A nőgyógyászati rákszűrés sikerei

0
1370

Április 24-én és május 8-án került megrendezésre a védőnői rendelőben a nőgyógyászati szűrővizsgálat, melyen a tavalyi évekhez képest többen voltak. Összesen 110 hölgy vett részt a vizsgálaton, melyet dr. Kondér Béla szülész-nőgyógyász szakorvos végezte. Délután három órától este kilenc óráig történt a vizsgálat. Akik valóban részt kívántak venni a vizsgálatokon pontosan érkeztek, várakozni vagy egyáltalán nem kellett nekik vagy csak minimálist.

Számomra egy kellemetlen élmény maradt meg a vizsgálaton történő megjelenéssel kapcsolatban, hogy kb. 10 fő nem jelent meg, amiről nem is értesítettek. Ilyen eddig még nem volt. Én elhiszem, hogy közbejöhet valami, sőt ez a mi részünkről is fennállhat, ha például az orvosnak szülésre kell mennie – ezért jegyzem fel a telefonszámokat, e-mail címeket – de annyi figyelmet megérdemeltünk volna mindannyian, hogy telefonon lemondják a bejelentettek az időpontot, ha már nem tudnak részt venni a vizsgálaton. Át tudtam volna szervezni az előjegyzést úgy, hogy este fél 10 helyett már 9 óra előtt végeztünk volna. Már nagyon korán, februártól kezdődően folyamatosan lehetett időpontot kérni személyesen, telefonon vagy e-mailen keresztül. Egyre többen vették igénybe az internetes időpontfoglalást. Akinek lehetősége van rá, az eredményekért nem is kellett visszajönnie, mert e-mailen keresztül kaphatta meg. A vizsgálat igen összetett volt.

Mindenkinél először felvettük az adatokat, rákérdeztünk a nőgyógyászati előzményekre. Nagy segítség volt, ha a korábbi kezelőlapot láthattuk, mert az esetleges eltérést össze tudtuk hasonlítani. A belső manuális vizsgálat mellett, kolposzkópos vizsgálatot és ultrahangszűrést végzett az orvos, majd a méhnyakról kenetvétel történt s utoljára maradt a tapintásos emlővizsgálat. Ezek mellett természetesen nem hiányzott a tanácsadás – fogantatással, fogamzásgátlással illetve klimaxszal kapcsolatosan. A vizsgálat eredményének egy részét természetesen mindjárt közölni tudtuk. Mindkét alkalommal találtunk sajnos olyan eltéréseket, melyek rövid időn belül műtéti beavatkozást igényelnek. Tulajdonképpen ez a szűrővizsgálat célja, hogy még időben felfedezzük a kóros eltéréseket.

A laboreredményekre sem kellett sokat várni. Már egy hét múlva hozta az orvos a leleteket.

Ezúton azt szeretném kérni, hogy aki még nem kapta meg az eredményeket, kérem, jöjjön el a védőnői tanácsadóba, ahol délelőttönként átveheti személyesen. Természetesen jövőre is szeretném hasonlóképpen megszervezni a szűrővizsgálatot. Úgy gondolom, hogy nagyon jó hangulatban és szakmailag kifogástalanul történt a rákszűrés.

Köszönöm dr. Kondér Bélának, hogy ilyen magas színvonalra emelte a váci kistérség területi nőgyógyászati rákszűrését. Természetesen köszönöm Neubauer Rudolf polgármesternek és a képviselőknek, hogy anyagilag támogatták a vizsgálatot.

Utoljára pedig szeretném megköszönni a megjelent hölgyeknek, hogy eljöttek. Bebizonyították, hogy odafigyelnek egészségük megőrzésére, felismerték a szűrés lényegét. A következő tavasszal természetesen Őket is visszavárom s hívok minden kedves női olvasót is, aki már régóta nem vett részt ilyen szűrővizsgálaton.

Gelle Katalin

területi védőnő