Hóhelyzet

0
1188

Az idei már a harmadik év, amikor Kismaros Önkormányzata a téli időszakban külső segítséget vesz igénybe az utak síkosság-mentesítésére. A kialakult rend szerint az Ófalut az önkormányzat traktora és a falugazda csapata, illetve az útkarbantartó start-munkások hámozzák ki a hó alól. A hegyvidéki területek fő közlekedési útvonalain (Börzsönyliget, Óhegy, Jánoshegy, Öregszőlő) pedig a Börzsöny 2020 Kft. végzi a téli karbantartást.

A karbantartási útvonal az alábbi utcák szakaszait érinti:

Gálhegyi út  – Héja utca – Harkály utca – Szuttai dűlő –  Monostori út – Öregszőlő út – Óhegyi út – Jánoshegyi út – Őz utca – Mókus utca – Pele utca – Csalogány utca – Bükköny utca – Lejtő utca – Harangvirág utca.

Ezen a télen valósult meg a sárga sótartó ládák megvásárlása és beüzemelése, jelenleg 8 db teljesít szolgálatot a legkritikusabb pontokon (Szuttai dűlő, Gálhegyi út, Jánoshegyi út, Óhegyi út, Lejtő utca, Harangvirág utca, Mókus utca).

A településkoordinátor tájékoztatása szerint, 7200 kg útszóró só, 800 kg faforgács, 1000 kg kálcium-klorid, 400 kg zöld só lett felhasználva eddig az utak síkosság-mentesítésére. Huber Attila azt is elmondta, hogy tekintettel a tegnapi nap során, rövid idő alatt lehullott jelentős mennyiségű hóra, a Börzsöny 2020 Kft.-től további útszakaszok egyszeri kotrását is megrendelte az önkormányzat, amely munkát a fő közlekedési útvonalak takarításával egy időben el is végeztek (Kiskert utca, Vasút feletti dűlő, Cinke utca, Sólyom utca, Ölyv utca, Sárgarigó utca, Kánya utca, Vörösbegy utca, Őz utca, Nyúl utca, Napraforgó utca, Csalogány utca külső szakasza, Csend utca). Zsákutcák esetében, a terepadottságoktól és a visszafordulási lehetőségektől függően, korlátozott szakaszokon tudott dolgozni a hókotró jármű.

A lehullott jelentős mennyiségű, a tegnapi napon már olvadásnak is indult hó miatt, a település úthálózatát, kérjük mindenki a lehető legnagyobb óvatossággal és körültekintéssel használja! A balesetek elkerülése érdekében, a megszokottnál alacsonyabb sebességgel közlekedjünk!

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy azon ingatlanok előtt, ahol van járda, a tulajdonosok végezzék el annak letakarítását!

Az elmúlt napokban az önkormányzat dolgozói a családsegítő szolgálat munkatársával közösen, több helyszínen is segítséget adtak idős, magányos, vagy krízis helyzetben lévő embereknek, akik a hideg, téli időjárás miatt bajba kerültek. Kérünk mindenkit, hogy figyeljünk oda egymásra, különösen idősebb, egyedülálló, beteg szomszédainkra, ismerőseinkre!