Heves viharok várhatóak

0
1139

A várható heves zivatarok miatt csaknem az egész országra, több megyére a felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést keddre. De több megyében a hőségre is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Reggel és kora délelőtt az északi országrészben, az Északi-középhegységben és attól északra alakulhat ki néhány zivatar, közölte friss előrejelzését az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint a legmagasabb hőmérséklet 28-34 fok között várható.

Majd délutántól rendszerbe fejlődött zivatarok jönnek. A Dunántúl nyugati, északnyugati megyéit zivatarok érik el, melyek egyre intenzívebbé válva haladnak keleti, délkeleti irányba. Este érhetik el a főváros térségét, késő este pedig a Tisza vonalát.

Ezek között már nagyobb eséllyel lehetnek heves zivatarok is, amelyekhez kapcsolódva (inkább az esti, éjszakai órákban) 90-100 kilométer/órás szélrohamok, nagyobb méretű jég (20-30 milliméternél is több esővel) és felhőszakadás társulhat. 

Az OMSZ előrejelzése szerint szerdára virradó éjszaka a zivatartevékenység súlypontja fokozatosan áthelyeződik az északkeleti országrészre, míg az ország más részein lassacskán és átmenetileg megnyugodhat a légkör.

Szerdán is figyelmeztetések lesznek érvényesek szinte az egész országra: felhőszakadás miatt az ország közepén másodfokú, heves zivatar miatt öt nyugati megye kivételével az egész országban elsőfokú riasztás lesz érvényben. Szerdán hajnalban 15-21, napközben 24-30 fok várható.

Forrás: OMSZ