Hőségriadó

0
545

Hétfőtől országos hőségriadót rendeltek el. Az országos tiszti főorvos által kiadott rendelet 2023. július 10-én (hétfő) 00.00 órától 2023. július 12-én (szerda) 24.00 óráig lesz érvényben.

A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre nézve, így arra kérik a teljes lakosságot, hogy ennek figyelembevételével tervezzék teendőiket.

Lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a napon, illetve a bőrüket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjék a leégés ellen. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! Ügyeljenek az elkövetkező napokban a fokozott vízfogyasztásra. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását – írják.

A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjanak a kocsiban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. Idén már 3800 tűz volt a szabadban, az esetek során 9 ember megsérült. A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsanak tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott megyében nincs tűzgyújtási tilalom. A kerti zöldhulladékot ne égessék el. Ha grilleznek, vagy bográcsoznak, a tüzet egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A szabadban dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen – áll a közleményben.