Minden korábbinál több fertőzöttet jelentett ma reggelre a kormányzati tájékoztató portál. A koronavirus,gov.hu adatai alapján 210 újabb igazolt fertőzöttet regisztráltak ma reggelre, ezzel 1190-re emelkedett a koronavírusos betegek száma. Tizenegy újabb halottról számoltak be, ezzel összesen 77 ember vesztette életét már idehaza. Nőtt a gyógyultak száma is, de a karanténban lévők adatai nem frissültek.

A legjelentősebb növekedés továbbra is Budapesten látszik, az adatokat valószínűleg az idősotthonokat elért fertőzés emelte ilyen gyorsan. Az összes fertőzött mintegy fele a fővárosban van, a szomszédos Pest és Fejér megyék a legfertőzöttebbek.

Ma reggelre számos környékbeli település rendkívüli intézkedéseket hozott, miután a kormányfő tegnap bejelentette a kijárási korlátozások meghosszabbítását és egyben felhatalmazta a polgármestereket ennél szigorúbb intézkedések meghozatalára is.

Kismaroson a főutak melletti összes parkolót lezárták. Kismaros, Nagymaros, Zebegény, Verőce, Szokolya és Kóspallag önkormányzatai második hete hangolják össze lépéseiket a településeinken élők védelme érdekében a hétvégékre várható turistaforgalom csökkentésére.

A vírus terjedésének lassítására eddig egyetlen hatékony módszerrel éltek szerte a világban: korlátozták az emberek szabad mozgását. A környező országokban kijárási tilalom van érvényben a húsvéti időszakra, idehaza egy ennél enyhébb intézkedést, a kijárás korlátozását tartja fenn a kormány.

Mindenkit arra kérünk, hogy a kijárási korlátozást a lehető legszigorúbban tartsa be és csak a legszükségesebb esetben, élelmiszer vagy gyógyszer beszerzése miatt hagyja el az otthonát, hogy minimálisra csökkentsük ezzel a közösségi érintkezést