Kezdőlap Blog

Mire jó az arcmaszk és hogyan tudjuk magunk megcsinálni?

0

Hajóponyvák helyett mosható házimaszkok gyártásába kezdett egy kismarosi vállalkozó. Lőcsey László (kiemelt képünkön) azt mondta, hogy eddig 120 maszk készült el. Ezeket a közösségi oldalak segítségével eljuttatta azoknak, akik igényelték, de csütörtöktől továbbiak gyártásba kezd. Rajta kívül egyes házaknál is házi maszk varrásába kezdtek. Mutatjuk, hogyan tud Ön is egyszerű, de hatásos maszkot készíteni!

A szájmaszk viselése elsősorban azt biztosítja, hogy a vírusos fertőzéssel megbetegedett ember zárt térben, például egy boltban ne fertőzzön meg másokat is. Mivel a betegség tünetmentesen is lappanghat sok ember szervezetében, potenciálisan sokkal több vírushordozó lehet, mint amennyien megbetegedtek – ezt mutatja a hazai fertőzöttek aránya is: a jelenlegi 167 ismert esetben több mint száz fertőzöttnek nincsenek észrevehető tünetei (erről a miniszterelnök beszélt ma délelőtt).

A tünetmentesség esetén is védi a maszk viselése az egészséges embereket a fertőzöttől, tehát mindenki viseljen maszkot, aki kénytelen zárt térben, vagy mások közelségében tartózkodni.

Stedra Sanyi boltjában például már a múlt héten maszkban és kesztyűben dolgoztak, ami a legfelelősebb hozzáállás a vírusfertőzéshez.

A közösségi oldalakon is nagyon sok jó minta van azoknak, akik tudnak varrni, elláthatják a családot, de a videó után mutatunk egy házi szabásrajzot is, ennek rögzítését saját anyagból meg tudjuk oldani.

Ez pedig egy egyszerű szabásminta, plusz néhány alap információ a rajzon. Igen, a hatékony maszknak több rétegből kell állnia.

Bónusz: varrás nélküli arcmaszk készítése, ha végképp nincsen más elérhető megoldás

Így kell megvarrni a maszkokat:

AZ ARCMASZKOKRÓL ÁLTALÁBAN

Mire való a házi készítésű arcmaszk?

Az általunk készített arcmaszk nem tud olyan biztonságot nyújtani a koronavírus ellen, mint a professzionális maszkok, de képes a vírus behatolását olyan mértékben meggátolni, hogy a használója nagy valószínűséggel nem betegszik meg, a betegséget pedig biztosan nem adja tovább. A maszkot akkor kell felvenni, amikor külső személytől fogunk átvenni valamit. Ez lehet postai küldemény, kiszállításos ebéd vagy bármilyen csomag, amit a részünkre hoznak. Az arcmaszkot felvesszük és így fogadjuk az átadó személyt. Ilyenkor is tanácsos két méter távolságot tartani köztünk és az átadó személy között, leszámítva, azt a mozdulatot, amikor a csomagot átvesszük. A legjobb, ha mindkét személy arcmaszkot visel, ilyenkor a legkisebb a valószínűsége annak, hogy cseppfertőzés útján bármelyikük is megfertőződik.

A mosható arcmaszk tisztítása

Az önkéntesek által átadott maszkot, az otthon rendelkezésünkre álló kesztyűben vegyük át. Tegyük a maszkot mosdócsap alá és meleg vízzel kissé nedvesítsük át. Szappannal kenjük be alaposan mindkét oldalát, majd meleg folyó vízzel alaposan öblítsük át. Fontos, hogy lehetőleg ne dörzsöljük, ne csavarjuk, mert a szövet ezektől kitágulhat. Az alapos átöblítést követően tegyük ki száradni a radiátorra, vagy később a melegben akár a napra is. Minden külső személlyel való találkozás után ezt a fertőtlenítő átszappanozást és átöblítést el kell végeznünk. Ha netán a maszk még nem száradt ki, amikor újabb személy érkezik hozzánk, nyugodtan felvehetjük nedvesen is, mert már ilyenkor is képes a vírusok kiszűrésére.

Mi van, ha nem mosható arcmaszkot szeretnénk tisztítani?

