A leendő Sváb Emlékezet Centrum épületén, a Kossuth Lajos út 22. szám alatti épületegyüttesen ütemterv szerint zajlanak a felújítási munkálatok. Az elmúlt időszakban kőműves-munkákkal párhuzamosan folynak az épület villanyszerelési munkálatai. A tervek szerint a komplett hálózat megújul a Falumúzeum épületében. A falak és nyílászárók bontása mellett, az elavult elektromos hálózat bontása is megtörtént. Az elkészült villamoshálózati terveknek megfelelően elkészült az új vezetékek helye és védőcsövezése. A két épület külön hálózatra került.

A tornác és a bejárat világításának, valamint a fűtési rendszer kialakításának villanyszerelési-előkészítési feladatai is elkészültek. A teljes átalakításra vonatkozó anyagbeszerzés megtörtént. A szerelési feladatok egy része lezárult.

A tervek szerint a kiállítóteremben a tér új világítótesteket kap, egyenként mozgatható és kapcsolható gömbcsuklós lámpákkal, amelyeket a plafonra szerelt sín tart majd teljes hosszában. A bejáratnál mozgás-érzékelő lámpák lesznek és a tornác is kap világítást is, konnektort is, kapcsolót is, de a homlokzat világítás is korszerű lesz.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából a Kismarosi Falumúzeum Alapítvány koordinálásával végzett, felújítási munkálatokat Magyarország Kormánya támogatta, amelynek része vállalt célkitűzése volt az épület teljes villanyszerelési- felújítási munkálatainak elvégzése.

Mindenkinek köszönet, aki a tervezésben, kivitelezésben közreműködött.

Néder Sarolta
Kismarosi Falumúzeum Alapítvány