Bemutatjuk a XVIII. Nemzetközi Akusztikus Gitárzenei Fesztivál fellépőit

0
1442

2019. május 7-én rendezzük meg neves külföldi és hazai akusztikus gitárosok vendégszereplésével a XVIII. Nemzetközi Akusztikus Gitárzenei Fesztivált. Alább rövid ismertetőket olvashatnak a fellépő zenészek munkásságáról és művészi jellemzőiről – amolyan további kedvcsinálóként.

Gionni Di Clemente

Gionni Di Clemente www.gionnidiclemente.com Miközben a globalizáció ereje minden hagyományt felülír még a legerősebb zenei hagyományokkal rendelkező országokban is, mint Olaszország, ugyanakkor Gionni Di Clemente kialakította saját muzsikáját, stílusát, amiben mindenkor tetten érhető a latin szenvedély. Mindez egy modern hangzás világban, és nagyobb kulturális távlatokban jelenik meg. Tanulmányait zeneszerzés szakon végezte. A latin szenvedély az első hangoktól fogva érezhető játékában, de közben jelen van egy mélyebb intellektus, ami részben modern harmóniáiban és hitelesen tolmácsolt keleti zenékben nyilvánul meg. Gionni remekül játszik 10 húros klasszikus gitáron, de ha arab lantra vált, képesek vagyunk azt gondolni, hogy ez az eredeti hangszere. Zenéjét olyan nevek formálták, mint Nick Drake, Jorma Kaukonen, Michael Hedges, Ralph Towner és Egberto Gismonti. Nemcsak magával ragadó előadó, hanem kiváló komponista is. Kompozíciói megtartva a latin érzületet, ízléses fúziót mutatnak más kultúrákkal. Számos színházi zene írására kapott felkérést. Jelenleg több jazz és ethno együttesnek is tagja.

Steve Boughman

Steve Boughman (USA) www.celticguitar.com  Steve Baughman Kaliforniában, San Francisco-ban  él. Muzsikája a kelta és a közép-amerikai folk tradíciókból táplálkozik, azonban játékstílusa eltér a megszokott úgynevezett „fingerstyle” -tól, ugyanis a technikáját egy régi, mára szinte elfeledett, az úgynevezett „clawhammer „ bendzsó technikából vette át és alkalmazza a gitáron. Ezzel a technikával nagyon melodikus muzsikát játszik és ehhez rendkívül izgalmas ritmusvilágot alakított ki. Nemcsak magával ragadó gitáros, de kitűnő énekes is egyben. Steve számos CD-t készített és eddig 5 könyv jelent meg zenéjének kottáiból. Gyakran szerepel nagy nemzetközi gitárfesztiválokon és egyre több országban tart előadásokat.

Szabó Sándor

Szabó Sándor www.sandorszabo.com A 16 húros és bariton gitárok mestereként ismert a gitármuzsika nemzetközi birodalmában. A kilencvenes évek közepétől érdeklődése lassanként a kortárs akusztikus gitárzene felé irányult. Zenéjét az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs klasszikus muzsika, a népzene és a jazz is formálta. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozícióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert magyar művésze lett. Rendszeresen koncertezik Európában, Ausztráliában,  az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában, Indiában és Közép-Ázsiában is. Több mint 60 hanglemezen hallható játéka. 2013 óta rendszeresen tart előadásokat kutatásairól keleti zenei konferenciákon Üzbegisztánban és Azerbajdzsánban. 2011-ben megjelent első könyve a Zene metafizikája, majd 2015-ben a második könyve a Zenélő Őskelet és 2017-ben a Zenebölcseleti elmélkedések című tanulmánykötete.

Bakondi András

Bakondi András 1965-ben született Törökszentmiklóson. Zenei tanulmányait gyerekkorában kezdte magántanárnál, majd Szabó Sándor gitárművésznél folytatta. Ettől kezdve az akusztikus gitár lett a fő hangszere és zenei érdeklődése elsősorban a jazz felé fordult. 1985-től Bagi Lászlóval létrehozták a Bagi-Bakondi gitárduót. Koncertjeik programja főleg jazz örökzöldek, modern jazz kompozíciók átirataiból állt. A ’80-as évek második felétől a gitárduó mellett a Szabó Sándor vezette Alföldi Szabadzene Alkotóműhelye nevű gitártrió tagja. Ezzel a modern formációval fellépett az ország akkori legrangosabb jazz klubjaiban, valamint a Bulgáriában a Modern Music Festival-on. Bakondi András játéka hallható Szabó Sándor Angliában 1991-ben megjelent Sanctified Land című CD-jén, valamint a SZAMABA együttes Hypnos és Anima című albumain. 2012-től csak a szóló műsorával lép fel és egyre inkább a fingerstyle stílus felé fordult. Nagy hatással van rá Tommy Emmanuel, akinek több szerzeményét játssza az utóbbi időben. 2013-tól minden évben fellépett a Nemzetközi Akusztikus Gitárfesztivál törökszentmiklósi koncertjein.

Bagi László

Bagi László Zenei tanulmányait Szabó Sándor gitárművésznél kezdte. Zenei érdeklődése elsősorban a jazz felé fordult. 1985-től Bakondi Andrással létrehozták a Bagi-Bakondi gitárduót. Koncertjeik programja  jazz örökzöldek, és saját kompozíciókból állt. A ’80-as évek második felétől a gitárduó beolvadt  a Szabó Sándor vezette Alföldi Szabadzene Alkotóműhelye nevű együttesbe tagja. Ezzel a modern formációval felléptek az ország akkori legrangosabb jazz klubjaiban, valamint a Bulgáriában a Modern Music Festival-on. Bagi László játéka hallható Szabó Sándor Angliában 1991-ben megjelent Sanctified Land című CD-jén, valamint a SZAMABA együttes Hypnos és Anima című albumain. Az utóbbi években kezdett el újra szólóban játszani és baritongitárra is komponálni.