Kismaros, Nagymaros és Zebegény – Pálmai Béla kezdeményezésére – immár hosszú esztendők óta minden januárban közösen emlékezik meg a 75 évvel ezelőtt Szovjetunióba elhurcolt mintegy hatszáz civil áldozatról, az elhunytakról és azokról, akik a több éves kényszermunkatábor után hazatérhettek szülőföldjükre, a Dunakanyarba. Minden évben ,ásik település ad otthont a megemlékezéseknek, idén Zebegényben tartották volna – a vírushelyzet és a korlátozó intézkedések azonban ezt is felülírták.

Az idei rendezvényen nem tudott mindhárom település jelen lenni, ezért tévéműsor készült belőle – közölte a Zebegényi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Faludi Károly szerint a koszorúzásról és a megemlékezésről készített televízióműrost

ma délután háromkor adja a Danubia Televízió.

A közvetítést élőben lehet nézni a YouTube-on is, ezen a streamen:

A málenkij robot Kismaros és a Dunakanyar, az itteni sváb települések tragédiája. Több mint tíz évvel ezelőtt néhány kismarosi, köztük a település jelenlegi polgármestere megkereste az akkor még élő málenkij robot túlélőket és interjút készített velük. A felvételekből Élni muszáj címmel készült film a Gulag-Gupvi Emlékév alkalmából.

Lakatos Péter