A Mária szobor története…

0
1183
Mária szobor avatása 2022

Hogyan is került a Kossuth Lajos út és a Rév utca sarkára egy Mária szobor?

Több éve már egy pad volt a sarkon, ahol a környező utcákban élő időseink találkoztak, beszélgettek, ahol megpihentek. Évek alatt egyre több fiatal, turista és kerékpáros is megállt ezen a helyen.

2017-ben az idősek közül többen is megállítottak, Andreszné Zsuzsit és engem, azzal a kéréssel, hogy ebben az évben lesz a templomunk 190. éves évfordulója, jó volna valami emlékezeteset csinálni, mert ők már biztosan nem fogják megélni a 200. éves évfordulót …

Összedugtuk a fejünket. A kevés pénz és az idő rövidsége miatt alakult ki ez a Mária hely egy gipsz szoborral. A környezetet Kühn Péter építészmérnök álmodta meg, aki úgy gondolta, hogy „aki itt megáll vagy leül a padra, az Mária ölelésében pihen pár percig”.

A gipsz szobor nem bírta ezt a klímát és elkezdett peregni róla a festék. Így elkezdtünk néhány évvel ezelőtt gondolkodni a megoldáson az új testületi tagokkal. Először is pénz kellett az új megoldáshoz, sajnálatos, de segítségünkre volt a járvány, ugyanis minden le volt zárva, kevés volt a rendezvény, így a betervezett programjaink is elmaradtak, megmaradt a német önkormányzat rendezvényeire szánt összeg, ami összegyűlt a számlánkon. Így megindulhatott a lázas tervezés.

Felkerestem ismét Tóth Dávid szobrászművészt, akivel már dolgoztunk együtt a Rézi kútnál, valamint több szobra is látható Verőcén és szerte az egész országban és a Művész Úr ezt a Mária szobrot ajánlotta.

Megbeszéltük, megegyeztünk. Elkezdődött a lázas munka, elsőként egy pályázatot írtam, amiben kértem az Országgyűlési Képviselőnket, Ritter Imrét a hiányzó összeg biztosításához. Meg is kaptuk, így már csak a munkára koncentráltunk. Ezzel egyidőben a helyi testületi ülésen is felmerült a falu 300. éves évfordulójának megünneplése is, így ezt a kettőt összekötöttük.

Tóth Dávid szobrászművész álmodta ide a Magyarok Nagyasszonya nevű Mária megjelenést, mi pedig elfogadtuk és hozzá igazítottuk a környezetet. A koncepciót, amit Kühn Péter megálmodott, azt megtartottuk.

A gipsz Mária szobor felújítás után Áron Atyával történt megállapodás után, reményeink szerint egy réztáblával- megemlékezve a 190 éves évfordulóról- a parókiára fog kerülni.

Remélem ez a második emlékhely, melyet a Német Nemzetiségi Önkormányzat állított, szintén elnyeri az itt élő- és ide látogató emberek tetszését és tisztelettel megállnak majd ezen a helyen.

Mindenkinek, aki segítségünkre volt ennek az alkotásnak a létrehozásában, köszönjük. A lakosainknak és az itt megállóknak kellemes felüdülést és megtisztulást hozzon!

 

 Erdővölgyi Emilné Zachinger Melitta
NNÖK elnök
(fotók: Ivor Andrea)