Az is lehetséges, de előrebocsátjuk, hogy az alább leírt fertőtlenítések egyike sem képes azt a 100 %-os vírusmentességet elérni, ami az egészségügyben kötelező szabvány. De ha az így elérhető vírusmentesség nem is lesz 100 %-os, annál akkor is jobb, mintha a reggel felvett (esetleg utolsó) egyszer használatos arcmaszkunkat este kidobnánk a szemétbe és másnaptól már védtelenek lennénk a vírus cseppfertőzésével szemben. De a másik lehetőség sem jobb, ha fertőtlenítés nélkül, folyamatosan hordanánk ugyanazt az arcmaszkot, s így minden nap tovább és tovább halmoznánk rajta az élő vírusokat és baktériumokat.

Röviden az egyes arcmaszk típusok fertőtleníthetőségéről

Az orvosi (sebész) maszk átgőzöléssel egyáltalán nem, és 70 %-os alkohollal való rápermetezéssel sem nagyon fertőtleníthető, mert az arcrész kizárólagos anyaga egy olyan papír, ami szerkezetében durván károsodhat.

Az FFP típusú maszkoknál van esély a sikeres fertőtlenítésre, ezek közül is főleg az FFP2-es és az FFP3-as típusoknál, de ha nagyon szorít a cipő, az FFP1-es maszkok fertőtlenítésével is megpróbálkozhatunk. Sajnos az FFP1-es arcmaszkok egy részénél az is probléma szokott lenni, hogy a gumiszalagok gyengén vannak rögzítve a maszkhoz, így könnyen leválnak róla.

Hogyan csináljuk?

Alapvetően két módszer lehet: az alkoholos és az átgőzöléses módszer.

Előbbi esetben gyógyszertári, 70 százalékos alkoholt használjunk, amit egy spricnivel vigyünk fel. Csak a maszk külső oldalát permetezzük be, 10-15 fújással. Ezután fél órát száradni hagyjuk. Ettől a kezeléstől az arcmaszk szerkezete nem károsodik, szűrőképessége nem csökken. Hogy hányszor, hány napon át tudjuk ezt megtenni, az elsősorban az arcmaszkunk strapabírásától és általános elhasználódásától függ. Fontos, hogy a gyógyszertári alkoholt nem helyettesíti se pálinka, se más színtelen rövidital.

A gőzölés esetében egy fém szűrőbe kell fektetnünk a maszköt, a külső felével lefelé. Egy fazékba annyi vizet teszünk, hogy a szűrőt belerakva két centi távolság legyen a szűrő és a víz között. Majd a szűrőt kivesszük, a vizet felforraljuk és amikor zubogva forr, akkor beletesszük a szűrőt, benne a maszkkal. 15 percig, fedő alatt kell gőzölni.

Az alkoholos fertőtlenítéssel szemben hátrány, hogy a tapasztalatok alapján a maszkok anyaga kikeményedhet vagy összemehet a gőzölésben. Használni így is tudjuk és védelmet is nyújt, de kényelmetlenebbé válhat.

Utószó:

Egy kutató sohasem repes a boldogságtól, amikor ilyen gagyizással, otthoni kókányolással egybekötött, „megcsináljuk okosba” mentalitással kényszerül kísérleteket végezni, majd ezek eredményeként hatékony vagy kevésbé hatékony fertőtlenítési módszereket ajánlani. De ebben az irományban többször is próbáljuk hangsúlyozni, hogy az a hozzáállás még károsabb, ha úgy gondolkozunk, hogy ha valami nem biztosít a számunkra 100 %-os védelmet, akkor inkább ne legyen semmi, jöjjön inkább a 0 %-os „védelem”.

(az arcmaszkokról szóló rész szerzője mikrobiológus, a neve közléséhez nem járult hozzá)

Több mint 1800 kiló ruhát gyűjtöttek, alapítványi pénz lett belőle

0

Az átlag feletti teljesítménye volt a zsákos ruhagyűjtésnek a Kis Morgó Óvodában – közölte a Kikiáltóval az intézmény vezetője. Ritzl Erika egyben köszönetet mondott minden résztvevőnek. Így ír:

A sulizsákos megmozdulásra 2-3 hete hívtuk fel a szülők figyelmét. Mint az eredmény is mutatja, sokan csatlakoztak ehhez a kezdeményezésünkhöz: 1865 kg-ot gyűjtöttünk.Az átvétel során megtudtuk, hogy átlagban 1300 kg-ot szoktak gyűjteni az iskolák, az óvodák ettől kicsit kevesebbet. 50 forintot adnak 1 kilóért.

Az összeg a Kismarosi Óvodás Gyermekekért Alapítvány számlájára érkezik, melyből neveléshez, oktatáshoz szükséges eszközöket fogunk vásárolni.

Minden lelkes “gyűjtőnek” szeretnénk köszönetünket kifejezni!

Ritzl Erika

Gratulálunk!

Az ovinak gyűlik a pénz a sütóolaj leadásából

0

Tisztelt Szülők!

Kismaroson is lehetőség van a „CseppetSem!” Program keretében a Mátyás (Tábor) utcai szelektív gyűjtőnél kihelyezett sárga gyűjtőkbe leadni a háztartásokban keletkezett használt

– sütőolajat
– sütőzsiradékot
– kókuszolajat
– pálmaolajat.

Az anyagot lezárt csomagolásban helyezhetik a gyűjtőbe.
Óvodánk alapítványa minden kilogramm leadott anyag után

25 Forint támogatást kap.

Tavaly október óta már több, mint 2600 kilogrammnyi anyag gyűlt össze Kismaroson, mely 65 000 forintot jelent óvodánknak.

Védjük együtt a környezetet!

Köszönettel:

Kismarosi Kis Morgó Óvoda

Ha munka van, akkor munka van! – Közösségi szolgálat a Sváb Emlékezet Centrum falai körül

0
Medgyes Ferenc, Harangozó Botond, Nyilas Krisztián és Korcsok Kevin

A falumúzeum alapítvány és a német önkormányzat együttműködésében, a Kismaros, Kossuth Lajos út 21. (a Riener-ház és a volt iskola, ma falumúzeum épülete) szám alatt Sváb Emlékezet Centrum jön létre. A megvalósítás egyik mérföld köve az épület külső és belső felújítása Magyarország Kormánya támogatásával. A felújítás az épület eredeti, sváb építészetre jellemző arculatának visszaállítását jelenti. A kismarosi kötődésű Mányi István, Ybl-díjas építész korabeli fotók figyelembevételével megrajzolta a rekonstrukciós terveket, amelyre vonatkozó építőmesteri és asztalosmunkák elvégzésére közzétett, a Kismarosi Közös Önkormányzati Hivatal közreműködésével lebonyolított beszerzési eljárás eredményes volt. Az ennél sokkal látványosabb, de nem kevésbé izgalmas kivitelezési építészeti munkák ez év augusztusában, a helyszínen megkezdődtek, nem is akármilyen felállásban.

Medgyes Ferenc és Kühn Péter

A nyár legforróbb hónapjában ugyanis közösségi szolgálatot vállaló diákok dolgoztak a felújítást előkészítő fizikai munkálatokban. Négy iskola hét növendéke keresett meg bennünket a Falumúzeum Alapítvány hirdetésére jelentkezve azzal, hogy nálunk szeretné teljesíteni az ötven órányi szolgálatot: a gödi Piarista Szakközépiskolából, a budapesti Képző-és Iparművészeti Szakgimnáziumból, a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikumból és a Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnáziumból érkeztek a fiatalok.

 

Nyilas Krisztián és Pölös Illés

Egy hónap alatt közel 400 óra közösségi és ehhez kapcsolódó társadalmi munka során egész komoly feladatok kerültek napirendre. Először a múzeumi tárgyak biztonságos elhelyezésében és állagmegóvásban segítettek, de ahogy láttuk mire képesek nagyobb erőt igénylő fizikai munkát is rájuk mertünk már bízni. Szakmai irányítás mellett szerelték le és helyezték védett helyre a hőtárolós kályhákat, a múzeum belső falairól leszerelték a léceket és egyéb szerelvényeket, redőnyöket, elbontották a belső válaszfalakat. Felszedték a burkolatot, leszerelték a tornác ablakrácsait, lehordták a padláson található bontott téglákat, kihordák a keletkezett sittet (két nagyobb konténert töltöttek meg), és jó adag használható téglát pucoltak meg. (Ha az lett volna a cél, simán a komplett épületet elbontják :-)).

