Idén így emlékeztünk az 1848-as forradalomra

0
829

Kismaroson március 11-én emlékeztünk meg a 48-as forradalomról.
Az esemény a megszokott módon a Vilcsek Gyula emléktábla koszorúzásával kezdődött, majd a művelődési házban Neubauer Rudolf polgármester köszöntő beszédével folytatódott, amelyet itt idézünk:

Tisztelt Intézményvezetők, Alapítók, Alapítványi Kurátorok! Kedves Diákok, velünk ünneplő Vendégeink!

Szeretettel köszöntök mindenkit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc nemzeti ünnepén, a Vilcsek Gyula Általános Iskola és a Kismarosi Művelődési Ház megemlékezésén és műsorán. Örülök, hogy együtt lehetünk a nemrég felújított Nagyteremben, melyben ez az első ünnepség az átépítés befejezését követően.

A kezdés előtti percekben egy ideig egyedül ültem most az imént az első sorban, aztán megérkeztek mellém az elsősök, élettel töltődtek meg az addig üres székek. Észrevettem, hogy milyen jó sorom lett. Érdemes észrevennünk, hogy jó sorunk van itt Kismaroson és itt Magyarországon is, mert béke, biztonság vesz körül bennünket. Mindannyian átéljük, hogy ez most milyen kinccsé vált tőlünk nem is olyan messze, egy velünk szomszédos országban. Jó érzés tudni, hogy Kismaros már most segíteni tud ukrán családokon, befogadva őket menedéket adunk a segítséget kérőknek.

Ahhoz, hogy ma Magyarország oltalmat nyújtó, biztonságos ország, egészen biztosan kellettek az 1848-as szabadságharc ifjai, a magyar nemzet élni akarását tápláló eszmék, majd egy századdal később a pesti srácok szíve-lelke. Megtanultuk, hogy milyen értéke van a kivívott szabadságnak, békének. Mélyen megrendítő az aktualitása most a ‘48-as követelések 10. pontjának: a magyar katonáinkat ne vigyék külföldre…

Most ránk van bízva ez a béke. Remélem, meg tudjuk őrizni, és tovább is tudjuk adni az utánunk jövő, ifjú generációknak. Nem aggódom, mert lesz kinek átadnunk, és hálás szívvel gondolok azokra a tanítókra, tanárokra, akik egykor felnevelték e nemzet számára a márciusi ifjakat, majd a pesti srácokat, és most is nevelik, tanítják a jövő nemzedékét. Fejet hajtok az ország és Kismaros tanárai, tanítói előtt és fejet hajtok ifjaink előtt. Isten áldja Magyarországot, Isten áldja Kismarost!

A Rusvay Balázs – általános iskolánk magyar szakos pedagógusa – által megrendezett kiváló, igazi forradalmi hangulatú műsort a hatodik évfolyam diákjai adták elő.
Ezen a megemlékezésen szokták átadni a Vilcsek-díjat, melyet olyan nyolcadik osztályos tanulónak ítél oda az alapítvány kuratóriuma, aki a nyolc év alatt mindvégig kitűnő tanuló volt, ezalatt sokat tett a közösségért, s nem utolsósorban valamilyen sportban is jeleskedik. Idén ezt a díjat Kriston András érdemelte ki. Gratulálunk neki!
Az est zárásaként népzenei koncerten, és táncházon vehettek részt az érdeklődők. Nagy Albert és zenekara Életforduló című előadása után Zsille Dóra táncoltatta meg a táncos lábú közönséget.

Csadó Klaudia

Íme az esemény képekben: