A hétvégén az erdészet eltávolította a beteg fákat a Duna-parton, amiről képriportot is közöltünk.

Megkerestük a terület tulajdonosát, az Ipoly Erdő Zrt Királyréti Erdészetét, ahol megerősítették, hogy valóban összesen 23 fát kellett kivágni a parton vagy a közelében.

Ruff János, az erdészet vezetője azt írta, hogy többé-kevésbé mindegyik fa beteg volt. Felhívta a figyelmet, hogy a kivágott fák óriásnyarak voltak. Elmondta, hogy ez egy gyorsan növő nyárfa fajta, amely azonban nem túl hosszú életű. Azt is hozzátette, hogy sajnos az elöregedett fák fokozottan balesetveszélyesek.

Fakivágások a Duna-part verőcei szakaszán (fotó: Kismarosi Kikiáltó)

A területen egyelőre nem szándékoznak több fát kivágni, de folyamatosan figyelik az állományt és ha szükséges akkor beavatkoznak. A kivágott fák eltakarítását hamarosan megkezdik és úgy tervezik, hogy tavaszra már készen is lesz a terület megtisztítása.

Arra a kérdére, hogy tervezik-e pótolni a kivágott fákat, úgy válaszolt, hogy természetesen lesz faültetés, de nem óriásnyár csemete kerül majd a kivágott fák helyére.

Arra is rákérdeztünk, hogy tervezi-e az erdészet, hogy a partszakasz tulajdonában álló részét lezárja a közforgalom elől, de Ruff János erre határozott nemmel válaszolt.