Újabb hőmérők kerültek az oviba és az iskolába, jövő héten zökkenhet az ügyintézés a szobi kormányablakban, akkora hévvel áramlottak autóval az októberi huszonplusz fokokban a Dunakanyarba, hogy majdnem megismétlődött a tavalyi október 23-i gigadugó, tanítani lehetne, ahogy az egyik vezetőnk korrupt ajánlatát visszautasították és gyarapodnak a hivatalos levelek a szakadó ágak ügyében. Ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó közéleti összefoglalója. 

Vírushelyzet

Az országos ezer folötti fertőzöttszámok sem voltak ritkák a héten, de az még inkább érint minket, hogy az operatív törzs adatai szerint továbbra is a főváros és Pest megye a leginkább érintett – rendre itt találják a legtöbb új fertőzöttet. 

Elindult a rendeletileg előírt hőmérőzés is az iskolákban, óvodákban. Bár október elseje volt a hivatalos start, Kismaroson mindkét intézmény már korábban megkezdte a méréseket. A Vilcsek Alapítvány két eszközt is adományozott az iskolának, amik érintés nélkül adagolnak kézfertőtlenítőt és mérnek testhőt is. 

 

Újabb hőmérők kerültek az óvodába is. 

Mind a két intézményre érvényes, hogy a jelenlegi helyzetben a tünetelő gyerekeket nem szabad bevinni, 37,8 feletti testhővel pedig hazaküldik a diákokat. 

 

Megint az autók

Megint ilyen volt szombaton a Szokolyai út forgalma estefelé:

Autók a Szokolyai úton, beragadva a 12-es csatlakozásánál október harmadikán (kép: facebook)

Persze nem csak itt torlódtak az autók, hanem Nagymarostól egészen a váci körforgalomig is. Annak ellenére az autót választják a legtöbben, hogy egyre több az emeletes vonat errefelé

Változás van az M2 forgalomterelésében is. A Vác-déli (Gödöllői úti) lehajtó és a honti (a főváros felőli első kismarosi) lehajtó között a kapaszkodósávokat újraértelmezte a közút, így most azok az elsőbbséget élvező sávok. Az új burkolati festés alapján a gyorsítósávba kilépni kell, már nem az az elsődleges sáv és az emelkedők végén a gyorsítósávon közlekedő kényszerül vissza a kapaszkodósávba.

 

Megint az ágak

Hivatalos megkeresést küldött a Vonattal a Dunakanyarba csoport alapítója az Ipoly Erdőnek a Duna-parti fákról leszakadó ágak ügyében. A terület a szomszéd településhez tartozik, de az Ipoly Erdő kezeli.

A szeptember 30-i keltezésű levélben arról ír, hogy ha nem történik érdemi intézkedés az ügyben, akkor rendőrségi vizsgálatot kér a felelősség megállapítására. 

Korábban már indult kismarosi oldalról is civil feljelentés, a rendőrséghez akkor “ismeretlen elkövetőre, gondatlanságból fennálló közveszély okozása miatt” fordultak. A rendőrség akkor a panaszt elutasította és válaszukban azt írták, hogy a faágak nem jelentenek közveszélyt, ezért nem is indult eljárás. Ezután a katasztrófavédelemnek is ment levél, de annak a sorsáról nincs információnk. 

 

Sintért hívott a közterületfelügyelő a kóborló kutyákra

Az utóbbi időben a leglátogatottabb kismarosi közösségi oldalakon a csoportokban az elkódorgott, házaktól meglógott kutyák adták a posztok nagy részét. Gazdátlan, kóbor eb valószínűleg nincs is a településen, de házaktól elszökdöső annál inkább. Pár napja a közterület-felügyelőnk a Zöld Menedék Állatvédő Alapítvánnyal közösen járta be a börzsönyligeti részt kódorgó kutyák után kutatva. Persze éppen akkor egyet sem találtak (lásd még: Malackánál éppen akkor senkit nem talált). 

 A kutyatartók figyelmét éppen ezért most arra hívjuk fel, hogy érdemes a háziállatot kerítésen belül tartani, a lukat a kerítésen befoltozni, a kertkaput csukva tartani és ha közös sétára indul gazda és jószág, akkor pórázon sétáltatni. Simább lesz az együttélés az ilyen apróságoktól. 

 

Ha már udvar…

… január elsejétől nem csak az avart, de bármely kerti hulladékot tilos elégetni. Erről az önkormányzatok már nem hozhatnak rendeletet, nincs kivétel, a szabályozás országos. 

Avarégetés (kép: Avarégetés ellenzők facebook oldala)

Ha szomszéd mégis éget (január egytől), és ez a többieket zavarja, akkor itt a kisokos arról, hogy mit tehetünk. 

 

Holnaptól lehet jelentkezni a lomtalanításra

Október öttől lehet leadni a lomtalanítási igényt a Zöld Hídnál, online, ezen az oldalon. Jobboldalt ki kell választani a legördülő menüből Kismarost és beírni a nekünk jó időpontot. November 13-ig lehet leadni az igényeket, az időkeret elég széles – október 19-től egészen november végéig foglalhatóak az időpontok. 

 

Szerdán nem lesz okmányiroda Nagymaroson 

délelőtt tizenegytől, délután négyig. Ha mégis aznap kell ügyet intézni, akkor Vác legyen a cél, mert Szobon is zárva lesz a kormányablak ugyanebben az időben. 

Ügyintézésre az ügyfélfogadás szünetelése alatt az alábbi kormányablakokban van lehetőség: 

Váci Járási Hivatal Kormányablak Osztály 1. (2600 Vác, dr. Csányi László krt. 16.)

Váci Járási Hivatal Kormányablak Osztály 2. (2600 Vác, Széchenyi u. 42.)

Váci Járási Hivatal Kormányablak Osztály 3. (2600 Vác, dr. Csányi L. krt. 45.) 11:00-19:00 óráig.

Kedvesség közpénzből vagy korrupció? Határozott elutasítás a válasz!

Az eset nem mai, hanem több mint 100 éves, de akár áthallásos is lehet. Mikszáth Kálmán 1904-ben vásárolt telket Horpácson, Nógrád megyében. A dunakanyarkult blogé innentől a szó: 

“Akkoriban történt, hogy Hieronymi Károly miniszter az akkor épülő, 

Verőcéről induló Ipolyvölgyi vasútvonalat a Nógrád megyei Horpácson akarta keresztül vezetni, hogy Mikszáth kényelmét szolgálja. 

De az író elutasította ezt a gesztust, mondván, hogy egyrészt fontosabb neki a nyugalom, másrészt ez nem volna összeegyeztethető az elveivel.”

Kismaros, 1919 – A helyi színjátszókör előadása – Mikszáth Kálmán: „A vén gazember” (kép: Kismarosi Falumúzeum, facebook)

A bejegyzést a Kismarosi Falumúzeum facebook posztja ihlette, amely 

Sváb Emlékezet Centrumot 

alapít. A közlemény szerint a kulturális intézmény a Kossuth Lajos út 21. szám alatti épületegyüttesben jön létre. Az 1800-as évek végén épült ház egyik részében lakott a múlt század első felében a falu életében meghatározó szerepet betöltő, óbudai származású Riener Rezső kántortanító, a másik része az iskola volt. Ma helytörténeti múzeum, nemsoká pedig Sváb Emlékezet Centrum lesz belőle. Október 10-én a Falumúzeum és a Kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat közösen mutatja be a leendő helyszínt.