Slágvortokban két napnyi beszélgetés és néhány heti járványtapasztalat.

1.0 JÁRVÁNY, ÁLTALÁBAN

1.1 Először is (miniszterelnökül fogalmazva):  szügyig járunk a járványban. 

A múlt héten megugrotta az igazolt tesztek száma az 5000 fölötti értéket, amit tegnap megismételt. Mindezt úgy, hogy tesztből finoman szólva sem fogy annyi, amennyiből meg lehetne állapítani, hogy mennyi is az annyi. Az látszik, hogy sok. 

Hétfő reggelre majdnem minden harmadik kicsomagolt teszt pozitív lett. Ma is harminc százalék feletti volt ez az arány. Ahhoz, hogy modellezni lehessen a terjedést, annyit kellene tesztelni, hogy öt százalék alatt legyen a pozitív tesztek száma. Ez az Egészségügyi Világszervezet ajánlása. A járvány terjedése azonban olyan mértékű, hogy ezt nem csak nálunk, de a környező országok többségében sem nagyon tudják teljesíteni. 

Szügyig járunk. 

 

1.2 Nem csak fertőzöttből van sok, hanem áldozatból is. Magyarországon minden halottat, aki fertőzöttként veszíti életét hozzáadnak a statisztikához. Máshol másképp számolnak. A tendencia azonban itt is látszik: hetek óta folyamatosan kúszik fel az egy nap alatt elhunytak száma. 

 

1.3 Megtelt, illetve a kapacitása határán van a nemrég járványkórházzá alakított váci kórház. Az esztergomi és a ceglédi is. Ezért jelentette be a szigorítást a miniszterelnök hétfőn. Hogy a fogyó egészségügyi kapacitásokat működőképesek maradjanak. 

Az orvosi kamara és a tanári szakszervezetek szerint már korábban itt lett volna az ideje. A miniszterelnök viszont október elején kijelentette, hogy három héten belül nem lesz szigorítás. Utána viszont hetente jött egy csokorral. 

 

1.4 Éjféltől életbe lép az eddigi legszigorúbb járványügyi intézkedéscsomag:

– az egyetemisták és a középiskolások ma mentek utoljára tanterembe

– este nyolc után nincs mászkálás hajnali ötig

– zárnak a színházak, állatkert és az éttermek. Csak házhozszállítás lehet. 

– a legtöbb üzlet este hétkor bezár. A fodrászok és a szolgáltatók is. 

– nincs turistáskodás, zárnak a szállodák 

– tilos minden gyülekezés és még tilosabbak a rendezvények. A lakodalom is. 

– létszámkorlátos a temetés.

Egyben elindul a régóta óhajtott heti tesztelés azoknál a pedagógusoknál, akik még tanítanak. Általános iskolákban, óvodákban. 

1.5 Délután pedig megszavazta a parlament a múlt héten újra bevezetett különleges jogrend meghosszabbítását. Ez az egész országra érvényes, a lényege, hogy a parlament helyett a kormány hozhat intézkedéseket, a képviselő-testület helyett a polgármester. 

1.6 UPDATE: ma este a miniszterelnök bejelentette, hogy

 KÖZTERÜLETEN IS KÖTELEZŐ LESZ A MASZK HASZNÁLATA kedd éjféltől!

(Az update is updatelve 22:46-kor: a Közlönyben megjelent szabály alapján csak a tízezer fő feletti településeken)

 

2.0 JÁRVÁNY KISMAROSON 

2.1 Különleges jogrend, polgármesteri intézkedések

A különleges jogrend mai, parlamenti hosszabbításával a következő kilencven napban az egyszemélyes vezetés működik majd az ország minden településén, így Kismaroson is. A polgármesterek az ügyek túlnyomó többségében egyedül dönthetnek a település ügyeiről. 

