„ Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra”

Weöres Sándor

Egyáltalán nem csodálkoztam, amikor kiderült az idei Vilcsek-díjazott neve. Gergőt szinte születése óta ismerem, majdnem szomszédok vagyunk. Könyvespolcomon ott virít az éppen 8 éve megrajzolt könyvecskéje a kis ólomkatonáról. Néhány évvel ezelőtt volt szerencsém megnyitni a testvérével – Péterrel – együtt rendezett kiállítást, tudtam róla azt is, hogy remekül kajakozik. És Ő az, akinél a szavak helyett inkább a tettek beszélnek.

A Vilcsek-díj indoklása 
Gergő iskolánk 8. a osztályos példás magatartású és kitűnő eredményű diákja. Alsóban a 3. évfolyamot, a felső tagozat mindegyikét nevelőtestületi dicsérettel végezte el. Nemcsak példás szorgalma, kitűnő bizonyítványai, művészeti alkotásai, sportteljesítménye, hanem emberi természete miatt is az osztály fontos oszlopa.

Újságcikk – 2016
Ritka kiállítás nyílt pénteken a művelődési házban. A barátokkal, osztálytársakkal, sporttársakkal, szomszédokkal, tanítókkal, edzőkkel megtelt teremben a két Kühn testvér – Peti (12 éves) és Gergő-(9 éves) rajzait tekinthették meg a látogatók. Egészen kis koruktól kezdve rajzolnak, festenek sokszor és sokat, építész szüleik értő gondoskodása mellett, maguk és környezetük nagy örömére. A téma mindig más, és mindig az, ami a két fiúnak „kipattan a fejéből”, az alkotások pedig képregények, könyvborítók, illusztrációk, plakátok, portrék formájában jelennek meg. További sok sikert kívánunk Petinek és Gergőnek, és mi biztosan nem fogunk meglepődni a kismarosi Kühn&Kühn rajzfilmstúdión!

Kühn Gergő rajzai

Kajak-kenu

Aktívan sportol. Kezdetben a verőcei Kajak-Kenu Egyesületben, illetve ettől az évtől a Geri Kajak Egyesületben. Versenyszerűen kajakozik, amelynek eredményeképpen 2018-ban, a diákolimpián párosban – Tóth Bálinttal – II. helyezést ért el. 2019-ben pedig az országos maraton bajnokság második helyezésének köszönhetően elnyerte a Magyarország Jó Tanulója, Jó Sportolója-díjat.

Hobbi, barátok
Baráti köre az osztálytársakból áll, többen közülük kajakoznak is. Az edzések ideje meghatározott, megszabja a heti ritmust. A fennmaradó szabadidőben a foci az egyik favorit. Néhanapján előjönnek a videójátékok is, és persze a rajzolás akármikor és akárhol.

Továbbtanulás
A központi matematika felvételit 96 %-ra, a magyar nyelv és irodalom feladatsort 62 %-ra írta meg. Ez országos szinten is kiemelkedő teljesítmény volt, tanulmányait a Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnáziumban kezdi meg, informatika szakon.

Köszönet
Nagyon szépen köszönöm a Vilcsek Gyula Alapítványnak, hogy engem választott ki idén a Vilcsek-díjra. Ez nagy megtiszteltetés számomra. Köszönöm a családomnak, barátaimnak és a tanáraimnak a támogatásukat. Továbbra is ugyanígy szeretném folytatni az általam kitűzött utamat. Bár most mindannyian más irányba fogunk menni, én azt mondom, remek osztályom volt és hiányozni fognak a barátaim. Az itt eltöltött évek során sok jó élménnyel gazdagodtam, és szeretettel fogok visszagondolni erre a helyre…

Tervek
Természetesen nem engedi el a rajztehetségét, grafikus szeretne lenni. Az útja – mint mondja – nyitva marad, ha az informatika valamit érdekeset kínál, élni fog vele. Az alkotás öröme izgatja, ez meg is látszik a munkáin. És jó volna majd önálló grafikai stúdió, meg család – mint minden jövőről gondolkodó fiatalnak –, ráadásnak még egy kiskutya is.

Úgy tűnik, Gergő életét nagyon meghatározza az a tálentum, amit kapott. Kívánom, hogy terveit a tehetségen és a szorgalmon kívül kísérje szerencse, a benne lévő létra pedig érjen minél magasabbra.

Szöveg: Végvári Györgyi

Fotó: Stummer Judit, ballagási kép: Marx Viktor