Egy hét múlva csütrötökön forgalomszámlálási akció lesz a Dunakanyar több településén, így Kismaroson is. A bicikliseket és az autósokat is számolják csütörtökön – ehhez közösségi szolgálatra jelentkező diákokat is keres az önkormányzat.

A szomszédos településekkel összehangolva Nagymaroson és Verőcén is azonos időben, reggeltől estig regisztrálják az áthaladó forgalmat. Az autósokat a 12-es főút–Szokolyai út csomópontban, kifejezetten a Szokolya irányába haladókra koncentrálva, míg a 12-es úton Kismaros és Nagymaros közigazgatási határán a Nagymaros felé elmenőket számolják.

A biciklis fiorgalmat szintén a 12-es és a Szokolyai találkozásánál (Szokolya felé), illetve a kerékpárúton a kismarosi pihenőnél – itt azonban a mindkét irányban rögzítik a kerékpárosok számát.

A forgalomszámlálás akár reggel héttől este hétig is tarthat, egyelőre a települések egyeztetnek a pontos kezdés és befejezés idejéről.

A számlálás a tervek szerint egy-egy mérőponton ponton négy vagy öt órás bontásban, két-két fővel (párosban) zajlik majd. Napernyővel, székekkel, asztalokkal, ásványvízzel készülnek az önkormányzatok, a mosdóhasználat a kismarosi számlálóknak a Művelődési házban és az IKSZT-ben biztosított.

A jelentkező diákoknak a forgalomszámlálás elszámolható kontaktóra a negyven órányi közösségi szolgálati időből.

Lakatos Péter

(A kiemelt kép tavaly október eleji, nagy felháborodást kiváltó forgalmi helyzetről készült Kismaroson. Baradlai Klára felvétele)