Kis kihagyás után újabb összefoglaló, benne régi és még régebb óta velünk élő témákkal. A végén Kurtág György zongorázik. Semmi clickbait. 

Járvány

Tegnapra átléptük a háromezer napi fertőzöttet. Úgy tűnik, hogy a rekordmennyiségű elvégzett teszt sem volt elég ahhoz, hogy akár csak a közelébe kerüljünk annak a szintnek, ami mellett bármilyen módon kalkulálható is a járvány alakulása. Odafigyeléssel jelentősen csökkenthető a fertőződés esélye. 

A mese még mindig vonzó 

Szeptember végén hagyományosan megtartotta a könyvtár a Magyar Népmese Napját, ahol – szintén hagyományosan – legalább két tucat mesemondó vállalt nyilvános szereplést gyerek és felnőtt kategóriában. Volt professzionális mesemondó is, sőt professzionális bábelőadó is, klasszikus előadással. Barta Tóni és színháza Paprika Jancsit hozta el. 

Hangszerkészítő is megmutatta a tudását, a kicsiknek pedig táncházzal ért véget a program. 

Legyen tánc

Megvolt az utóbbi évtized első szüreti táncháza is Kismaroson. A Kismaros Táncegyüttes és a Művház közös rendezvénye zajos siker volt. Az egész Dunakanyart megmozgató, élőzenés mulatságot terveztek és ez tökéletesen sikerült. Az Erdőfű zenekar játszott, volt interaktív doromb bemutató Bács Botond tolmácsolásában és mindenféle szüreti játék, mint szőlőevés, bortöltögetés lopótökkel , tombola. Este tizenegyig ropták a váci, gödi és a környező településekről jövő fiatalok. 

Sváb emlékezet – épületbe töltve

Október nyolcadikán átadták a Sváb Emlékezet Centrumát, tizedikén pedig, a Rézi-napon a nagyközönség előtt is megnyitotta a kapuit. A SEC a magyar kormány támogatásával és a kismarosi Falumúzeum Alapítvány által kidolgozott terv alapján valósult meg és a környékbeli sváb települések történeti anyagának ad helyet, valamint kulturális feladatokat is felvállal. A megnyitón elhangzott, hogy nem csak kiállítóteret, nem csak – a Dunakanyarban talán elsőként – a málenkij robotra elhurcoltak állandó emlékhelyét szeretnék itt megteremteni, hanem a hely, és az óbudai sváb származású Riener Rezső szelleméhez híven kulturális életnek is otthont kívánnak adni. Dalárdák, színdarabok, kamarazenekari koncertek, baráti összejövetelek helyszíne lehet a SEC. Néder Sarolta, a Falumúzeum elnöke elmondta, hogy korszerű múzeumpedagógia módszerekkel szeretnék becsalogatni az ovisokat és az iskolásokat, helyet adva a népismereti óráknak, testvértelepülési találkozóknak, és minden olyan programnak, ami a közösségeket gazdagítja és erősíti. 

A kormány 45 milliós támogatást adott a Riener-ház megvalósítására, a megnyitón a térség országgyűlési képviselője, Rétvári Bence és a nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Soltész Miklós is beszédet mondott. 

Rézi köszöntése

Bő és gazdag programmal köszöntötte a falu idén Rézit, a hordón játszó sváb kislányt. Indulásként Ujvári Gábor karnagy igazította a Dunakanyar fúvósegyüttest azt októberi ajándék időjárásban – a kicsik pedig táncoltak. A muzsika, a tánc és a jókedv egész nap megmaradt: a Kismaros és a Marus Táncegyüttes, a Sváb táncház, Barta Tóni különleges bábelőadása vagy Végvári Györgyi Mesélő házak sétája mind népszerű programnak bizonyult. A Sváb Emlékezet Centrum valódi kapunyitása pedig teljessé tette a nemzetiségi napot. 

Külön köszönet a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak a koordinálásért és a rendezésben részt vevőknek az aktív munkáért!

Október 23

A járvány miatt rendkívül szűk körben tartotta meg az idei október 23-i megemlékezést Kismaros. A járvány okán annyira szűk körű volt ez a megemlékezés, hogy a Kismarosért érdemérem kitüntetettje, Kismaros Sheriffje, Grünwald Béla csak virtuálisan volt jelen. A börzsönyligeti polgárőrségben még tagként, 2007-től a kismarosi polgárőrségben már vezetőként működött. Mindig aktívan és önzetlenül vigyázott mindannyiunkra, csapatával évtizedeken át biztosította a rendezvényeket és szervezett járőrözéseket. Ahogy a méltatásban elhangzott: a kismarosit a környék egyik legjobban szervezett polgárőrségeként tartják számon és ez javarészt az ő érdeme. A Sheriff a település javára dolgozott, nélkülözhetetlen építőeleme Kismarosnak – a Kismarosért Érdemérem tehát idén a legjobb helyre került, 

Kismaros díszpolgárává Győrffy Ákost választotta a testület. A József Attila-díjas író nem csak aktív prózaalkotó, de az alkotásai perspektívája is a Dunakanyarhoz, Kismaroshoz kötődik. Tágabban a természethez. Az írás mellett zenében is alkot. A Kikiáltó augusztusi számába posztmodern szöveget inspirált (majd lektorált), a zenéjét pedig négy hónapja épp egy Heti Szemlében idéztük fel – a 444.hu felkérésére készített kísérleti ambient tracklist kapcsán. 

