Egy igazolt beteg, több hatósági karantén, fertőzöttek a Migazziban – így állunk a járvánnyal. Ideiglenesen Szokolyára költözik a fogorvos, mert végre elindul az Egészségház átépítése. Van néhány újabb lámpa is a faluban, de a virágot kilopták a faluszélen a köszöntőtáblából. Ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó közéleti összefoglalója. 

Két újabb karantén, egy igazolt koronavírusos beteg

Az elmúlt egy hétben egy igazolt koronavírus fertőzöttet regisztráltak Kismaroson. Ő az első beteg a faluban, akiről teszt is bizonyítja, hogy fertőzött. A napokban több hatósági karantént is elrendeltek a falu határain belül. Két külföldről hazatért veszélyeztetett korú ember házát, a koronavírussal fertőzött helyi lakos házát és egy, a rendőrség által is ellenőrzött házat vontak intézkedés alá. 

A veszélyeztetett korúakat az önkormányzat teljeskörűen el tudja őket látni, a polgármesternek azt mondták nincsenek tüneteik, egészségesnek érzik magukat. 

A hétvégén ismét szigorúbb volt a rend Kismaroson, a polgármesteri intézkedések ugyanis előírják a maszk viselését a kertkapun kívül. Most azonban úgy tűnik, hogy 

akár országosan is kötelező lehet maszkot hordani.

A kormányközeli Magyar Nemzet írt arról, hogy a jövő hónap elejétől országosan bevezethetik az arcmaszkok használatát a közterületeken és a közösségi helyeken. Azt is írják, hogy ezzel együtt járhat a különleges nyitvatartási rend megváltoztatása, tehát például rövidülhet az időseknek előírt háromórás idősáv. A lap szerint az éttermek, kávézók mellett kinyithatnak a ruha- és a cipőkereskedések, a játék- és a könyvesboltok. A kormány ezen a héten dönthet a korlátozások enyhítéséről. 

Fertőzött az idősotthon Verőcén

A Migazzi Idősotthonban hat ember koronavírus tesztje lett pozitív eredményt. Az egészségügyi szakemberek döntése alapján mindegyiküket kórházban kezelik. 

A Migazzi a közleményében azt írja, hogy az intézmény felkészült a fertőzésgyanús esetek ellátására, minden visszaérkező lakót izoláltan és védőfelszerelésben látnak el a higiéniai szabályok betartásával. Az intézmény összes többi lakója és munkatársa jól van, a koronavírus tünetei senkin nem jelentkeztek. 

Országosan 2600 felett jár az igazolt fertőzöttek száma, és majdnem háromszáz halottja van a koronavírus-járványnak. Május elejétől tömeges tesztelés és a kijárási korlátozások lazítása jöhet.

Már csak egy-két háztartás maradt maszk nélkül

Túl vannak az ezredik megvarrt maszkon a Piros Kutya önkéntesei. A civilek bő egy hónapja kezdtek bele a mosható védőfelszerelés készítésébe, amelyet először az önkormányzati és a közellátást végző dolgozóknak juttattak el, majd úgy döntöttek, hogy amíg a nyersanyag kitart, addig a falu minden háztartásába igyekeznek arcmaszkot juttatni. Az alapanyag- vásárlásban közben a kismarosi önkormányzat is szerepet vállalt, így mostanra alig néhány kismarosi otthon maradt ellátatlan. 

Egészségház építése

Érvényes és eredményes lett a közbeszerzés az Egészségházra, szerződés is született a Hód Kft-vel a kivitelezésre. Ahhoz, hogy a munka megkezdődjön, szükség van az épület átadására. Ahhoz, hogy az épületet átadják, ki kell költöztetni belőle a mindig mosolygós fogorvost. Dr Zeinali Ehsan rendelője tehát hamarosan (és ideiglenesen) Szokolyára kerül át, az ottani rendelő fogászati részébe. 

Közben újabb pályázatot is benyújt az önkormányzat az egészségházra. Ennek az az oka, hogy a korábbi pályázat csúszása és az építőipari árak elszállása miatt az eredetileg tervezett műszaki tartalom a megnyert pályázati pénzből nem kihozható. Épp ezért a meglévő épület belső burkolatainak cseréjét, az aljzat szigetelést és a tető valamint a nyílászárók cseréjét pályázza most az önkormányzat a Magyar Falu programban. 

Közvilágítás

Az elmúlt hetekben 15 új közvilágítási lámpát szereltek fel Kismaroson. Ezek már az önkormányzat tulajdonában vannak, az eddig meglévők azonban továbbra sem. Az átvételükről folyamatosan egyeztet a közvilágítási cég és az önkormányzat.  

Ellopták a virágot a falu határából

A köszöntőtábláról tűnt el a háromból két tő muskátli. Ehhez talán nincs is mit hozzáfűzni, csak a képet.

Ellopott virágok a falu széléről. A fotó a facebookról való