Mintegy tíz perces műsort készített a kismarosi gyerekek néptáncoktatásáról a Régió TV Esztergom. Az adásban a tavaszi ingyenes néptáncoktatást és az itteni hagyományőrző néptáncért végzett munkát dolgozták fel. A Kismaros Táncegyüttes vezetője Borz Berta arról beszélt, hogy a módszere kicsit eltér a hagyományostól, a bemelegítő játék után hamar a táncra térnek. Elmondta, hogy a néptáncban benne van a magyar történelem, a gyökereink, de a közösség erejét is megtalálják a gyerekek a táncban. Arról is beszélt, hogy a kismarosiakat egyre több helyre hívják előadni és a gyerekek is a Dunakanyar több településéről érkeznek.

Az adás ezen a linken nézhető meg:

https://www.rtve.hu/index.php/musorok/kommentar-nelkul/item/21862-ingyenesen-tanulhatnak-neptancot-a-gyerekek-kismaroson?fbclid=IwAR0cw_nZQlw9J7PBuloM2CgTFxf-en99WinW-3mv5tr9jywdwhyxHy4ullg

A Régió tévé híradójában a Ciszterci Monostor gyümölcsfeldolgozó üzemének átadásáról is készült hosszabb összefoglaló. Olga nővér szerint az egység működése a többszörösére gyorsítja a munkát, a korábban napokig tartó folyamatot egyszerűsíti le és gyorsítja fel akár néhány órás munkává.

A manufaktúra eddig is több ezer üveg lekvárt és szörpöt készített, de elegendő alapanyag mellett ez a mennyiség a többszörösére nőhet.

A hűzőházzal és korszerű technológiával működő egységről a térség országgyűlési képviselője, Rétvári Bence azt mondta, hogy az üzem az egész térség számára fontos, mert a környék kistermelői ide tudják hozni a terményeiket.

A gyümölcsfeldolgozó és szörpkészítő üzemben évente akár tízezer kilónyi termést tudnak feldolgozni a ciszterci nővérek. Az előrelépés jelentős, ugyanis a nővérek a teljes kézi munkáról állnak át a gépi feldolgozásra. Az elkészült üzem épületét Marton Zsolt váci megyés püspök áldotta meg.

A Híradó vonatkozó adása ezen a linken érhető el, a kismarosi hír 4:07-nél kezdődik.

https://www.rtve.hu/index.php/musorok/hirado/item/21867-hirado-2022-03-07

Lakatos Péter