Testületi döntések

Két részre szedve tárgyalt 21 napirendi pontot a testület a közelmúltban. MÉg szeptember végén elfogadták a Kismarosért Közalapítvány tavalyi beszámolóját, rábólintottak a Búzaszem és Mustármag Családi Bölcsődék 2019. évi beszámolójára és 2020. évi költségvetésére, ahogy a Kismarosi Kis Morgó Óvoda beszámolójára is az elmúlt nevelési évről. Kijelölték a műszaki ellenőrt a bölcsi jövőre kezdődő építéséhez is. Továbbra is kulturális téma, hogy drágultak a Művelődési Ház terembérletei. 

Módosítottak a költségvetési előirányzaton is, ahol a járvány miatt mintegy hatmillió forinttal módosult az előirányzat. A bevételi és kiadási oldal továbbra is egyensúlyban maradt. Egyben elfogadták az idei második negyedév költségvetési beszámolóját is. A focicsapat szerződését is módosították (az év végéig kell elszámolni az önkormányzati támogatással).

 Két egyéni településrendezési kérdésben is megoldás született, de adminisztratív SZMSZ módosításra is szükség volt, a kormányzati funkciókat kellett átírni. 

Döntött a testület arról, hogy mostantól a Karitász látja el a szociális alapszolgáltatási feladatokat a településen. 

Októberben, a második etapban döntöttek zárt ülésen a Kismarosért Érdemérem és Kismaros Díszpolgára cím adományozásáról. Azóta át is adták, lásd fent.

Bár több önkormányzati ingatlant is megvettek volna, végül egyet sem adtak el. Négy esetben négy különböző, együttműködő döntés született: egyetlen alkalommal volt teljes elutasítás a válasz. Fel is ajánlottak az önkormányzatnak egy Duna-parti területrészt megvételre, de túl borsos volt az ára. 

Kövezik az Ág utcát, idén is lesz szociális tűzifa és nőtt az idősek karácsonyi csomagjának értéke az idén – fejenként ötezer forintra. 

Hogy az SZMSZ módosítására, amelyhez egyetlen képviselői javaslat sem érkezett rábólintottak-e vagy nem, azt csak akkor lehetne biztosra mondani, ha volna kész jegyzőkönyv vagy videó. 

Videó lesz. A testületiket mostantól a Dunakanyar Hírek rögzíti és két napon belül vágatlanul tolja fel a YouTube csatornájára. Itt pedig megosztjuk. A pilot ilyen lett (rendkívüli testületi ülés), szerintem a hangon van mit csiszolni. 

És akkor itt van még a polgármesteri beszámoló, amit inkább egy kattintásnyira tennék a maga nyolc oldalával, mert ugyan talán az utolsó szögig benne van az elmúlt időszak tevékenysége, de végül mindenkit érdeklő talán csak az iskola konténerbe költöztetésének felvetése és az arra érkező hozzávetőleges kalkuláció jelent, ami két évre kb 55 millió, de elvileg nem is a kismarosi költségvetést terheli. (Győrffy Ákosnyi hosszúságú és kacskaringású mondat, elnézést érte, írás közben Bajdázót hallgatok, azzal lehet túlélni egy testületi ülés száraz hagyatékának szétszálazását)

Szerdán (október 28-a) rendkívüli testületi ülés lesz a szemétszállításról szóló szerződés módosításáról. Öttől. Legkésőbb két nap múlva pedig átélhető kamera által homályosan, de talán jobb hanggal.  

De ne Bergmannal fejezzük be, 

mert ugyan fantasztikus rendező, de nem könnyen fogyasztható. És keserű. 

Direkt nem a szomorút írtam, mert lehet szomorú az én ajánlatom is, csak hát egy elveszített szép szerelemnek mégis minden közös emléke boldog. Kurtág György így is játssza Mozart egyik legnehezebbnek tartott szonátáját a felesége, Márta emlékére. A zongora természetesen a Kurtágra jellemző tompa, éteri hangzást közvetíti. A találat Fazekas Gergely érdeme.

Talán ezzel kellett volna kezdeni ezt a szemlét. 

LP