Húszéves az apátsági templom

0
743

2019. március 24-én tartották a kismarosi Ciszterci Nővérek Boldogasszony Háza Monostor Apátsági Templomának búcsúját, kapcsolódva a március 25-i Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéhez. Valójában április 17-én lett az apátsági templom 20 éves, de mivel idén ez nagyhétre esik, így inkább összekapcsolták Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepével. Az ünnepi szentmise a hálaadás jegyében telt, hálaadás a kegyelmekért amelyeket a templom közvetít. Ugyanakkor az esemény a barátkozás, közösségépítés és ismerkedés alkalma is volt, hiszen a verőcei és kismarosi hívek együtt ünnepeltek a ciszterci nővéreknél.

Verőcéről gyalogos zarándoklat is érkezett, akik énekelve és imádkozva, a kispapok vezetésével tették meg a napsütéses utat. Érkezésükkor harangszóval köszöntötték a nővérek a híveket, majd Olgi nővér köszöntő gondolatai fogadták az ünnepre érkezőket. Az ünnepre megtelt, sőt még kicsinek is bizonyult a templom, sokan pótszékeken, vagy az udvarról hallgatták a szentmisét. Főleg a kisgyerekesek éltek ezzel a lehetőséggel, hogy a jó időt kihasználva az udvarról hallgassák az ünnepi gondolatokat. Külön öröm volt látni, hogy nagyon sok család vett részt a szentmisén, a legkisebb tagokkal együtt.

A szentmisén Áron atya prédikációjának központjában ez a bibliai mondat állt: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!” (Lk, 1,26-38). Beszédében hangsúlyozta, hogy keresztényként, Mária nyomában arra vagyunk meghívva, hogy a magunk életében, nap, mint nap mi is megengedjük, hogy Isten emberré legyen bennünk és közöttünk. Isten tőlünk is nap, mint nap ezt a mondatot várja, hogy igent mondjunk neki és megszülethessék, növekedhessen bennünk és közöttünk. Hálát adott a nővérekért, akik közösségük által, hűséges szolgálatukkal, mindennapos „igenjükkel” az Élet titkát szolgálják. A szentmise után derűs hangulatú szeretetvendégség zajlott, amelyen a Monostori Ízek finom szörpjein és lekvárjain kívül, a hívek által hozott finomságokat kóstolhatták a résztvevők.

Krebszné Gábor Tamara