„Halkabban járjon, aki él…”

0
2547

Szeretettel várunk mindenkit a február 22-én vasárnap délután 15 órakor kezdődő megemlékezésre a Kismarosi Művelődési Házba. Ezen a délutánon azokra emlékezünk, akik szenvedői voltak a 100 éve kitört I. Világháborúnak.

3

A megemlékezés során Döbrössy Mihályné, Valentin Kriszta nagymarosi vetített-képes előadását láthatjuk, hallhatjuk kismarosi vonatkozásokkal kibővítve. Aki ott volt Nagymaroson, jól emlékszik erre a megrendítő, szívet-lelket erősítő előadásra. Várjuk az érintett családok még élő leszármazottjait, valamint azokat is, akiket érdekel a történelem, életkortól függetlenül. Közreműködnek még: Horváth Toni, Tharan Marianne.

A kismarosi Wiezner Mihály visszaemlékezése: 1915-ben vonultam be. 18 évesen Isonzónál voltam, a tolmeini pokolban, Görz-Monte Falcone-Trieszt térségében. A 12. offenzívában vettem részt, ahová csak fiatalokat vetettek be, mert a háborúban elfáradt bakák nem voltak ütőképesek, hiszen gondolataik állandóan otthon jártak már. Kilenc hónapig voltam a rajvonalban. Közben a Piavénál 1918 februárjában úgy sebesültem meg, hogy hadiérmem egyharmad részét szétlőtték.

Forrás: Mives Ottó: Kismaros története, ahol több visszaemlékezés olvasható a könyv készítésekor rögzített feljegyzésekből, az akkor még élő I. világháborúban részt vett kismarosiaktól. Ők is jártak Isonzónál…

 

A mellékelt képeket a Kismarosi Sváb Muzeális gyűjtemény bocsájtotta rendelkezésünkre.