Leszakadó faág a Dunaparton, új, lyuk nélküli kukák több helyen, kerékpártároló szintén a Dunaparton, eltüntetett szemétkupacok, valamint egy bibliai tömörségű történet a megoldáscentrikus egyezségről. Bónusz filmajánló. Ez a Heti Szemle a Kismarosi Kikiáltó közéleti összefoglalója. 

VÍRUS

Az országos tisztifőorvos a maszkviselésre hívja fel a figyelmet, mert erről mintha kezdenének megfeledkezni az emberek. Pedig enyhén nő az aktív fertőzöttek száma és a mai napot leszámítva az elmúlt időszakban tíz fölött volt az új fertőzöttek száma is. Ez annyit jelent, hogy van még fertőzés, de alacsony szintű. A környező országokban nem ilyen jó a helyzet. Nem olyan rossz dolog a kézmosás és a maszk. 

ORVOSHOZ VERŐCÉRE

Augusztus hetedikéig a verőcei Cserni doktor látja el a kismarosi betegeket is. A rendelési idő azonos, de csak papír alapú receptek vehetők át.  

LESZAKADT EGY FAÁG (nem az első és valószínűleg nem is az utolsó)

Fotó a Kismaros facebook csoportból

Majdnem egy kismarosi párra zuhant egy jó nagy faág a Dunaparton. Nagyon jó, hogy semmi bajuk nem esett. És most nézzük, hogy hogy is lehetne kezelni ezt a helyzetet. 

A terület Verőcéé, ahogy a falu helységjelző táblája utáni utcák is. Kicsit trianoniak a határok, pedig Kismarosnak nagyon szép, természeti határai is lehetnének: patakkal, árokkal, heggyel. Jelenleg nem ez a helyzet. 

A part feles tulajdonú. Illetve hopsz: ez sem igaz. 

A Dunapartnak az a része Natura 2000-es természetvédelmi terület, amelyet az Ipoly erdő kezel. Mellette Kismaros. Amikor Csadó Zoli nekiáll lenyírni a füvet, akkor hivatalosan a kismarosi önkormányzatnak engedélyt kell kérnie az Ipoly Erdőtől, hogy Verőcén füvet nyírhasson. 

Mert jogilag a partnak az a része nem közterület, hanem üzemi. Ü-ze-mi. 

Első ránézésre természetesen ez nehezen látható egy látszólag egybefüggő, hívogató folyóparti szakaszról. Igazából sehogy. 

Kalkulálni viszont jelen állapotban azzal kell, hogy a fák egy része (majdnem az összes) veszélyes. Ahogy a Kajak-kenu Kismaros a facebookon fogalmazott: “A fák állapotáról kb öt éve beszéltünk az Ipoly Erdő ZRt. vezetőivel, és Rudolf Neubauer polgármester úr is megkereste őket, sőt, ha jól emlékszem, a verőcei polgármester úrnak is jeleztük. A Parkerdő vezetői ki is jöttek, megnézték a fákat, bevizsgáltatták, megszámozták, és megállapították, hogy minden fát ki kell vágni, és újakat ültetni, mivel a jelenlegi fák, kivétel nélkül bármikor törhetnek, életveszélyesek. Azóta sajnos nem történt semmi az ügyben, vagy legalábbis, itt a parton ennek látható nyoma nincs. “

Maradjunk a Duna partján. 

Tavaly indult egy civil kezdeményezés, néhány jóérzésű ember összedobta a pénzt, hogy kavicsos legyen a Dunapart. Végül a kavicshordást elvetették, de az összegyűlt pénzből egy háromállásos biciklitárolót vettek, szintén a partra, állandó felszerelésként. Ez hamarosan a helyére kerül.

Örkényi tömörségű hír:

Eltört egy deszka a Béres-árok feletti hídon a kerékpárúton.
Kicserélték a törött deszkát a Béres-árok feletti hídon a kerékpárúton.

A KEZDŐDŐ FASIZMUSRÓL

Augusztus elsején a Teleház Filmklubjában látható Az alattvaló című film. A fasizmus gyökereit kiválóan bemutató, de még az első világháború előtt induló alkotás Heinrich Mann kiváló regénye alapján készült. A hatalomról, az ahhoz való feltétlen hűségről és ennek áráról szól. Egy antifasiszta író és a Kis Muck történetének rendezőjének közös produkciója. 

SZEMÉTSÉGEK

Elhordta az önkormányzat a palát a Kilátó útról, ahogy a kidobott matracokat is a Rozmaring térről.

Került, vagy a napokban kikerül tíz szemétgyűjtő a faluba, olyan, ami funkcióját illetően nem készteti gondolkodásra az embert, hanem első ránézésre is kuka. Ez talán segít azokon is, akik eddig kukavakságban szenvedtek, vagy egyszerűen nem akarták a szemetükkel megbecsteleníteni a kovácsoltvas hulladékgyűjtőket.

Itt a lista a helyszínekről, bizonyos helyeken cserélték a meglévő szemetest. 

Kossuth Lajos út 20., Verőce felé vezető irány
Kossuth Lajos út 65., Nagymaros felé vezető irány
Kossuth Lajos út 86., Verőce felé vezető irány
Szokolyai út – Monostor utca kereszteződés
Szokolyai út, Ciszterci gyümölcsfeldolgozó, 12-es főút felé vezető irány
Szokolyai út – Gálhegyi út, mindkét menetirány
Szokolyai út 77., Szokolya felé vezető irány
Szokolyai út – Lejtő utca sarok (Harangvirág utca), 12-es főút felé vezető irány
CBA-s kishíd trafik felé eső vége

ÚTJAVÍTÁSOK

Kátyúztak a Gálhegyin, a Lejtő utcában, a CBA parkoló kijáratánál és a Mókus utcában. A Bükköny utca burkolatát zúzott kővel javították.  

A Medve utcából is van útjavításos hír, bár ez inkább zürjén vagy cseremisz stílusú népmesei szöveg. 

Egy ott lakó megkereste az önkormányzatot, hogy saját költségén hozatna követ a Medve utcába, javítandó az útburkolatot. A kérdése az volt, hogy mit szól hozzá a közigazgatás, és mi ennek a módja? Rövid tanakodás után abban egyeztek meg, hogy ha ugyanazt a követ használja, amit az önkormányzat és számlával igazolja a ráköltött pénzt, valamint a munkákat ellenőrizte és a javítás módját rendben találta a műszaki ellenőr, akkor a számla értékének a felét leírhatja az adójából. 

Amennyiben ennek a történetnek van tanulsága, azt biztosan mindenki a saját szája íze szerint vonja majd le.