A Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény műtárgyai a MúzeumDigitár Internetes múzeumi rendszerben

0
1219

Nagy megtiszteltetés érte Muzeális Gyűjteményünket, amikor a lehetővé vált számunkra, hogy a legérdekesebb műtárgyainkról készült fényképek és a tárgyleírások napi 24 órában megtekinthetővé váljanak a MúzeumDigitár Internetes múzeumi gyűjteménykezelő és publikációs rendszerben.

KismSvabMuzGy=MuzeumDigitar=CIKK=Daboczi2015dec=Kep01
Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény címlapja a MúzeumDigitár rendszerben

 

A MúzeumDigitár rendszer segítségével múzeumok és kisebb gyűjtemények bemutathatják, és ezáltal a nagyközönség és a kutatók számára is elérhetővé tehetik gyűjteményeik egyes darabjait az Interneten. A rendszer házon belüli használatával pedig megoldhatják a gyűjteménykezelési és nyilvántartási feladataikat.

Ezt a számítógépes múzeumi rendszert Németországban fejlesztették ki a berlini Múzeumkutató Intézet (IfM), valamint a sachsen-anhalt-i múzeumok szövetsége vezetésével. A MúzeumDigitár rendszert Európában több mint 400 múzeum használja és a magyarországi felhasználók száma is folyamatosan növekszik. (Jelenleg 49 magyar múzeum több 28 000 műtárgya található a rendszerben).

KismSvabMuzGy=MuzeumDigitar=CIKK=Daboczi2015dec=Kep02
Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény „Úrmutató” műtárgyának képei és tárgyleírása a MúzeumDigitár rendszerben

 

A rendszerbe való bekerülésünket nagymértékben segítette Németország budapesti nagykövetségének anyagi támogatása, amellyel fedezte 108 műtárgyunk lefényképeztetésének, a licencdíj-mentes rendszer használatába való betanításnak, a műtárgyadataink rendszerbe konvertálásának és az 1 éves rendszergazdai támogatásnak a költségeit.

KismSvabMuzGy=MuzeumDigitar=CIKK=Daboczi2015dec=Kep03
Tárgyfotók készítése a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben a MúzeumDigitár rendszer részére

 

A korábban készített saját fényképeink segítségével folyamatosan további műtárgyaink fotóival és tárgyleírásaival töltjük fel a rendszert. Jelenleg – 6 részgyűjteményben – már 120 tárgyunk található meg a MúzeumDigitár rendszerben.

KismSvabMuzGy=MuzeumDigitar=CIKK=Daboczi2015dec=Kep04
Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény műtárgyai egy részének bélyegképes áttekintése a MúzeumDigitár rendszerben

 

KismSvabMuzGy=MuzeumDigitar=CIKK=Daboczi2015dec=Kep05
Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény műtárgyai egy részének listás áttekintése a MúzeumDigitár rendszerben

 

A Gyűjteményünk legérdekesebb tárgyai közüli válogatás a MúzeumDigitár rendszeren belül a http://www.museum-digital.de/hu/portal/index.php?t=institution&instnr=20 linken tekinthető meg. 

dr. Dabóczi Ákos