„Élni muszáj” könyvbemutató

1
1925

Március első hétvégéjén mutatták be a málenkij robotra a Szovjetunióba elhurcolt kismarosiak történeteit bemutató könyvet a kismarosi Művelődési Házban. Az “Élni muszáj” című könyv a hasonló című film alapján készült, amelyet a könyv mellékleteként, DVD-n kapnak meg a vásárlók. A lemezen helyet kapott a Nagymarosi elhurcoltak visszaemlékezéseiből álló film is, “A történelem mi vagyunk” címmel.

A könyvbemutatóra zsúfolásig megtelt a Művelődési Ház. A rendezvényt dr. Néder Sarolta, a kiadvány gondozója és a múlt hónapban megrendezett “Élni muszáj” című három napos konferencia és kiállítás főszervezője nyitotta meg és adta át a szót a Kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének. Erdővölgyiné Zachinger Melitta tolmácsolta a nemzetiségi önkormányzat örömét, mert a GULAG-GUPVI emlékév kapcsán kiírt pályázatokon elnyert támogatással olyan kezdeményezés mellé állhattak, amely régi adósságot törleszt: méltó emléket állít az elhurcoltaknak. A filmes melléklettel megjelenő kötetet a Kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat adta ki.

konyvborito2

A rendezvény vendége volt a térség országgyűlési képviselője, Hollik István is. A képviselő kiemelte, hogy a kényszermunkára hurcoltaknak a rendszerváltás előtt hallgatniuk kellett arról, ami velük történt, hiszen az államhatalom megfenyegette őket és a családjukat. Mint mondta ez egy máig ható történet, amely nekünk, a Dunakanyarban élőknek az identitásunk részét képezi. Hiánypótlónak nevezte a könyvet, amely a kismarosi történeteket dolgozza fel. Mint mondta, a film és a könyv is kettős érzelmeket váltott ki belőle: fájdalmat a veszteség miatt és büszkeséget annak az emberi nagyságnak az okán, amelyet az elhurcoltak tanúsítottak. Beszédében példaképeknek nevezte azokat, akik megjárták a málenkij robot poklát, akiktől meg kell tanulni méltósággal viselni a nehézségeket.

 

Elni_muszaj_konyvbemutato_Kismaros
Telt ház a könyvbemutatón – Fotó: Lisztes Edina

 

A bemutatón elhangzott a GULAG emlékbizottság elnökének beszéde is. Rétvári Bence szavait Neubauer Rudolf, Kismaros polgármestere tolmácsolta. Az államtitkár a bemutatóra írt soraiban hangsúlyozta, hogy az elhurcolt civilek kálváriája hetven éve egy ki nem beszélt, fel nem dolgozott tragédiaként nehezedett a túlélőkre. Mint fogalmazott, különösen nagy öröm, hogy a pályázatok segítségével ezek a történetek könyv és film formájában is napvilágra és nyilvánosságra kerülnek.

A kötet szerkesztője, Révuti Norbert elmondta, hogy az összeállítás elkészítése, a szövegek gondozása nehéz, de felemelő munka volt. Mint mondta, a történeteken keresztül kézzelfoghatóvá válik az elhurcoltak szenvedése, de az egymásért vállalt szolidaritás és a hit is. Hozzátette, hogy reméli az olvasókat is hasonlóan megérinti majd a kötet.

A megnyitón levetítették az “Élni muszáj” című dokumentumfilmet is.

Elni_muszaj_konyvbemutato_Kismaros
Az Élni muszáj című filmet ismét lehetőség volt megtekinteni – Fotó: Lisztes Edina

 

A megnyitót színpadi beszélgetés zárta. Kosztra Gábor nagymarosi történelemtanár évek óta szervez emléktúrát január első hétvégéjére, amelyen Nagymarosról Kál-Kápolnáig gyalogolnak – azon az útvonalon, amelyen egykor a dunakanyari elhurcolt civilek is végigmentek az ottani gyűjtőtáborig. Idén csatlakozott hozzájuk két elszánt kismarosi is, Czilik Ede és Lászlófi Károly. Ők hárman ültek a színpadra és adták át a tapasztalataikat és gondolataikat.

Elni_muszaj_konyvbemutato_Kismaros
Ismét megtekinthető volt a kiállítás is – Fotó: Lisztes Edina

 

Azok  a felvételek, amelyek megőrizték az elhurcoltak arcát és hangját, páratlan történelmi értékek az utókor számára. Az 1990-es évek közepén rögzített, és most kötetbe szerkesztett visszaemlékezések először kerülnek a nyilvánosság elé, ahogy azok a relikviák, levelek, tárgyak és történetek is, amelyeket kismarosi érintett családok bocsátottak rendelkezésre. Az összegyűjtött anyagokat olyan, már ismert forrásokkal egészítettük ki, amelyeket a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény vagy az elhurcoltak hozzátartozói őriznek. A kötet célja, hogy Kismaros történelmének eme – tragikus, de példát mutató – fejezetét az utókor megismerhesse, hiszen a szenvedések mögül az élni akarás és a felebaráti szeretet sugárzik felénk – áll a könyv borítóján.

A Kismarosi Művelődési Házban a kiállítás március 12-ig, vasárnapig még megtekinthető!

Elni_muszaj_konyvbemutato_Kismaros
230 példány fogyott el a könyvből – Fotó: Lisztes Edina

 

 

1 hozzászólás

Comments are closed.