Átalakult a szociális támogatások rendszere

0
825

Március elsejével átalakult a magyarországi szociális támogatási rendszer. Több segélyezési forma megszűnt, új elnevezést kapott vagy az igénylést mostantól nem a korábbi szervekhez kell benyújtani. A rendelet értelmében mostantól néhány anyagi és természetbeni támogatás az önkormányzat hatáskörébe tartozik, ezt összefoglalóan települési támogatásnak nevezi az új jogszabály.

Kismaros képviselőtestülete február végén hozott rendeletet az átalakítás utáni szociális támogatásokról. Az önkormányzat szabadon dönthetett arról, hogy milyen élethelyzetekre alkot rendeletet. A Szociális és Egészségügyi Bizottság a Pénzügyi Bizottsággal közösen úgy határozott, hogy minden eddigi rászorultsági alapon kiadott támogatást megtart valamilyen formában.

Ennek értelmében

pénzbeli támogatásként lakhatási, ápolási illetve gyógyszertámogatás, valamint temetési támogatás igényelhető.

Emellett december elsejétől módosul az a rendelet is, amely a kismarosi születésű gyermekek támogatását eddig szabályozta. Az automatikus támogatás év végétől megszűnik, az igényelhető összeg azonban másfélszeresére emelkedik.

Az önkormányzat természetben nyújtott támogatásokról is döntött, amely az állam által korábban is szabályozott köztemetésre vonatkozik.

Ezen kívül igényelhető rendkívüli eseti támogatás azok számára, akiket elemi kár ér, illetve akik önhibájukon kívül olyan helyzetbe kerülnek, amely a létfenntartásukat veszélyezteti.

A támogatásokat március elsejétől személyesen vagy postai úton lehet igényelni a Kismarosi Közös Önkormányzati Hivatalnál , az elbírálásért pedig a Szociális és Egészségügyi Bizottság és a polgármester közösen felelnek.

A teljes rendelet hozzáférhető Kismaros honlapján, a vonatkozó nyomtatványokat a Hivatal biztosítja.