Idén is szinte egész nyárra kínálnak elfoglaltságot a kismarosi Csillagjáró táborok. A környéken egyedülálló az évek óta tartó kezdeményezés, a szükségét és a minőségét is jelzi, hogy a szomszédos településekről, de még Vácról is érkeznek minden évben gyerekek.

A járvány itt is hozott változásokat

A hagyományos Csillagjáró táborok fő szervezője szerint idén más helyzetet teremtett a járvány. Végvári Györgyi szerint az a cél, hogy a gyerekek tudjanak kiszabadulni és táborban is feldolgozni a sok hétig tartó bezártságot. Ezt a lehető legkedvezőbb áron igyekeznek biztosítani.

A focis tábort a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság ellehetetlenítette, de a karatésoknak és a sport iránt érdeklődőknek két tábort is szervez Kelemen Ákos. Mint írja, az idei célok között nem csak az edzések, de a csapat újraépítése is szerepelnek. Hozzátette, hogy minden évben hív külsős vendégeket, előadókat, akik emelik a tábor színvonalát, ez idén sem lesz másképp, sőt még hangsúlyosabbá szeretné tenni a külső ingerek gyakoriságát. Két különböző karatés napközis táborban tudnak részt venni a gyerekek, az ovis korcsoportnak június 22-től a Művelődési Házban tart foglalkozást, az iskolás korúakat július 6-tól várja a karate tábor.

Az idén az óvodásoknak nem szerveznek napközis elfoglaltságot, mert nyitva lesz óvoda egész nyáron. Ezeknek a táboroknak a hagyományos ideje egyébként június első két hete. A többi táborra azonban már megvannak az időpontok – június végétől majdnem augusztus végéig találni különböző tematikájú napközbeni elfoglaltságot a gyerekeknek. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Három új tábor is lesz idén

A kismarosi önkéntes maszkvarró csapat vezetője, Nógrádi Krisztina és Zirig Emese közösen szerveznek egy új tábort aminek a varrás áll a középpontjában- méghozzá varrógéppel. A gyerekek a hét végére a tervek szerint egy teljes ruhát megvarrnának maguknak, amiből akár divatbemutató is lehet, de felvarrni és beszegni is tanulnak majd a gyerekek.

A világjáró, Bátor táboros Boros Balázs Játék és kalandtábort szervez kamaszoknak, e sorok írója pedig videós tábort álmodott meg, ahol a mindenhonnan ömlő videós tartalmak elemzése és YouTube, Twitch vagy TikTok-képes anyagok készítése a cél.

Szigorúbbak a feltételek, de az anyagi terheken csökkentenének a szervezők

A nyári táborokban amúgy is nagy a szervezők felelőssége, a járvány miatt azonban idén ez hatványozottan igaz. Végvári Györgyi szerint elsősorban egészségügyi szempontból kellett szigorítani. A táborokba csak olyan gyerek és felnőtt jöhet, aki egészséges, erről nyilatkozni kell. További változás, hogy a megfelelő távolság betartása miatt a foglalkozások legnagyobb része szabad térben lesz, amennyiben ezt az időjárás engedi. Kiemelte, hogy az egyes táborok indulásakor az akkor érvényben lévő hivatalos előírásokat fogják követni.

Általános szabály, hogy tizenötnél több gyerek nem lehet egy csoportban – ennél nagyobb létszámot sem a foglalkozások, sem a felügyelet, sem étkeztetés szempontjából nem lehet jól kezelni. A gyerekek étkezését idén is a Patak vendéglő biztosítja.

Szponzorokkal tennék olcsóbbá az idei kínálatot

A főszervező szerint egyelőre tájékoztató jellegű árakat tettek közzé, ugyanis szeretnének külső finanszírozót, szponzorokat bevonni, hogy minden gyerek és szülő élvezhesse a táborok nyújtotta programokat. Azoknak a szülőknek a gyerekeit szeretnék a lehető legolcsóbban táboroztatni, akik elvesztették a munkájukat, akik a közért dolgoztak vagy dolgoznak akár önkéntesként, akár hivatásosként. Ebben a Vilcsek Alapítvány már ajánlott segítséget, százezer forinttal részt vesz a költségekben. Pályáznak a Váci Karitásznál és néhány táboroztató ingyen vagy jelképes összegért vállalja a gyerekek tanítását és felügyeletét. Vannak olyanok, akiknek a gyerekfoglalkoztatás a megélhetés, ők a kényszerű vírusszünet után nem engedhetik meg maguknak, hogy karitatív tevékenységként vállalják az egy hetes foglalkozásokat.

A parókia is táborhelyszín lesz

A táborok zöme a kismarosi Művelődési Ház lesz, de kiemelt szerepet kap a parókia is. A szervező szerint ez utóbbi nagyon jó helyszín, a Major Sándor teremben meg lehet oldani az étkezést, a hely elkerített, biztonságos, mosogatni lehet, és az étkeztető is könnyen eléri a kiszállítással.

Jelentkezni a Művelődési Házban lehet reggel kilenctől délután négyig illetve a
muvhazkismaros@gmail.com címen. Hivatalos jelentkezésnek az minősül, ha valaki befizet valamennyi előleget.

Információt Végvári Györgyitől is lehet kérni a 06309651373-as telefonszámon.

(A borítókép a tavalyi Karitász táborban készült)

Lakatos Péter