Medgyes Ferenc, Harangozó Botond, Nyilas Krisztián és Korcsok Kevin

Szeretnék gratulálni és köszönetet mondani ez úton is Nyilas Krisztiánnak, Pölös Illésnek, ifjabb Kühn Péternek, Medgyes Ferencnek, Harangozó Botondnak és Koppánynak, valamint Korcsok Kevin Gergelynek. Ők bizonyára viccnek szánták minden alkalommal elsütni egymást ugratva, hogyha munka van, akkor munka van, én viszont pontosan tudtam milyen elképesztően nagy segítséget jelentett munkájuk. Köszönet jár szüleiknek, tanáraiknak, iskolájuknak és az őket irányító Parragh Gábornak is.

Néder Sarolta

Kismarosi Falumúzeum Alapítvány

Tájékoztatás a 2021. évi helyi adók II. félévi részletének befizetéséről

0

Tisztelt Ügyfeleink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2021. évi helyi adók II. félévi részletének késedelmi pótlékmentes befizetési határideje 2021. szeptember 15.

A befizetéshez szükséges csekkeket a 2021. február hóban megküldött számlaegyenleg értesítővel csatoltan küldtük meg, újabb értesítő és csekk ez évben már nem kerül postázásra.

Adófizetési kötelezettségüket átutalással is rendezhetik, ebben az esetben az adónemhez tartozó bankszámla számra tudják indítani az utalást. Átutalás esetén kérjük, hogy a közlemény rovatban a könyvelési azonosítót (megtalálja az egyenleg értesítőn) tüntessék fel.

Bankszámla számaink:

Építményadó számla: 11742094-15441221-02440000

Iparűzési adó számla: 11742094-15441221-03540000

Telekadó számla: 11742094-15441221-02510000

Kommunális adó számla: 11742094-15441221-02820000

Késedelmi Pótlék számla: 11742094-15441221-03780000

Bírság számla: 11742094-15441221-03610000

Talajterhelési díj számla: 11742094-15441221-03920000

Államigazgatási eljárási illeték számla: 11742094-15441221-03470000

Egyéb bevételek számla: 11742094-15441221-08800000

Idegen bevételek számla: 11742094-15441221-04400000

Gépjárműadó számla: 11742094-15441221-08970000

(2020.12.31-ig fennálló tartozás esetén)

 

Az Iparűzési adó befizetést kérjük átutalással rendezzék, ehhez nem küldünk csekket.

Amennyiben a befizetéssel kapcsolatban információra van szükségük, szíveskedjenek ügyfélfogadási időben telefonon (639-123/102 mellék, 639-131/102 mellék, 639-132/102 mellék ), illetve emailben az ado@kismaros.hu címen megkeresni adócsoportunkat.

Ügyintézők:

Mekliné Neuprandt Katalin (Építményadó, Iparűzési adó)

Genzelman Mihályné (Gépjárműadó (2020. 12.31-ig), Telekadó, Kommunális adó)

Ügyfélfogadás idő:

Hétfő: 13.00 – 17.00

Szerda: 8.00 – 12.00 és 13.00 – 16.00

Csütörtök:  8.00 – 12.00

Kérjük a befizetési határidő pontos betartását!

Felhívjuk továbbá szíves figyelmüket, hogy adócsoportunk folyamatosan gondoskodik kintlévőségeinek beszedéséről. Behajtási cselekményeit a hatályos jogszabályok figyelembevételével alkalmazza.

Tisztelettel:

dr. Timer-Bárkányi Beáta jegyző

Már aikidot is tanulhatnak a gyerekek

0
Aikido gyakorlás a verőcei dojoban (fotó: hikarino.hu)

Aikido edzés indul gyerekeknek Kismaroson, a Művelődési Házban hétfőnként és szerdánként.

Az edzést a két danos Markos Tamás aikido sportoktató tartja. Mindenkit szeretettel várnak!

Elérhetőségek az aikidoveroce@gmail.com emailen, a 06-70-377-8397 telefonon vagy a hikarino.hu weboldalon.