Emelkedik a kommunális adó jövőre

0
674

Hosszas vita után évi 22 ezer forintra emelte a kommunális adó éves díját a képviselő-testület. A képviselők hat igen és Pálmai Attila képviselő ellenszavazata mellett döntöttek úgy, hogy az eddigi 15 ezer forintos díjat megemeljék. A javaslatok közül egyébként a legalacsonyabb mellett szavazott a testület, felmerült a 24 és 25 ezer forintra való emelés is. Neubauer Rudolf polgármester arra is javaslatot tett, hogy a kommunális adó mérsékeltebb emelése mellett az építmény és telekadó mértéke is emelkedjen, de a képviselők ezt elvetették.

Az emelésre szükség volt, hiszen Kismaros folyamatosan bõvül, a lélekszáma emelkedik, a fejlesztéséhez egyre több forrásra van szükség. Parragh Gábor alpolgármester szerint az adónövekményből további pályázati önrészeket lehet finanszírozni, így a plusz bevétel egy sikeres pályázattal akár megtízszerezhető.

A kommunális adó emelésével kapcsolatos képviselői kifogásokra reagálva Horváth Péter jegyző felhívta a figyelmet, hogy Kismaroson több esetben is kedvezményeket lehet igénybe venni. Egyes esetekben az adófizetés alóli teljes mentességet is kaphatnak az erre rászorulók, de jelentős kedvezmény jár például az egyedül élő nyugdíjasok, a három gyermeket nevelő családok, vagy a gyermeküket egyedül nevelő szülő számára is.

A kedvezményezettek körén nem változtatott a képviselő-testület, azonban a kedvezmény nem jár automatikusan, azt kérvényezni kell. A kérelmeket február 15-ig kell eljuttatni a hivatalba.