A forradalom hatvanadik évfordulóján megemlékezés és díjátadás volt Kismaroson

0
1413

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójáról Kismaroson október 21-én, pénteken emlékeztünk meg. Az est kezdetén – immár hagyományosan – Nádas Zoltán síremlékét koszorúzták meg az emlékezők a kismarosi temetőben, tekintve, hogy aktív részese volt a hatvan évvel ezelőtti fegyveres harcoknak. Az idei megemlékezés keretében a környék településeinek 56-os eseményeit rögzítő hivatalos dokumentumokból rendezett kiállítás nyílt, a Pest megye 56-ban témájú kötetet forrásul véve. Az ünnepség keretében búcsúztunk el Pálmai-Burik Évától, aki közel egy évtizedig vezette a Művelődési Házat. Kitüntetett pillanata volt az estnek, a Kismarosért Érdemrend és a Kismaros Díszpolgára címek átadása.

45 20 24

 

Zelei Zsolt megnyitója után, az este kezdetén Neubauer Rudolf polgármester köszöntötte a megjelent vendégeket, a díjazottjainkat és hozzátartozóikat, Nádas Zoltán családját és mindazokat a Kismarosiakat, akik idén ünneplik 60. születésnapjukat, így egyidősek a szabadságharccal. Az alkalmat megtisztelte jelenlétével Hollik István országgyűlési képviselő is.

11
Neubauer Rudolf polgármester – Fotó: Lisztes Edina

 

10
Zelei Zsolt – Fotó: Lisztes Edina

 

A Kismarosi Templomi Kórus közreműködésével énekeltük el közösen a Himnuszt, majd vers következett. Ahogyan Nádas Zoltán, úgy ott volt a budapesti utcákon Kismaros egy másik köztiszteletben álló polgára is, Horváth Ödön. Tizennyolc éves ipari tanulóként, szemtanúja volt a történelemnek, s csak a gondviselésnek köszönhetően menekült meg a golyózáportól. A forradalom eseményeit és személyes élményeit később kötetbe rendezte, az ő soraival emlékeztünk a forradalomra, Hantos Bálint előadásában.

13
Hantos Bálint – Fotó: Lisztes Edina

 

Október végén

Felkavart az éhség,

a csöndnek türelme.

Forrt és tombolt, mint az örvény;

elborult az elme.

Egy hősi nap alatt

olyan vihar támadt,

amilyet nem igen könnyen

ismétel a század.

Nyugodt volt a kezdet

düh foga nem látszott.

Egyet akart e marok nép:

Újra szabadságot!

Október végének

égre szökő szele!

Tüzet fogott hatalmadtól

százezrek ereje.(…)

 

56’ Ősze – verstöredék

’56 Ősze a múltban elferdített hősi valóság.

Elvtársak – kezdi, de fütyülnek, fújolnak; máshogy folytatja.

 

Csizmái nélkül, nyakában vaskötéllel zuhan a Szobor.

Betört kirakat; a benne maradt áru, érintetlenül.

 

Falragaszokon soha nem látott hírek az igazságról.

Kiégett tankok, összeégett, idegen betolakodók.

 

Puskaropogás; az emberek csak mennek, zavartalanul.

Sírkupacokon a főváros utcáin, gyertyák és trikolór.

 

Ötvenhat őszén ott küzdött ifjúságunk színe-virága. (…)

 

Kismarosért érdemrend és Kismaros Díszpolgára cím átadása

Kismaros Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontja alapján jogalkotói hatáskörében eljárva megalkotta az 5/2015. (V. 5.) számú rendeletét, amellyel a – Kismaros Díszpolgára kitüntető cím, és Kismarosért Érdemrend – kitüntetések alapításáról rendelkezett.

Az új rendelet a korábbi Kismarosért érdemrendet megtartotta. Ezt azon személyek kapják továbbra is, akik a településen kimagasló közösségteremtő, községfejlesztő, gazdasági, művelődési, kulturális, sport, tudományos, illetve közéleti tevékenységet végeztek a község érdekében és ezzel a helyi közösség érdekei és javát szolgálták.

A Testület 2015-ben bővítette a díjak körét és megalapította a Kismaros Díszpolgára címet. Az elismerő cím azon személyek, elismerésére szolgál, akik tevékenységükkel megbecsülést vívtak ki, országos vagy nemzetközi hírnevet szereztek a kultúra, a sport, az oktatás, vagy a tudomány területén, és kiemelkedően jelentős szakmai munkájukkal hozzájárultak Kismaros hazai vagy nemzetközi jó hírnevének megalapozásához, öregbítéséhez.

A Testület arról is döntést hozott, hogy az elismerések átadása az október 23-i ünnepség keretében történik. Az idén szeptemberben hozott egyhangú döntés alapján, a Kismarosért Érdemrendet Horváth Ödön költő és műfordító, a Kismaros Díszpolgára címet Pézsa Tibor olimpiai és világbajnok kardvívó kapja.

6

Kismaros Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 85/2016.(IX.19.) számú határozatával Kismarosért Érdemrendet adományozott Horváth Ödön költő- műfordítónak a község érdekében végzett, több évtizedes kimagasló közösségteremtő, és közösségfejlesztő művelődési, kulturális és közéleti tevékenységéért, Kismaros fejlődésének önzetlen szolgálatáért.

