Hosszú idő után először ült össze a kismarosi képviselő-testület bizottsági és testületi ülésre – ennek megfelelően alakult az ülések hossza is. Hétfőn a település legfőbb bizottsága, a Pénzügyi, ügyrendi és településfejlesztési bizottság ülésezett mintegy öt órán át, kedden pedig a döntéshozó testület ült össze ennél .

Mostantól az ülésekről kép és hangfelvétel készül, ami az önkormányzat szerződött partnere, a Dunakanyar Hírek YouTube csatornájára kerül fel. A szavazás is digitálisra váltott, sőt a beszerzett rendszer képes az elhangzott szöveget írott formába is önteni. Az önkormányzat reményei szerint ezzel meggyorsulhat a jegyzőkönyvek elkészítése. A videók pedig egy nappal az ülések után már láthatóak is.

A bizottsági munka itt látható:

A testületi ülés pedig itt:

A megszületett döntésekről:

A testület technikai döntést hozott, hogy telepíthető legyen a konténeriskola a temető mellett, majd arról is döntött, hogy az ideiglenes épület elbontása után a terület a korábbi jogi állapotába álljon vissza.

A bizottsági ülés egyik leginkább időigényes témája a Helyi Építési Szabályzat mintegy ötven módosításának feldolgozása volt. Képviselői javaslatra ezeket a – részben Önök által kért – változtatásokat egyenként vizsgálta a testület, de egyelőre csupán az első 15 változtatási kérelemről született döntés. A képviselő-testület a másnapi ülésén csak a megtárgyalt módosításokat fogadta el. A módosítási kérelmek listája, a bizottság elé kerülő előterjesztés ide kattintva elérhető. 

A bizottsági tanácskozás a többi között a Liget és Liliom utca összekötéséről vagy a börzsönyligeti építési szabályok módosításának kérelméről ide kattintva megnézhető. Döntés született arról is, hogy a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) jövőbeli módosításaikor az érintettek értesítést kapnak, illetve személyes konzultációs lehetőség nyílik a tervezett módosításokkal kapcsolatban.

Döntés született a közétkeztetést ellátó cégről (Tálentum Ízalapító Kft) és a közétkeztetési díjakról is. Az óvodai étkeztetés napi 620, az iskolai 670 forintba kerül. Ha valaki csak menzát kér az iskolában, az 420 forintos áron kapja.

Döntöttek a képviselők a kismarosi forgalmi rend módosításairól is. A kötelezően elvégzendő felülvizsgálat eredményét elfogadták, így például a Rév utcában az útakadályként is kiválóan funkcionáló fekvőrendőr marad, de tábla figyelmeztet majd rá, Börzsönyliget teljes területén pedig 20 km/órás sebességkorlátozást vezetnek be.

Elfogadták az új Szervezeti és Működési szabályzatot, ami rögzíti, hogy milyen ütemezésben dolgozik a bizottság és a testület. Ez alapján minden hónap első hétfőjén ülésezik Kismaros község Szociális bizottsága, a második hétfőn a Pénzügyi, ügyrendi és településfejlesztési bizottság, a harmadik hétfő pedig a képviselő-testületi munkáé. A szabályozásba bekerült az elektronikus szavazás és a videófelvételek készítésének kötelezettsége.

Módosították az önkormányzati hivatal alapító okiratát.

Innovációs Klaszter alakult, ami egy biztató térségi együttműködés alapköve lehet. A klaszterről a projektmenedzsmentet végző cég vezetője, Koncz Ernő tartott előadást. Itt lehet megnézni, hogy mi a célja a klaszternek, milyen területen tud forráshoz jutni és milyen projekteket valósíthat meg.

Elfogadták a belső ellenőrzési jelentést, a költségvetési beszámolót, módosították az idei előirányzatot, döntöttek az iparűzési adó kompenzálásáról, a helyi esélyegyenlőségi program felülvizsgálatáról is.

A polgármesteri beszámolót és a lejárt határidejű határozatokról szóló előterjesztést egy ellenszavazat mellett fogadta el a testület, de a szociális tűzifa beszerzését egyhangúlag támogatta.

Az óvoda működését szabályozó dokumentumról és a Művelődési Ház működésis szabályzatának módosításáról is elfogadó határozat született.

A testületi üléseken ezentúl még egy kötelezően napirend pont lesz, Az önkormányzatot, a települést és a lakosságot érintő ügyek címmel. Ide a képviselők írásos előterjesztés, előzetes egyeztetés nélkül is hozhatnak adhoc ügyeket.

Lakatos Péter