A Vörösbegy utca 17.

0
1075

Ez a házikó ott lapult a Gál hegyen, és ha nem tölti itt iskolás éveit Kaneko Miyuji Attila zongoraművész, szóra sem volna érdemes. De hogyan került a félig japán-félig magyar kisfiú Kismarosra?

miyujikicsi
Az ünneplő Miyuji (Fotó: Teleház archívum)

 

Szülei történetével kezdődött. Édesanyja, Bencze Judit nagy japán-rajongó volt már kamasz lány korában is. Debrecenben nőtt fel zenész családban, és mi sem volt természetesebb, hogy amikor egy komolyzenei koncerten nem volt meg a kellő számú nézősereg, meghívták a Bencze családot is. Itt találkozott leendő férjével, akihez odapenderült, és japán nyelvi órákról érdeklődött. A japán egyetemista elvállalta a nyelvtanítást, aminek a vége házasság és 3 gyerek lett, köztük Miyuji.

Miyuji zenei tehetsége korán kiderült, így került ő 6 évesen – saját akaratából – Magyarországra zenét tanulni. Az édesapja története sem mindennapos. Ő Európában szeretett volna tanulni, megpályázott egy ösztöndíjat, és a véletlen – vagy a sors? – Magyarországra vetette. A nyári szünetben aztán jelentkezett Debrecenbe egy nyári egyetemre, aminek a hallgatóit szintén meghívták arra a bizonyos koncertre. A házaspár azóta Japánban él, de élő kapcsolatuk van a magyar rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel.

Miyujit anyai nagyszülei nevelték 10 évig. Bencze László és felesége Mező Judit egyengették az útját, akik szintén a véletlennek köszönhetően kötöttek ki Kismaroson. A szálak Gulyás Dénes operaénekeshez vezettek, aki itt akart pihenni a hegyek között, és hozta magával a barátait. Aztán továbbállt, és Jutka néniék itt ragadtak. A mi szerencsénkre persze, mert így figyelemmel kísérhettük, amíg a zenekedvelő kisfiúból a zene diplomatája lesz, megőrizve gyermekkora emlékeit: a kisvasutat, az iskolát, tanárait és barátait. 2015-ben Ő lett Kismaros első díszpolgára, és ha ideje engedi nagyszerű koncerteket ad a faluban.

Bencze laci bácsi és Jutka néni 2006
Bencze Laci bácsi és Jutka néni 2006-ban (Fotó: Teleház archívum)

 

A legutóbbi koncert beszámolója erre fele olvasható.

Végvári Györgyi