A Rézi napról

0
611

Na de kezdjük a legelején, vajon ki is az a Rézi?
Íme a története, röviden:
2016-ban az NNÖK a Kossuth út 22. elé ivókutat állíttatott, mely a hasznos funkciója mellett emléket állít a sváb ősöknek.
A Tóth Dávid által készített bronz kislányfigura ölében az ulmi skatulya látható, a hordó, amin ül, a betelepülők szőlőtermesztésére utal, s a talapzat madeira mintázata a sváb kézimunka egyik jellemző motívuma.
A szobor felállítása után a lakosság körében kiírt pályázat szerint szavazatokat lehetett leadni, mi legyen a kislány neve. Ennek eredménye lett Teréz, vagyis ahogyan a köznyelvben hívjuk, Rézi.

Azóta is, minden évben, Teréz nap környékén összegyűlik kis falunk apraja-nagyja, hogy a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében, a művelődési ház, a Sváb Emlékezet Centrum, a Kis Morgó Óvoda és a Vilcsek Gyula Általános Iskola közreműködésével Rézi napot ünnepeljen.

Az idei már sorrendben a hatodik volt, s ismét rengeteg élménnyel gazdagodhatott, aki betért a művelődési házba szombaton 10-14 óra között.

Az esemény a kútnál Buzásiné Delacasse Ivett beszédével a hetedikesek szavalatával indult, ezután a nagyteremben az óvodások és az iskolások fellépése következett. Átadták az erre az alkalomra kiírt rajzpályázat alsós kategóriájának díjait is, majd a Maszk Bábszínház előadásában a Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj című előadást nézhették meg kicsik és nagyok egyaránt.
A kisteremben mindeközben terepasztal, és társasjátékok várták az érdeklődőket, valamint a helytörténeti vetélkedőhöz szükséges kvízeket is itt lehetett átvenni.
Az udvaron a Virgonckodó népi játszóház fa játékait próbálhatták ki a gyerekek, kukoricát morzsolhattak, gyertyát készíthettek, és Kiss Ráhel segítségével a agyagozás és korongozás rejtelmeiben is elmerülhettek.
Az alsó udvaron íjászkodni lehetett, valamint a frissen elkészült, és sok év után újra leműszakiztatott tűzoltó IFA is kipróbálásra került a Kismarosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület jóvoltából.

Mindeközben a konyhában is nagy volt a sürgés-forgás, hogy ebéd tájékára elkészüljenek a frissen kisült lángosok.

Délben újabb díjátadók következtek: a felsős rajzverseny eredményének kihirdetése után megtudhattuk azt is, ki ismeri legjobban Kismaros történetét, és nevezetességeit.

 

Fotók és szöveg: Fridrik Klaudia Bernadett