Bútorfestő műhelymunka

0
529

2023-ban második alkalommal nyert a Csoóri Sándor alapnál tárgyalkotó pályázatot Művelődési Házunk haladó Népi bútorfestő műhelymunkára, amely folytatása a 2021-es 60 órás nagy sikerű kezdő kurzusunknak. A szakmai munka január elején kezdődött meg Ament Éva vezetésével.

Első hétvégén a résztvevők óralapot festettek. Ez alkalommal a Krasznai Református templom adta a mintakincsét az elkészített tárgyaknak. A második alkalommal tükörkeretek készültek komáromi mintával. A harmadik hétvégén szakmai gyűjtőmunkára indult a csapat, hiszen a munkafolyamat szerves részét nem csak az képezi, hogy a minták alapján a hallgató el tudja készíteni a tárgyakat, hanem az is, hogy ismerje a még meglévő templomok anyagát. Nagy élmény volt eredetiben látni a kissikátori, szentsimoni, rudabányai, zubogyi templomokat, hiszen az elkészített két festett mennyezetkazetta mintakincsét a Kontra testvérek által készített (1772.) Rudabányán és Zubogyon található festett padelőlapok adták. A vasárnapi kemény munka fáradalmait a közösen elfogyasztott pizza enyhítette, amire szintén a Csoóri pályázat adott lehetőséget. Az utolsó hétvégén két festett mennyezetkazettát készített a lelkes csapat, amiből a négyzetes alakú a Művelődési házunkat díszíti majd.

Az elkészített munkák március 31-én 18:30 órakor kerülnek bemutatásra. A kiállítást Horváth Szilárd a Búzaszem Katolikus Általános Iskola és Művészetoktatási Iskola igazgatója nyitja meg, akit 19 órától Szirtes Edina Looperes szólókoncertje követ Versek/sorsok elénekelve címmel. Mókus által életre keltett hangvilág zenei
műfaja leginkàbb öröm, izgalom, kíváncsiság, határtalanság, szabadság… Ez a programsorozat méltó ünneplése lesz a Művelődési Ház újranyitásának.