Medvét látott három fiatal az éjjel a Morgó kanyarban – legalábbis ők ezt állítják. Gyügyei Béla hivatásos vadásznak is szóltak, aki komolyan is vette a bejelentést. A Kikiáltónak azt mondta, hogy fokozottan figyelnek a következő napokban a vadászok, a vadkamerák kint vannak és ha itt jár a medve, akkor biztosan lesz nyoma is. Egyelőre azonban nem észlelték semmi jelét annak, hogy a környékünkon egy ekkora ragadozó lenne éppen.

Mint mondta ilyen esetben az – egyébként népes – vadállomány, az őzek, szarvasok zavartabban viselkednek és előbb-utóbb elhullott állatra is kell, hogy bukkanjanak, amit a medve ejt el. Eddig ilyen tapasztalatuk nem volt.

A vadász hozzátette, hogy három évvel ezelőtt is érkezett egy bejelentés medveészlelésről, de aztán nem volt egyéb jele annak, hogy tényleg erre járt volna egy maci. Akkor. Szerinte mostanra akár több medve is lehet a Börzsönyben, nem csak az elhíresült, először Acsánál lefényképezett állat közlekedhet a hegy erdeiben.

A szakember szerint a bejelentést komolyan kell venni, de azt is elmondta, hogy azon a környéken szokott járni egy nagyobb vaddisznókonda is, termetes vadkannal. Sötétben, autóból, hátulról akár egy vadkan is tűnhetett medvének.

Ugyanakkor Gyügyei Béla is figyelmeztetett a mondásra: a medve nem játék! Azt kérte, hogy senki ne induljon medvelesre az éjjel és ha lehet, akkor kerüljék az erdő Morgó feletti részét, a Vízikaszálót. Úgy véli, hogy az állat a víz környékén marad, márpedig a nagy szárazság miatt a csermellyé szelídült Morgó-patak a környék talán egyetlen vízforrása.

Gyügyei Béla hivatásos vadász egy 2017-es vadászaton (a Vadászlap online kiadásának fotója)

Egy hete a Bükkben is lencsevégre kaptak egy mackót, míg a Pest és Nógrád környékén kóborló állatot látták már Acsán, Galgamácsán, Aszódon, Ikladon, Kartalon, Erdőkürtön és Vanyarcon is.

Az északi erdőkbe egyébként az utóbbi években több nagyragadozó is visszatelepült, a medve mellett farkast és hiúzt is láttak már.

Lakatos Péter

(Kiemelt kép: medvelábnyom fényképe Márianosztráról tavaly májusban)