A Fekete tanyán jártunk

0
885
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Már egy hónap eltelt, hogy Kismaroson elindítottuk helyi termelői piacunkat. Cikksorozatunkban most megismerkedhetnek piacunk árusaival, elsőként Fekete Zsolttal, aki a Hatlópataki tanyáján neveli jószágait és készíti finomságait nekünk hétről-hétre. Zsolt látogatásunkkor egy terepjáróval jött elénk, amit először nem is értettem miért, de hamar megértettem, miután rázkódtunk, zötykölődtünk és még mindig csak mentünk-mentünk. Igen bent van a tanya az erdő kellős közepén. Olyanok akik eltévednek ritkaság, mert szerintem itt még a madár se jár. Zsolt körbevezetett gazdaságában, ahol rögtön négy gyönyörű tehén fogadott, két ló társaságában. Majd megnéztük a hízókat, mangalicákat, tyúkokat, kecskéket. A hatalmas terület a gazdasághoz nélkülözhetetlen gépekkel, kellékekkel, tárolókkal volt benépesítve.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itt mindennek meg van a maga helye, a sajtkészítő műhelytől, a húsfeldolgozóig, terménytárolótól a füstölőig, de láttunk egy kültéri madárketrecet is sok-sok papagájjal.
Zsolt hosszasan mesélt nekünk a gazdálkodás gyönyöreiről és nehézségeiről. Arról, hogy itt nincs megállás, nincs szabadnap, kőkemény a napi ritmus és a monotonitás. Az állatok akkor is éhesek, ha hétvége van, vagy betegek vagyunk. Nem lehet csak úgy egyik napról a másikra kiruccanni egy wellness hétvégére. Szerencsére Zsolt legidősebb fia már aktívan kiveszi részét a segítségből, így évente egyszer összehozható a pihenés.
A vendéglátás is része a gazdaságuknak, amit az bizonyít, hogy gyakran fogadnak csoportokat, akik néhány órát vagy akár egész napot is el tudnak tölteni a Fekete tanyán. Kocsikázás, etetés, trágyázás, egy jó tanyasi ebéd, sajtkészítés mind a programok része lehet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Igaz, hogy Zsolt a gazdaság fő mozgatórugója, főleg azóta mióta felesége visszament dolgozni, de a családi összetartozás lételeme, hogy mindenki kiveszi részét a munkákból. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy kislányát hétről-hétre láthatják kofáskodni süveges édesapja mellett.
A piaci standjukon fenséges illatokat árasztó termékeket lehet vásárolni, füstölt kolbászt, szalonnát, sonkát és a gomolya sajtok különböző ízesítésű változatait. Többek között a fokhagymásat, ami a piac nyitása óta gyengéje lett egy kedves kolléganőmnek. Nem múlhat el szerda, hogy ne vegyen egy jókora darabot a Fekete tanya fokhagymás gomolyájából.
A tanyalátogatás során Zsolt megmutatta nekünk, hogy készül a gomolya, együtt szűrtük le és raktuk hálóba, hogy lecsepeghessen. A fejés, az oltás, a forralás, a szűrés, ízesítés, csepegtetés és esetleg a füstölés sok-sok munka és idő, aminek eredményeként szerdánként vásárolhatunk a finomságból. Miután láttuk, hogy mennyi munka és áldozat van e mögött, hogy vehetünk egy darabka sajtot, sokkal nagyobb megbecsülést fog élvezni szemünkben Fekete Zsolt, a Fekete tanya és sok-sok finomság. Köszönjük Zsolt a szívélyes vendéglátást és kívánunk sok erőt és kitartást, hogy a környék még sokáig élvezhesse a fenséges ízeket!

Pálmai-Burik Éva

Fotó: Aradi Szilveszter