Neubauer Rudolf polgármester a Kikiáltónak azt mondta, hogy a változás bevezetésekor a testülettel éppen az adórendelet felülvizsgálatán dolgoztak. Jelenleg ugyanis a rendeletben értelmezési problémák vannak, amire Timer-Bárkányi Beáta hívta fel a figyelmet. Ezt mindenképpen korrigálni kell, amire törvény szerint november végéig van lehetősége a településeknek. Az adórendelet módosításának tervezetét a képviselők jóváhagyták, de adóemelésről vagy annak mértékéről még nem egyeztettek. A polgármester szerint éves szinten mintegy négy-ötezer forint változás lehet az adókban és az is felmerült, hogy a kommunális adó sávos legyen. Ezt már az előző jegyző, Horváth Péter is javasolta. 

Hogy az adórendelet módosul-e, az annak a függvénye elsősorban, hogy megengedi-e a különleges jogrend, hogy ebben is egyszemélyes döntés szülessen – mondta Neubauer Rudolf. Az intézkedésekkel kapcsolatban a tavaszi rendhez hasonlóan minden érintettet tájékoztatok – tette hozzá. 

A járvány miatt számolni kell nem várt kiadásokkal, elsősorban egészségügyi oldalon, míg például a gépjárműadóról úgy tűnik hosszabb távon le kell mondania az önkormányzatoknak. 

A kismarosi egészségügyi helyzetről hivatalos tájékoztatást nem kap, tehát a korábbi gyakorlattól eltérően nincs központi értesítés az elrendelt karanténokról sem. Tavasszal tájékoztatási kötelezettsége volt az önkormányzatnak az óvodai és bölcsődei egészségügyi helyzetről, most ilyen előírás sincs egyelőre. 

Neubauer Rudolf egyelőre úgy látja, hogy a szomszédos településekhez képest jobban tartjuk magunkat, jelenleg nincs tudomása covid pozitív diákról vagy tanárról az iskolában és az óvodában sem. A környező oktatási intézményekben ez másképp van, mind Verőcén, mind Szokolyán vannak igazolt betegek. 

Az óvónők arcpajzsot kaptak, ami egyrészt védi őket, másrészt a pajzs átlátszó, így nem takarja ki az óvónénik fél arcát, mint a maszk. Utóbbi eszközt egyébként a foglalkozásokkor pedagógiai okokból le is kellett venniük.

A hivatalban egy ideje korlátozott az ügyfélforgalom, egyéni bejelentkezések alapján fogadják az ügyfeleket. A polgármester szerint ezt sokan értik és így is használják a rendszert

 

2.2 Egészségügyi helyzet a háziorvos szemével

Itt már kevesebben értelmezik helyesen a helyzetet. Dr. Székely Zsuzsanna doktornő szerint a budapesti, pest megyei átlagot hozzuk a járvány szempontjából, se rosszabb, se nem jobb a helyzet. Azt elmondta, hogy a kismarosi érintettség teljes spektrumát nem látja, maximum a tünetes beteg többségével kerül kapcsolatba. 

Azonban azt tudatosítani kell az emberekben, hogy nincs nagyon vagy kicsit covid fertőzött. A tünetek erőssége nem arányos a fertőzőképességgel. A doktornő arra kér mindenkit, hogy a kialakított rend szerint használja a rendelést, vagyis:

aki tünetes (köhög, lázas, náthás vagy csak megfázásos tünetei vannak), az telefonon jelentkezzen be a háziorvosnál és telefonon tisztázzák a teendőket. 

Dr. Székely Zsuzsanna mindenkit arra kér, hogy ha tüneteket észlel magán vagy koronavírus pozitív lett egy hozzátartozója, telefonáljon, a járvánnyal kapcsolatban ugyanis a tapasztalatai szerint gyakran felületesek az ismeretek. Ráadásul minden egyes élethelyzet egyedi, amihez egyedi megoldások passzolnak. Ebben a háziorvos tud segíteni. 

