Az aqvarell bűvöletében

0
1287

Kiállítás a művházban

A Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett aqvarell kiállítás üde színfolt Kismaroson. Kaczúr Csilla és Budapesten élő alkotótársai valamint Pintér Tünde Kismaroson élő képzőművész és jómagam, festményeinkkel arra törekszünk, hogy megmutassuk az aqvarell technikában mennyi lehetőség, könnyedség, kifinomultság és alapos szakmai tudás van.

Az aqvarell technika különlegessége, hogy a víz és a festék kapcsolatát a maga természetes áramlásában mutatja be. Ehhez bátorság és magabiztosság kell, hiszen el kell hinnünk, hogy a festék és a víz önmagában is csodákra képes a papíron. Gyorsan kell dolgozni, biztos színtani tudás kell ahhoz, hogy a megfelelő árnyalatot rövid időn belül a papírra tegyük.  Az alkotó művészek művein látszik ez a szakmai tudás, kiváló, színvonalas képanyaggal mutatkoznak be Kismaroson. Az alkotások szelíden szólítják meg a kiállításra érkezőt.

Hogyan tekintsünk ezekre a képekre?  Kérjük kölcsön a művész szemét. Egy francia mondás ezt a befogadói állapotot így írja le: „Oeil á oeil”- szem a szemről. A festmény alkotójának szemét kölcsönkapva, közvetlenül alkothatunk képet egy olyan világról, ami számunkra tapasztalatilag már megközelíthetetlen. Mégis a műalkotások közül pár megszólít bennünket, felidéz egy általunk közvetlenül tapasztalt látványt, érzést, hangulatot. Ez alatt a folyamat alatt önigazolást, megerősítést nyerünk, mert van olyan kép, ami pont nekünk szól, a mi rezdüléseinkre válaszol. Felfedezhetjük azt, hogy másnak is lehet ugyan úgy szép egy bohém bokor, menedéket rejtő szikla, erdő mélye vagy akár egy régen szebb napokat látott gyárépület fala. Aki a képzőművészeti ábrázolástól közvetlen tükrözést vár, az csalódik sohasem ér el hozzá ez a sajátos kifejezésmód.

Az igazi művészet értéket teremt, ahogyan a pedagógus is értéket ad át. E két terület szorosan összefonódik, hiszen a művészettel a teljes személyiséget fejlesztjük, legfőképpen az érzelmet, de az értelmet és akaratot is neveljük. Bízom benne, hogy nem csak a felnőttek, hanem a kismarosi iskolások is kölcsönkérik a művészek szemét és kedvet kapva akár az aqvarell bűvöletében is bátran képesek lesznek kifejezni érzelmeiket, meglátásaikat, saját varázslatos világukat.

Bízom benne, hogy Kaczúr Csilla és a budapesti alkotó kör tagjai: Eleonóra Herbélyné, Harrach Orsolya, Méry  Ágnes Viktória, Németvölgyiné Kolgyáry Emese, Kiss Hanga, Kovács Éva, Uzsoky Katinka, Zombori Györgyi és Pintér Tünde kismarosi képzőművész máskor is betekintést engednek ebbe a bűvöletbe és továbbra is szebbnél- szebb festményekkel ajándékozzák meg a művészetet kedvelőket. Nagy szeretettel várunk vissza Benneteket Kismarosra! Köszönöm, hogy részese lehettem ennek az értékes kiállításnak,

Wiedermann Katalin

Fotók: Csadó Klaudia