Elhunyt Erdélyi Zsuzsanna néprajztudós

0
833

94 éves korában elhunyt Erdélyi Zsuzsanna művészeti író, néprajztudós, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze.

Erdélyi zsuzsannavv

Erdélyi Zsuzsanna Komáromban született, 1921. január 10-én.

1968-ban hallott először archaikus népi imádságot egy nagyberényi asszonytól, azóta ezt a középkori eredetű szöveghagyományt, a népi Mária-költészetet, a szóbeliség és az írásbeliség kapcsolatát és a népi vallásosságot kutatta. Több tízezer szöveget gyűjtött. 1980-ban Esztergomban létrehozta a népi vallásosság gyűjteményét.

Itt kapcsolódik Erdélyi Zsuzsanna munkássága Kismaros életéhez. Falunkban is rögzítette a népi imádságokat, a szép vallásos népénekeket. Felvételén, amit a Falumúzeum őriz, a faluban élő férfiak és asszonyok énekelnek és mesélnek. Pálmai-Burik Éva szakdolgozata is foglalkozik ezzel a felvétellel, mint az olvasható a Falumúzeum honlapján. Itt fényképeket is láthatunk a néprajztudósról is kismarosiak társaságában.

Erdélyi Zsuzsanna munkásságát számos díjjal ismerték el, megkapta a Magyar Köztársaság Babérkoszorúval Ékesített Zászlórendjét (1991), a Magyar Köztársasági Emlékérmet (1992) és a Kossuth-díjat (2001), és elnyerte a Nemzet Művésze címet (2014) .

A falubéliek főhajtással emlékeznek meg Erdélyi Zsuzsannáról, akinek köszönhető, hogy nagyszüleink dalai és visszaemlékezései nem vesztek el, hanem rendelkezésre állnak a mai generáció részére is.

Nyugodjék békében!

Végvári Györgyi

Forrás: hirado.hu, MTI