Azt is elmondta, hogy hatósági karantént az ÁNTSZ már nem rendel el, kontaktokat nem kutat. Éppen ezért a háziorvosok azt javasolják, hogy akinél a családban felmerül a koronavírus gyanúja – nem is kell igazolt fertőzöttnek lennie – az ne engedje iskolába, óvodába a gyereket. Ők ugyanis gyakran tünetmentesen is vírushordozók. 

A háziorvos szerint a jelenlegi szigorítások betartásával képesek lehetünk csökkenteni a járvány terjedését, bár nem elegendő mértékben. Tisztán egészségügyi szempontokat figyelembe véve a tavaszi kijárási korlátozásokhoz hasonló szigor vezetne eredményre, de az ilyen döntések meghozatalakor a vezetésnek nem kizárólag az egészségügyi szempontokat kell mérlegelnie. 

Azt is elmondta, hogy a fertőzések nagy része az iskolában történik és bár például az egész napos maszkhasználat is egy javaslat lehet, de a járvány lassítására az iskolák bezárása a leghatékonyabb. Ezt azonban – mivel a járványnak nem csak egészségügyi vonatkozásai vannak – egyelőre nem lehet megtenni. A rosszabbik forgatókönyv alapján az iskolazárat egyébként elvégzi a járvány is. 

A doktornő szerint mindenki gyanús, akinek légúti vagy megfázásos tünetei vannak. Egyben azt kéri, hogy még az enyhe tünetes is, viselkedjen úgy, mintha covidos lenne – ez a felelős döntés a járvány jelenlegi szakaszában. 

 

2.3 Iskolai helyzet

Jelenleg az iskola hagyományos munkarendben dolgozik, a mai rendkívüli állapot meghosszabbítása után is. Reméljük tudunk a továbbiakban is így dolgozni – írta meg a Kikiáltónak a Vilcsek Gyula Általános Iskola igazgatónője. Nyúli Edina szerint azonban nem árt felkészülni a digitális oktatásra. A Classroom működik, ha szükséges azonnal át tudnak állni digitális oktatásra. De sajnos sok szülő/diák nem igazolta vissza a meghívást az új tanév osztályaiba, ezt kellene megtenni mindenkinek, aki eddig elmulasztotta.

A szülők ezen a héten kapnak majd tájékoztató levelet az aktuális helyzetről, a teendőkről. Jelenleg szerintem megfelelően működünk, nem hiányzik több gyerek/pedagógus, mint tavaly ilyenkor. Fontosnak tartom, hogy mindenki megőrizze a nyugalmát, higgadtságát, ha a tavaszi helyzethez hasonlóan együtt tudunk dolgozni tanuló-pedagógus-szülő, akkor ezen az időszakos is sikeresen túl leszünk – írta az iskola igazgatója. 

 

2.4 Óvodai helyzet

Eddig az oviban -a körülményekhez képest- tényleg jónak mondható a helyzet – közölte a Kikiáltóval a Kis Morgó óvoda vezetője. Ritzl Erika úgy tudja, hogy a felnőttek körében még nincs fertőzőtt, nincs lázas, influenzás megbetegedés. A gyermekekről, illetve azok családjáról sem tudnak ilyen jellegű betegségekről. Szép számmal jönnek az  óvodába. Egy-két gyermeket tartanak csupán otthon. 

Az óvoda vezetője arról is ír, hogy igyekeznek betartani minden olyan szabályt, amely segíthet a védekezésben: “Rendszeresen takarítunk, fertőtlenítünk, fertőtlenítő szerekből is kapunk elegendő mennyiséget. Az önkormányzattól valamennyi munkatárs védőmaszkot kapott. A szülők nem léphetnek be az épületbe. Ezt a gyerekek az első pillanattól kezdve teljesen jól viselték. Sőt, elmondható, hogy így az önállóság terén is sokat fejlődtek (öltözködés, önkiszolgálás).

Bízunk benne, hogy ezt az állapotot fenn tudjuk tartani. Azt gondolom, hogy ebben mindenki partner. Szülők, gyerekek,munkatársak, önkormányzat – foglalta össze Ritzl Erika.