Fűtsünk okosan!

0
1159

A Földművelődésügyi minisztérium helyes kis füzetet jelentett meg a fűtési szezon elején. Ebben röviden, de tényleg nagyon röviden leírja a helytelen tüzelés egészségügyi kockázatait. A helyzet az, hogy az égés során keletkezett káros anyagok sokáig a levegőben maradnak és szépen bejutnak az emberi szervezetbe. Ott aztán különböző betegségeket tudnak okozni az infarktustól a daganatos betegségekig. A legnagyobb bajt a csecsemők szervezetében okozzák, a felhalmozódott káros anyagok az immunrendszert és a légzőrendszert teszik tönkre.

De ugye szeretjük a gyerekeinket?

Hogy hogyan fűtsünk akkor meg? Már az általános iskolában kívülről fújtuk a hatékony égéshez oxigén szükséges. Vagyis a kéményseprőt ne csak újévi malacnak nézzük. A jó minőségű tüzelő jobb fűtőértékkel rendelkezik. Kevesebbel is már jól be tudunk durrantani. A 18 hónapig szárított fa a legjobb megoldás. Száraz, kemény fát válasszunk. A fabrikettből legjobb a legalább 5 kwh/kg fűtőértékkel, természetes kötőanyaggal rendelkező.

füst
Valahol Kismaroson – Fotó : olvasónktól

 

Jól jegyezzük meg, mit tilos égetni: a festett fa, a bútorlap, a gumi, a műanyag, a ruha, a cipő, a színes fényes papírhulladék nem tüzelő. Ezek közül a legsúlyosabb a gumi és a műanyag égetése, amelyet előszeretettel használnak vidéken a vegyes tüzelésű kazánokban. Mielőtt megtömjük vele a kályhánkat, gondoljunk gyerekeink egészségére. Persze macerásabb elvinni a gyűjtőhelyre, vagy a szelektívbe, de egy betegség még macerásabb. A minisztérium szórólapjával is tilos begyújtani, azt olvasás után gondosan a szelektívbe kell hajítani, egyik hétfőn majd elviszik. A Művelődési Házban van még néhány darab, de a www.futsokosan.kormany.hu-n is okosodhatunk.

 

A képre kattintva nagyobb lesz!

futsokosan3

futsokosan2

 

NS