Alföld-díjas lett Győrffy Ákos

0
491

Mi is az az Alföld-díj?
Az Alföld című irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat által az 1960-as években alapított irodalmi díj, a hazai irodalmi díjkultúra egyik legrangosabb kitüntetése.
A kitüntetettek között szerepelt már Kányádi Sándor, Tandori Dezső, Sütő András, Csoóri Sándor, Borbély Szilárd, Esterházy Péter, Oravecz Imre, Krasznahorkai László, és Tóth Krisztina is.

Idén Győrffy Ákos költőnek (aki egyébként többek közt Kismaros díszpolgára), valamint Bednanics Gábor irodalomtörténésznek, és Bodrogi Ferenc Máté irodalomtörténésznek ítélte oda a szerkesztőség a díjat.
Az indoklásban a következőket írták:
„Győrffy Ákosnak a hétköznapok misztériumát kitartó figyelemmel megragadó, egyedi hangvételű költészetéért, esszéisztikus, az érzeteket és sejtelmeket finom hangszerelésben megosztó szépprózájáért, valamint az Alföld folyóiratban több mint két évtizeden át publikált verseiért és regényrészletéért ítélték meg a díjat.
1976-ban született Vácon, jelenleg Börzsönyligeten él családjával.
József Attila-díjas író, költő.
Megjelent kötetei: A Csóványos északi oldala (Accordia, 2000.), Akutagava noteszéből (JAK-Ulpius-ház, 2004.), Nem mozdul (Magvető, 2008.), Havazás Amiens-ben (Magvető, 2010.), Haza (Magvető, 2012.), A hegyi füzet (Magvető, 2016.), A távolodásban (Magvető, 2021.), A csend körei (Kortárs Kiadó, 2023.)
A Mandiner és a Magyar Krónika munkatársa.
A horhos nevű zenekar alapítója, legutóbbi lemezük Antennis címmel 2022-ben jelent meg a Mana Mana Recordsnál.”

A díjakat a mai napon, azaz november 7-én, az Alföld-díjasok estjén adják át a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.

Szívből gratulálok Ákosnak az újabb díjért!

 

Fridrik Klaudia Bernadett