Felpattan a járványgörbe, így megint (inkább még mindig) védekezünk – a Mihály nap is elmarad. A megye kiválósága lett egy kismarosi nemzetiségi tanár. Eltelelteti a MűvHáz a nagy szobanövényeket. Rossz hír: udvarból loptak el egy bicajt az ófaluban. Ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó (köz)életi összefoglalója. 

Járvány

Kétségkívül meredek, nem csak az új fertőzötteket mutató görbe (tegnap 510, ma 495 új fertőzött), hanem az is, ami történik. Már az ötszáz körüli napi új fertőzött is rekord, de ha úgy mondom, hogy az elmúlt egy hétben majdnem feleannyi új beteg lett, mint előtte hat hónapig az egész járványban, akkor az már szerintem jól mutatja, hogy mit értek az alatt, hogy “meredek”. 

Közben kinyitottak az iskolák és jelenleg 10 helyen be is vannak zárva az országban. A hatezer oktatási intézményből jelenleg 182-ben vizsgálódnak éppen a járvánnyal összefüggésben – közölte a minisztérium

Sem a kismarosi iskolában, sem az óvodában nincs vírusprobléma, de az iskolában a biztonság kedvéért elkezdték a felkészülést az online oktatásra. Így egy esetleges fertőzéses riasztás után zökkenőmentesen lehet átállni a digitális oktatásra. 

A Vilcsekbe időben megérzkeztek a fertőtlenítőszerek, de az önkormányzat is gondoskodott róla, az óvodában pedig most szerelnek fel automata kézfertőtlenítőt. A Művelődési Házat is megfelelően ellátják. 

Az önkormányzat egyébként is ráállt a védekezésre, a Mihály napi rendezvény is a megugró fertőzések miatt marad el. Neubauer Rudolf polgármester úgy fogalmazott, hogy a cél egyértelműen az, hogy csökkentsék az esélyét annak, hogy bezárjon az iskola vagy az óvoda. Mint mondta

egyetlen fertőzés elég ahhoz, hogy részlegesen vagy teljesen bezárjon az iskola vagy az óvoda. 

Azt is kéri a polgármester, hogy akiken az ismert tünetek (láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom, fáradékonyság vagy a szaglás, ízlelés elvesztése) jelentkeznek, az jelentkezzen a háziorvosnál és ne menjen közösségbe. 

A Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat szerint a járvány második hulláma inkább a fiatalok között fertőz, a fertőzési gócok jobbára összejövetelek, bulik, lagzik. Az új fertőzöttek átlagéletkora 26 év. 

Kismaroson egy hatósági karanténról tudunk, egy külföldről visszatérő polgárunk kapujára került ki a matrica. A Kismarosi Segítő Szolgálat egyik aktivistája segíti a mindennapokban. 

Díjat nyert Delacasse Ivett

Kismaros Német Nemzetiségi Önkormányzatának a Vilcsek Gyula Általános Iskola javaslatával kiegészített felterjesztésére, illetve Pest Megyei Német Önkormányzat döntése alapján iskolánk tanítója, Buzásiné Delacasse Ivett elnyerte a „Katharina Kreisz Preis” német nemzetiségi pedagógus kitüntetést. A Katharina Kreisz díjat a magyarországi németség érdekében végzett kiemelkedő szakmai munkáért ítéli oda a megyei német kisebbségi önkormányzat. 

Az elismerést Erdővölgyi Emilné elnök, Nyúli Edina intézményvezető, valamint Neubauer Rudolf polgármester adta át szeptember 3-án. Gratulálunk!

Újraindult a MűvHáz

A nyári leállás után újra beindult az élet a Művelődési Házban, de csak óvatosan. A programok jó idő esetén még mindenképpen a szabadban vannak, például a karatés gyerekek is a sátor alatt gyakorlatoztak a tatamin és a nyugdíjas klub tagjai is inkább kint jöttek össze. 

A Ház közzétett egy felhívást is, hogy akinek van felesleges növénye, az beviheti a közösség helyszínére, sőt télre is szívesen várnak olyan növényeket, amik otthon – például helyhiány miatt – nehezen teleltethetők át. Részletek itt. 

Indulunk a szociális tűzifa pályázaton

A képviselők egyhangúlag szavazták meg a hétfői rendkívüli testületi ülésen.

Újabb orvosi eszközök kerülnek Kismarosra

Nyertünk a Magyar Falu program újabb körében, orvosi eszközök beszerzésére fordítható összeget. Korábban már volt egy sikeres pályázat ugyanebben a témakörben. 

Biciklitolvaj

Eltűnt két bicaj is a környéken a napokban. Az egyik udvarból. A másik eleve kicsit olyan volt, mint amelyik már el van tűnve és nincs gazdája. Kicsivel korábban Börzsönyligetben emeltek el az udvarból egy elektromos kisgépet. 

Mindenesetre ha van ennek tanulsága, akkor az az, hogy nem csak a járvány miatt kell óvatosabbnak lenni. Sajnos.