A határ zárva, az iskola nyitva, a járvány fura számokat produkál, a 12-es út mellett pedig felújítják a kerékpárutat – szeptember 15-ig lépésben lehet haladni egy jó hosszú szakaszon a körforgalom és Verőce között Ez többeknek nem nagyon sikerül. A Váci Civitas pedig elég jó videót rakott össze a kismarosi koncertjeiről. Ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó közéleti összefoglalója.

Bezárt a határ

Éjféltől életbe léptek a szigorúbb beutazási szabályok. A rendőrség 67 határátkelőnél ellenőrzi a forgalmat. A külföldiek nem léphetnek be Magyarországra, a magyar állampolgárok pedig automatikusan karanténba kerülnek, bármelyik országból érkeznek. Ezt azonban ki lehet váltani két itthoni negatív koronavírus-teszttel. Külön szabály vonatkozik azokra, akik a határ 30 kilométeres körzetében dolgoznak vagy tanulnak. Illetve külön szabály van a V4 országok állampolgáraira is: ha egy lengyel, cseh vagy szlovák állampolgárnak van lefoglalt szállása Magyarországra, akkor egy öt napnál nem régebbi negatív tesztet felmutatva bejöhet az országba.

Az új fertőzöttek száma megugrott, a koronavirus.gov.hu térképe alapján a legtöbb fertőzött ( a mai 118-ból 77) budapesti vagy Pest megyei. Nem jó hír.

Nyitott az iskola

Elkezdődött a tanév a Vilcsekben is – minimális szülői részvétel mellett. Csak az elsősöket kísérhették el a szülők ma délelőtt.
A minisztérium szigorú szabályokat hozott, hogy a normál tanrendben indulhasson és úgy is folytatódjon az oktatás az iskolákban. A pedagógus szervezetek többsége jelezte, hogy ezek egy része nem betartható a legtöbb intézményben, de Kismaroson mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fertőzés be se juthasson. Ehhez nem csak a kézmosás vagy a szigorúbb szabályok szerinti ebédeltetés (minden osztály után fertőtlenítő takarítást végeznek az asztalokon és csökkentett létszámban ebédelnek a tanulók) szükséges, hanem a szülők felelőssége is. A szülőktől azt kérjük, hogy a legenyhébb tünetek jelentkezése esetén se engedjék közösségbe a gyereket.

A kismarosi önkormányzat egyébként fertőtlenítőszerekkel segítette az iskolakezdést.

Alább közöljük Nyúli Edina igazgatónő évnyitó beszédét és néhány képet az évnyitóról.

Rendhagyó tanévnyitó az iskolában

Rendhagyó, mert most először rendezzük meg az első tanítási napon a tanévnyitó ünnepségünket, illetve mert közel fél év, 171 otthon töltött nap után először van az iskolában az összes diákunk és személyesen találkozhatunk mindenkivel. Remélem, ez egész évben is így marad, és nem a számítógép monitorán keresztül kell egymással találkozni. Ami nem változott, hogy ez a nyári szünet is ugyanolyan gyorsan múlt el, mint a többi. Azért remélem, hogy mindenkinek sikerült kipihennie az előző év digitális fáradalmait, és energiával megtelve, újult erővel, tele tudásvággyal, tenni akarással vág neki a következő tanévnek. A megszólaló csengő azt jelezte mindenkinek, hogy becsöngettek, megkezdődött az újabb tanév. A nagyobbak már ismerősként jöttek be ma reggel az ajtón, tudják, mi vár rájuk, de a legkisebbek még csak kóstolgatják, milyen is ez az iskola.

