Az élet szép!

0
1723

Tokkal, vonóval – kamarazenekari est a kismarosi művelődési házban

Kostyál Péter barátunk a címben szereplő szavaival indult március 10-én az a zenei sorozat, amely a komolyzene szerelmeseinek ad magas szintű művészeti élményt a Dunakanyarban.

l5Két mű szerepelt a műsoron, Joseph Haydn Esz-dúr Divertimentója nyitotta az estet.  Az  osztrák zeneszerző, karmester, operaimpresszárió, énekes és zenetanár, a bécsi klasszicizmus első nagy mestere hihetetlen mennyiségű művet hagyott az utókorra. Ezekből hallhattunk egyet, könnyedén kiéreztük belőle Haydn zenéjének egyik legsajátosabb jellemzőjét, hogy sokszor egyszerre van benne jelen a komolyság és a humor. 

l3Csajkovszkij műve, a Firenzei emlék,  – mint írják – ünnepi hangulatú mű, tele boldogságot sugárzó energiákkal. A cím alapján másokkal együtt magam is úgy gondoltam, hogy az olasz zenét és életérzést fogja megmutatni a mű, azonban egyértelműen a szenvedélyes orosz lélek tört fel a hegedűk, brácsák és csellók húrjai közül. Nem zenés úti beszámolót hallottunk, hanem lendületes, tüzes, az orosz népzenében gyökerező alkotást.

l4Az este zenészei voltak: Kostyál Péter – brácsa, Bíró Ágnes és  Tuska Zoltán hegedű, Sipos Gábor – hegedű és brácsa, Sovány Rita Lilla és  Kertész György – cselló. Köszönjük a muzsikusoknak ezt a remek szombat estét, úgy játszottak, hogy a profizmus és a zene iránti alázat egyaránt érződött a játékukon.

l9Köszönjük a szervezők munkáját, a művelődési ház dolgozóinak a segítségét is. Örülünk, hogy a közönség  tagjainak értő odafigyelése vastapssal jutalmazta a magas hőfokú előadást. Valljuk be, ritkán hallhatunk hasonlót ekkora településen.

l10Találkozunk legközelebb 2018. április 14-én, amikor Sosztakovics és Mendelssohn muzsikáját élvezhetik  Kismaroson.

vgy

Fotók: Aradi Szilveszter