Defibrillátorokat helyeznek el a faluban, két helyszínen

0
1186

Magyarországon naponta körülbelül hetven ember hal meg hirtelen szívhalál következtében.

A legveszélyeztetettebbek a harminc év körüli férfiak, de bárkinél bármikor előfordulhat szívmegállás vagy szívfibrilláció (a szívizmok szabálytalan rángása) és gyakran semmilyen előzmény nem tapasztalható. A tragédia a sportolókat sem kerüli el, emlékezhetünk Fehér Miklós labdarúgó vagy Kolonics György kenus esetére. 

A mentők megérkeztéig történő beavatkozás azonban életet menthet!

Kismaros Község Önkormányzata – egy korábbi nyertes pályázatnak köszönhetően –  két darab félautomata defibrillátorral rendelkezik, amelyek (ezen fejlesztésnek és az intézmények együttműködésének köszönhetően) a falu két, sokak által látogatott helyszínen – a művelődési házban és a sportcsarnokban – lesznek elhelyezve. Az életmentő eszköz falikabinja riasztóval van ellátva, így a defibrillátor elmozdításakor az bekapcsol. 

Ha – akár az utcán vagy a boltban, bárhol – összeesik egy embertársunk, azonnal vizsgáljuk meg, lélegzik-e, illetve van-e pulzusa. Ha egyiket sem tapasztaljuk, nagy a valószínűsége a hirtelen szívhalál bekövetkeztének. Miután a mentőket értesítettük, azonnal kezdjük meg az újraélesztést a defibrillátor utasításait követve, amit mindenképpen (!) csatlakoztassunk a beteghez a lenti videó alapján. Jó, ha van segítségünk, aki odahozza az eszközt, hívja a mentőket, stb. Ha nincs ilyen ember a környezetünkben, akkor magunknak kell megoldani a helyzetet. 

A legfontosabb mozzanat a mellkas-kompresszió, amely a keringés teljes leállását hivatott megelőzni a szakszerű segítség megérkeztéig. 

Az újraélesztés menete: harminc külső nyomás a ruháktól megszabadított mellkason, majd két befúvás orron vagy szájon keresztül. Ezt ismételjük, amíg a mentők át nem veszik a beteget! A defibrillátoros kiütés abban az esetben hasznos, ha a szív fibrillál, azaz izmai szabálytalanul ránganak. Ez kívülről természetesen nem állapítható meg, de az eszköz pontosan érzékeli és elektromos impulzusai által leállítja a szívet (reszeteli), amely – jó esetben – újraindul. 

Fontos, hogy senki ne féljen megpróbálni az újraélesztést és használni a defibrillátort! Nincs vesztenivalónk, viszont életet menthetünk!

 

A Kismarosi Művelődési Ház és a Polgármesteri Hivatal dolgozói március 2-án délután defibrillátoros elsősegélynyújtó előadáson vettek részt, melyről Ivor Andrea fotói adnak igazolást:

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”456″ override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”50″ number_of_columns=”6″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/home/elnimusz/public_html/www/kismarosikikialto/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails”]