43
Horváth Ödön és felesége Joan – Fotó: Lisztes Edina

 

Neubauer Rudolf polgármester méltatásában elmondta, hogy Horváth Ödön, 1938-ban született Budapesten, 1972-ben Hollandiába emigrált, majd az Amszterdami Teológiai Főiskolán 1981-ben hittantanári diplomát szerzett. Mint lelki gondozó 13 évig dolgozott egy amszterdami katolikus kórházban. Műveit folyóiratokban (2000, Vigília, Napút, Muravidék, Kapu, Ezredvég, Kelet felől, egri Agria, érdi Dunapart, esztergomi Evid, rétsági Börzsönyi Helikon, Átkelő, Váci polgár, a szerbiai Sikoly) és a Dunakanyar 2005, az Ezer magyar haiku, az Arcok és énekek 2010-2014 évi, a Költői Budapest Budapest Költői, a Világárnyék, az Üzenetek, vallomások, strófák 2013-2015 évi antológiákban közölték, illetve jelentették meg. A Magyar Írószövetség tagja.

Kezdeményezője és önkéntese volt a Gát és Út alapítványnak, és aktív szellemi atyja a mai napig működő Teleház Alapítványnak, mely 1998-ban alakult Kismaroson, kezdetben hiánypótló szerepet felvállalva a falu civil és kulturális életében. Horváth Ödönnek és feleségének a segítségével tudta az alapítvány megvásárolni 2000-ben a volt Pierer-házat, mely akkor évek óta állt lakatlanul a falu közepén. Ennek a nagylelkű gesztusnak a segítségével került az épület az önkormányzat tulajdonába, és így a mai napig szolgálhatja a falut, mint az tette azt az államosítás előtti időszakban.

Bármiről volt szó: szellemi munkáról, fizikai tevékenységről, kiállítás-rendezésről, zenehallgatásról, testi-lelki tanácsadásról, író-olvasó találkozókról, adománygyűjtésről, Ödönre mindig lehetett számítani. Ínséges időkben még a saját lakását is kölcsönadta közösségi célokra, kapcsolati tőkéje révén számos művész megfordult Kismaroson. Hollandiában szerzett tapasztalatai nagy segítséget jelentettek a 90-es évek elején megalakult civil szervezeteknek.

Tizennyolc évesen ipari tanulóként vett részt az 1956-os eseményekben. ’56 Rekviem” (2012) című CD-je és az 1956-os forradalommal kapcsolatos képeket is tartalmazó verses-zenés kötete a forradalom 56. évfordulójára jelent meg.

29

 

Kismaros Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 85/2016. ( IX.19.) számú határozatával Díszpolgári címet adományoz Pézsa Tibor olimpiai és világbajnok kardvívónak, edzőnek, szakvezetőnek, a versenysportban elért eredményeiért, az utánpótlás nevelésben végzett jelentős szakmai munkájáért általános elismerést és megbecsülést érdemlő, Kismaros jó hírnevét is öregbítő életművéért.

47
Pézsa Tibor – Fotó: Lisztes Edina

 

Neubauer Rudolf polgármester méltatásában elmondta, hogy Pézsa Tibor Magyarország legeredményesebb és legnagyobb kardvívói között van, egyéni olimpiai bajnok, egyszeres egyén és csoportvilágbajnok, ezen kívül az olimpiákon összesen 10 érmet szerzett. Esztergomban kezdett vívni, majd 1957-től a Budapest Honvéd versenyzője volt. 1957-ben az universiaden csapatban aranyérmet szerzett, amit kettő és négy év múlva megismételt. 1962-ben tagja volt a világbajnokságon második helyen végzett csapatnak. Ugyanekkor negyedik volt egyéniben. A következő évben vb bronzérmes lett csapatban. Az 1964-ben Tokióban az olimpiai játékokon egyéniben első, csapatban ötödik lett.

1965-ben a világbajnokságon negyedik volt csapatban, ötödik egyéniben. 1966-ban világbajnok volt csapatban. Az egyéni versenyben ezüstérmet szerzett. A következő évben csapatban második, egyéniben harmadik lett a világbajnokságon. A mexikói olimpián bronzérmes volt mindkét versenyszámban.

1970-ben világbajnokságot nyert egyéniben, csapatban harmadik volt. A következő évben világbajnoki második volt csapatban. 1972-ben az olimpián bronzérmes lett csapatban. 1973-ban visszavonult a versenysporttól, azóta foglalkozik az edzősködéssel, 1972 és 1985 között a BHSE vívószakosztályának vezetője volt. 1978 és 1982 között a kard válogatott szakágvezetője volt. 1985-től 1989-ig Németországban dolgozott, de tevékenykedett Szaúd-Arábiában is. 1989-ben lett a Honvéd szaktanácsadója. 2005 óta a BSE, majd utóda, az MTK keretein belül vezeti a Pézsa Tibor Vívóakadémiát, amely az utánpótlással foglalkozik. 2014. október 1-jétől irányítja a női kardválogatott munkáját.

Kismaroson közel negyven éve rendelkezik ingatlannal. Az 1980-as években vezetésével vívásoktatás folyt Kismaroson a művelődési házban.

32

.

41
Hollik István országgyűlési képviselő, Pézsa Tibor olimpiai bajnok, Neubauer Rudolf polgármester – Fotó: Lisztes Edina

 

Köszönet mindenkinek, aki hozzátett a megemlékezéshez: Embey-Isztin Gabriellának és a Kismarosi Templomi Kórusnak, Zelei Zsoltnak, Hantos Bálintnak, a kismarosi cserkészeknek, Révuti Norbertnek, Csadó Klaudiának, Werner Hajninak, Liebhardt Csabának, Szabó Balázsnak, Végvári Györgyinek, Hutkai Barbarának, Pantali Bencének, Szak Petrának és a Művelődési ház dolgozóinak. Külön köszönet az elismerések mellé járó díszoklevél elkészítéséért Laufer Ferencnek, és a Díszpolgári cím plakettjéért Györffy-Kovács Adriennek.