Nem is folyt le olyan sok víz a Dunán, az élet mégis alapjaiban változott meg – vagy változik éppen holnaptól a koronavírus járvány miatt hozott intézkedések következtében. Lássuk, hogy állunk hétfőn este.

Globálisan

Az elmúlt néhány napban világossá vált, hogy Európában sokkal súlyosabb méreteket öltött a koronavírus járvány, mint a kiindulópontjában, Kínában. A mi kontinensünk lett a gócpont, a megbetegedések száma átlépett a kínai statisztikákon és nem tűnik úgy, hogy a közeledne a folyamat vége. Világszerte mintegy 175 ezer ember fertőződött meg, csak az elmúlt napokban tízezres nagységrendű volt a növekedés. Az elmúlt egy hétben pedig minden környező ország először enyhébb, aztán egyre szigorúbb szabályokat vezetett be. Karanténokat alakítottak ki, korlátozták a szabad mozgást, a gyülekezést, végül a nyitvatartást is. Ez az intézkedéssorozat hozzánk is elért.

Magyarországon

A miniszterelnök szerdán kihirdette a veszélyhelyzetet és különleges jogrend lépett életbe Magyarországon. Pénteken késő este az iskolák bezárását, ma délelőtt pedig teljes határzárat és a boltok nyitvatartásának korlátozását is elrendelte a kormány. Emellett a rendelet tiltja a rendezvények megtartását: bezárnak a mozik és a kultúrházak is.
Korlátozottan működik az egészségügyi ellátás, a nem sürgős műtéteket elhalasztották, a szűrővizsgálatok szünetelnek, az állami fogorvosok csak sürgős eseteket kezelnek. Önkénteseket toboroznak az egészségügyi ellátásba. Egy korábbi intézkedés alapján úgy kell megszervezni az egészségügyi ellátást, hogy 65 év feletti egészségügyi dolgozó ne találkozzon közvetlenül a betegekkel, és a kollégáikkal is csak telefonon konzultáljon.
A legfőbb cél ezzel is az idősek védelme, a koronavírus ugyanis a 65 év felettiekre jelent kiemelten nagy veszélyt.
Magyarországon jelenleg 39 igazoltan fertőzött beteg van, a fertőzöttek száma az elmúlt három napban megduplázódott.

Kismaroson

Nos, nálunk úgy tűnik minden bezár az élelmiszerboltok kivételével – ahogy az országban is. A fogorvos csak sürgős eseteket fogad, előtte telefonon végigmegy a szokásos protokollon a kérdőívvel. A védőnő központi javaslatra telefonon vagy cseten igyekszik segíteni, csak a legszükségesebb esetekben találkozik az ellátottakkal. A közösségi programok és a sportélet leállt, a klubok beszüntették a működésüket – nincs is hova menni, holnaptól a Művelődési Házban is csak ügyelet lesz. A Patak vagy a Csibi még elvileg délután háromig nyitva tarthat.
Bezár a hivatal is – legalábbis a legfrissebb direktívák alapján szünetel a személyes ügyfélfogadás. A közterület-felügyelő ugyanakkor továbbra is közterületet felügyel.
A szolgáltató szektorban a vendégek is és maga a szolgáltató is mellőzné a személyes találkozást: fodrász, körmös – a hírek hatására senki nem akar hosszú időn át egy méternél közelebb ülni egy másik emberhez, aki nem a közvetlen hozzátartozója. Én sem. Megcsappant az ingázók száma is – a koronavírus eddig egyetlen ismert pozitív hatása a légszennyezettségre van. Ritkul a légi és földi forgalom, csökken a termelés, ezzel együtt pedig a nitrogén-, és széndioxid kibocsátás.
Legalább az egyik szülő otthon marad a gyerekkel, mert se iskola, se óvoda és az ajánlás szerint a nagyszülőre se bízhatja. Ez az egyik szülő délben elmegy az ebédért – ha megrendeli, akkor az ovi konyhájára kiporciózva továbbra is érkezik a meleg étel. Egy gonddal kevesebb. Az iskola legfrissebb levele szerint szerdától indul az online oktatás – az egy gonddal több. Visszaáll a balansz, teljes a jin jang.
Iroda lett minden harmadik családi ház egyik szobája.
Home és office. Kényszerpáros.
Egyszerre van híréhség és hírcsömör. Ez is kényszerpáros.

Nyomasztó újdonságok ezek, amik hamarosan normálisnak tűnnek. A következő hónapok alatt ugyanis – így vélekednek a szakértők – ennél szélsőségesebb helyzeteket is megélünk majd.

Egyelőre ami biztos, az a bizonytalanság.
Vagy ahogy már Herakleitosz két és félezer éve megfogalmazta: az egyetlen állandó a változás maga.

Hát így állunk hétfő este.

Utóirat: holnap kifejezetten jó lesz az idő!

Üdv mindenkinek,
Lakatos Péter