Kedves első osztályosok!
Remélem, nagyon vártátok a mai napot, hogy végre iskolások lehessetek. Elköszöntetek az óvodától, az óvó néniktől, a dadáktól, és ma első alkalommal álltok itt közöttünk. Sok élmény, új barátok várnak majd rátok, ugyanakkor elkezdődik a mindennapi kötelesség is, a tanulás. Biztos vagyok abban, hogy Mónika néni és Péter bácsi segítségével, valamint szüleitek támogatásával kinyílik számotokra egy új, izgalmas világ. Szeretném, ha ez a felfedezés, ez a csoda egész életeteken át kísérne benneteket. Nézzetek előre, bízzatok magatokban, hiszen ti is most már vilcsekes diákok vagytok. A mai tanévnyitón nálatok jobban talán csak a szüleitek izgultak, ezért most hozzájuk fordulnék, hozzájuk szólnék pár szót.
A szülők mindig azt szeretnék, ha gyermekeik szebb, boldogabb életet élhetnének. Egy gyermek születése maga a csoda, hiszen a gyermek az élet ajándéka. Minden út, ami a boldogsághoz vezet, jó út, de menni kell azon az úton. A gyermeknek, a szülőknek, vele, mellette, érte. Ehhez kívánok türelmet és kitartást.
A nyolcadikosok ott a túlvégen az általános iskola utolsó évét kezdik. Nem lesz könnyű számotokra ez a tanév, hiszen felvételizni fogtok. Az év elején egy, majd az év végén két kompetenciaméréssel fogtok találkozni. Ahhoz, hogy terveitek valóra válhassanak, és bekerüljetek abba a középiskolába, amibe szeretnétek, sokat kell tennetek. Ebben segítenek majd tanáraitok, a felvételi előkészítőkön is lehet majd pluszban készülni. Csak élni kell ezekkel a lehetőségekkel és akkor biztos lesz a siker. Pedagógus kollégáimmal együtt reméljük, hogy előbb-utóbb minden diákunk be fogja látni, hogy tanulás nélkül nem lehet tudáshoz jutni, bár a valóságshow-kból nem ez látszik, de tudás nélkül nem lehet az életben boldogulni. Az iskola munkahely. Nektek, diákoknak is az. Minden munkahelyen megvannak a szabályok, amelyeket minden ott munkálkodónak be kell tartani. Ahol nem ez történik, nem tartják be, nem tartatják be a szabályokat, ott zűrzavar és káosz lesz az úr. Ebben a tanévben különösen fontos, hogy betartsátok a szabályokat, mert talán ezen múlik az, hogy mennyi ideig tudunk az iskolában így, együtt tanulni. Elvárom tőletek és elvárom magamtól és a kollégáimtól is, hogy mindannyian tartsuk és tartassuk be ezeket az előírásokat, amelyek a nyugodt, az iskolában folyó munka nélkülözhetetlen előfeltételei. A következő órákon, az osztályfőnöki órákon az osztályfőnökök megismertetik veletek ezeket a szabályokat, amiket jelenleg be kell tartani a járványügyi védekezés kapcsán. Mindezt azért, hogy még sokáig, sok hónapon keresztül együtt lehessünk az iskolában.
Az elmúlt tanév végen a tanévzárót nem tudtuk így közösen megtartani, így az arra érdemes diákjaink nem kaphatták meg jutalmukat példamutató magatartásukért és kitűnő szorgalmukért. Most ezt szeretnénk pótolni.

És akkor már csak néhány mondat az idei tanévünkről. Jelenleg intézményünkben 253 tanul, Ebből 136-an vannak az alsó és 117-en a felső tagozatosok. A 250 fő feletti tanulólétszámunk miatt szeptember 1-jétől, vagyis a mai naptól még egy intézményvezető-helyettes fogja segíteni az iskolában a munkát. Az alsó tagozatért és a nemzetiségi oktatásért felel. Gratulálunk Buzásiné Delacasse Ivett tanárnőnek, mert ő fogja ellátni ezeket a feladatokat. Sok sikert és jó munkát kívánunk a kinevezéséhez. Ivett néni német óráit egy új kolléganő fogja átvenni, Sápi Éva Zsuzsa, aki most érkezett hozzánk. A felső tagozatban a történelmet és tanulószobán Altsach Alexandra fog tanítani és vele fogtok találkozni. Az első évfolyamosok pedagógiai munkáját egy pedagógiai asszisztens fogja segíteni, Jakab Johanna. Új iskolatitkára van az iskolának Ladányi Barbara személyében. Az osztályfőnökök tekintetében három osztálynál van változás, az 5. a. osztályban Rácz Richárd, az 5. b.-ben Rusvay Balázs, a 7. osztályban pedig Gyöngyösiné Dőry Andrea lesz az osztályfőnök.

Végezetül Dorosmai János szavait szeretném tolmácsolni nektek, hogy fontoljátok meg:

“A leckét az iskola adja fel, de az élet kérdezi ki”.

Ezzel a 2020-2021-es tanévet megnyitom.

Lépésben a 12-es egy szakaszán

“A 97778 j. Verőce-Vác kerékpárút 1+695 – 3+005 km szelvények közötti szakaszán és a 12 sz. Vác-Szob másodrendű főút 1+190 – 2+403 km szelvények közötti szakaszán burkolatjavítási munkálatok miatt forgalomkorlátozások kerülnek bevezetésre 2020.08.31. – 09.15. között. Ez idő alatt a kerékpárúton teljes útlezárás kerül bevezetésre, a kerékpáros forgalom pedig az országos közúton haladhat tovább, ahol 40 km/h sebességkorlátozásra, kerékpáros veszélyre, kettős útszűkületre kell számítani. A munkálatok idejére megnövekedett utazási idővel kell számolni” – tájékoztat a Magyar Közút.

A lényeg viszont az, hogy a negyvenet nagyon alacsony korlátnak tartják a közlekedő autósok. Többször is megjárva azt a szakaszt láttam olyat is, aki becsülettel tartotta az ötvenötöt, de a (szemre) nyolcvannal előzés is megvolt látványban. Figyeljünk fokozottan a bringásokra, gyakran találkozni velük az egyébként is szűk főúton, ahová a felújítás miatt kényszerülnek. És persze vigyázzunk egymásra is.

Így látták magukat a Váci Civitas zenészei a kismarosi koncertjükön…

…és azt kell mondjam, hogy ez elég menő: