Elfogadták a 2017-es költségvetést

0
1296

Elfogadta az idei esztendő költségvetését a kismarosi képviselő-testület. A Pénzügyi, Ügyrendi és Településfejlesztési Bizottság február első hétfőjén tárgyalta és változtatás nélkül elfogadásra javasolta az idei évre vonatkozó kiadások és bevételek elosztásáról szóló dokumentumot. A képviselő-testület végül hat igennel, Pálmai Attila képviselő ellenszavazata mellett fogadta el a dokumentumot a hétfői testületi ülésen.

A február 13-i ülésen nem csak az idei büdzséről döntöttek. Elfogadták azt az indítványt is, amely mentesíti az iparűzési adó megfizetése alól a helyi háziorvost és a település fogorvosát. A magyarországi kistelepüléseken egyre nagyobb probléma, hogy nincs helyben háziorvos, ezért a kormány törvényi lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak, hogy mentesítsék az iparűzési adó megfizetése alól az orvosokat. A kismarosi képviselők egyhangúlag döntöttek úgy, hogy ezt a kedvezményt biztosítják.

Újra és változatlan formában írja ki a pályázatot a Művelődési Ház vezetésére Kismaros, erről is döntött a testület. A kulturális intézmény éléről tavaly novemberben távozott a korábbi vezető, Pálmai-Burik Éva. A pozíciójának betöltésére szolgáló pályázat tavaly eredménytelenül zárult, ezért újra meghirdetik a posztot.

A képviselők döntöttek arról is, hogy pályázati támogatásból fedeznék az egységes állami informatikai keretrendszerhez (ASP) való csatlakozást. A januártól egyelőre a helyi önkormányzatok mintegy felénél üzembe álló feladatellátást támogató rendszer célja, hogy az ügyintézést gyorsabbá tegye, az önkormányzati működést pedig szorosabban felügyelhesse. A rendszer tartalmazza az önkormányzati gazdálkodást, az ingatlanvagyon-nyilvántartást, a helyi adóztatást, az ipari és kereskedelmi feladatokat, az iratkezelést támogató rendszereket valamint az ügyfélszolgálati és csatlakoztatási koordinációs feladatokat támogató rendszereket. Ezek együtt biztosítják az elektronikus ügyintézéshez szükséges technológiákat. A csatlakozás ütemezve történik, a felkészülés támogatására pedig az állam pályázatot írt ki.

Májustól állandó májusfája lesz Kismarosnak. A Kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat a testület támogatását kérte ahhoz, hogy az általuk felállítani kívánt hagyományőrző szimbólumot közterületen elhelyezhessék. A nemzetiségi önkormányzat elnöke, Erdővölgyi Emilné Zachinger Melitta a testületnek elmondta, hogy a Philipp Frigyes főépítésszel is egyeztetett helyszín a Patak vendéglő, az Egészségpark és a Szokolyai út által körülhatárolt terület lehet. A testület támogatta az állandó májusfa felállítását.