Rendben indul majd az iskola szeptemberben, bár erősödni látszik a járvány. Elballagtak az ovisok, ottalvós búcsút tartottak. Szabadságra megy a művház, a polgármester pedig már szabadságon is van. Bónusz Monty Python szkeccs, kismarosi vonatkozással. Ez a Heti szemle, a Kismarosi Kikiáltó közéleti magazinja

A második hullám küszöbén állunk

Megugrott a napi új fertőzöttek száma idehaza, vasárnap 43 új fertőzöttet azonosítottak, ma pedig

Az aktív fertőzöttek, vagyis az éppen koronavírus-betegek száma péntek óta nő, jelenleg 614-en vannak, míg egy héttel korábban 540 fő volt csupán. Ez a szám július második felében volt a legalacsonyabb, azóta átlagban ismét emelkedik a görbe. Az aktív fertőzöttek számának alakulása ad reálisabb képet a járványhelyzetről, bár ennyire alacsony bázison kiugró lehet néhány tíz fős eltérés is.

A fertőzött országokból hazatérőknek két hétre hatósági karanténba kell vonulniuk. Ez negatív vírusteszttel kiváltható. A teszt önköltséges, a legolcsóbb ár 30 ezer forint az állami laborban, de Vácon ennél alig kerül többe a magánúton végeztetett PCR teszt. 

Továbbra is keveset tesztelünk a környező országokhoz képest, csak Horvátországban és Ukrajnában végeznek el a magyarnál kevesebb tesztet. 

Bár a vírushelyzet most éppen erősödni látszik, az iskolák a szokásos rendben kezdik el az oktatást szeptemberben – legalábbis az Emberi Erőforrások Minisztériuma vélhetően így rendelkezik.  

Maszk, kézmosás, távolságtartás – a szakemberek közül egyre többen és egyre többször figyelmeztetnek ennek az egyszerű hármas szabálynak a betartására. Ahogy most mi is.

Augusztus utolsó két hetére bezár a Művház, augusztus huszadikáig szabadságon van a polgármester 

A hónap utolsó két hetében zárva lesz a Művelődési Ház, addig is békében szárad a friss festék a falakon. Nagy Andrea intézményvezető a Kikiáltónak azt mondta, csapatépítő gyanánt, két kezükkel és szeretettel festették a Házat, hogy szeptemberre szebb beltér várja a látogatókat. Vigyázzanak rá!


Neubauer Rudolf  polgármester augusztus 20-ig szabadságát tölti. 

Elballagtak az ovisok

Búcsúzott a Hód és a Vidra csoport is a Kis Morgó ovitól. A Hódé különösen kedvesre sikeredett: a gyerekek ugyanis a pénteki esemény után este bent aludtak a csoportjukban és még egyszer együtt reggeliztek az óvónénikkel. 

Pénteken délután – a járvány miatt szűk családi körben – először egy kis jelképes, feldíszített kapu alatt ballagtak át az ovisok, majd az ovi vezetője, Ritzl Erika köszöntötte a jelenlévőket. Minden gyerek kapott egy kis ajándékcsomagot, illetve néhány valóban személyre szabott(!) jó szót Zsuzsi nénitől. Eztán verset mondtak az óvó nénik és megköszönték a szülők, illetve szülői munkaközösség tevékenységét. A szülők is megajándékozták az óvó néniket és a dadusokat – és eztán csak egy rövid időre búcsúztak el. Este hétkor ugyanis újra találkoztak: cukorkakeresőt tartottak az udvaron, közösen mesét néztek, pizzáztak és végül az ovis csoportjukban aludtak, közösen. A szülők reggeli után mentek a gyerekekért.   

A Vidra csoport ballagása szombaton délelőtt volt. Sevcsik András érkezett a vízibusszal, a gyerekekkel együtt kisállatokat mertek a patakból, mikroszkóp alatt megnézték, vizsgálták őket, miközben András elmondta róluk a tudnivalókat. Végül sütiztek, kézműveskedtek – mondta el lapunknak Ritzl Erika intézményvezető.

Kinyitott az italdiszkont az egykori Csiti büfé, valamikor Púder kocsma helyén

Pénteken nyitott a faluközpont új üzlete, egy italdiszkont. Alkoholos és üdítő italokat, kávét is forgalmaznak. A nyitó nap és a hétvége erős volt, a hétköznapi forgalom egyelőre mérsékeltebb – erről számoltak  be a bolt dolgozói. 

És most valami egészen más

Távolról ugyan, de mégiscsak kapcsolódik egy Monty Python szkeccs Kismaroshoz. A brit abszurd humor világhírű képviselői egy jelenetükben azt fájlalják, hogy a nagy zeneszerzők mellett, mint Bach, Brahms vagy Liszt méltatlanul merült feledésbe Johann Gambolputty de von Ausfern-schplenden-schlitter-crasscrenbon-fried-digger-dingle-dangle-dongle-dungle-burstein-von-knacker-thrasher-apple-banger-horowitz-ticolensic-grander-knotty-spelltinkle-grandlich-grumblemeyer-spelterwasser-kurstlich-himbleeisen-bahnwagen-gutenabend-bitte-ein-nürnburger-bratwustle-gerspurten-mitzweimache-luber-hundsfut-gumberaber-shönendanker-kalbsfleisch-mittler-aucher von Hautkopft of Ulm. 

A kitalált karakter távoli kismarosi vonatkozása, hogy Johann Gambolputty de von Ausfern-schplenden-schlitter-crasscrenbon-fried-digger-dingle-dangle-dongle-dungle-burstein-von-knacker-thrasher-apple-banger-horowitz-ticolensic-grander-knotty-spelltinkle-grandlich-grumblemeyer-spelterwasser-kurstlich-himbleeisen-bahnwagen-gutenabend-bitte-ein-nürnburger-bratwustle-gerspurten-mitzweimache-luber-hundsfut-gumberaber-shönendanker-kalbsfleisch-mittler-aucher von Hautkopft nevének legvége, az “of Ulm”, az ő ulmi származására utal – ahogy a mi településünket is Ulm környéki svábok alapították.