képviselő-testület tagjaihoz és a jegyzőhöz kérdést intézhet. Egyéni
hatósági ügyek nem képezik a közmeghallgatás tárgyát.

A kérdések feltehetők továbbá 2022. december 05-én, hétfő 18.00 óráig írásban
Kismaros Község Önkormányzatának címezve a 2623 Kismaros, Kossuth Lajos út
22. szám alatti postai, valamint a titkarsag@kismaros.hu elektronikus levélcímre.

Kismaros, 2022. november 29.

Neubauer Rudolf
polgármester