Szerdán kora délután a kormány – az operatív törzs javaslatára – veszélyhelyzetet hirdetett a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására. Az intézkedések érintik a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél több embert egy helyre gyűjtő szabadtéri rendezvényeket. Bezárnak a mozik, színházak. Ennek nyomán Kismaroson is számos programváltozás várható a közeli jövőben.

A Vilcsek Gyula Általános Iskola és a Kismarosi Önkormányzat közös március 15-i megemlékezése elmarad.

A hagyomány szerint minden évben a megemlékezésen adják át a Vilcsek-díjat is, amely a település általános iskolás végzősei közül kaphat az a tanuló, aki kiemelkedő eredményével öregbítette az iskola hírét. Az idei átadót az alapítóval folytatott megbeszélés szerint az iskolai ballagáson tartják majd meg.

Megtartják viszont az általános iskola névadójának egykori házánál a megemlékező koszorúzást, hiszen a résztvevők száma vélhetően 500 fő alatt lesz. Ennek időpontja március 13. péntek, délután fél öt. A helyszín a Vilcsek-ház.

A Művelődési Házban szintén elmaradhatnak programok, a száz fő feletti rendezvények. Bognár Noémi intézményvezető szerint a vasárnapi Nosztalgia táncest, a március 20-i Lachegyi koncert létszáma ez alatt marad, de egyeztetni kell Áron atyáék Szent Rita életéről készített színdarabjának bemutatójával kapcsolatban. Megoldás lehet a programok megtartására, ha felügyleik a belépők számát és nem lépik át a küszöböt.

A polgármester és a Művelődési Ház vezetője arról tájékoztatta a Kikiáltót, hogy a kismarosi intézmények mindegyikében biztosították a higiéniás feltételeket, gyakrabban fertőtlenítik a kilincseket és minden mosdóban találnak fertőtlenítő kézmosót a látogatók.

Neubauer Rudolf polgármester a tankerületnek is felajánlotta a segítségét, ha az iskolának is tisztító vagy fertőtlenítőszerekre volna szüksége.