Nagyon furcsa, köztes állapotban van a kismarosi iskolaépítés. A kiemelt nemzetgazdasági beruházássá emelt projekt szerződései megköttettek, a határidőket kitűzték, a tervek elvileg elkészültek – bár a végső változatot még nem ismerhettük meg.

Papíron a terv egyszerű: júliustól bontják régit, majd aztán építik az újat a Liget utcában, mintegy két évig, aztán 2024 szeptemberében már egy teljesen új, 16 tantermes intézményben kezdik az évet a gyerekek. A köztes időszakban a temető mellé telepített, ideiglenes konténeriskolában tanulnak majd. Ez a hivatalos, több oldalú szerződésekkel kialakított verzió. A valóság azonban mintha nem követné a papírformát.

2022 június 30.

A fenti dátum a kismarosi Vilcsek Gyula Általános Iskola átalakulásának egyik kulcsdátuma. A hónap végén az önkormányzat ideiglenes elveszíti a terület fölött a rendelkezés jogát, az államé lesz a terület és azon a szerződött partnerek megkezdik a munkát. Az uniós közbeszerzési közlöny szerint az Épkar és a Magyar Építő dolgozik majd Liget utcában fő építőkként.

Az építkezés elindulásának feltétele, hogy a munkaterületet átadják a kivitelezőknek. Ehhez ki kell üríteni az iskolát, minden eszközt onnan elszállítani, plusz ki kell bontani a világítást és a villanygkapcsolókat. Ezekhez ugyanis a tankerület ragaszkodik, pár éve újítottak, nem hagynák veszni a szinte új dolgokat.

Egyelőre azonban nem nagy a sürgés-forgás. Olyannyira, hogy az átadó előtt hét nappal még ott rendezik az évzáró ünnepséget. Sőt, az iskola nyári tábort is szervez, a dátuma pedig júliusi. Bár a meghirdetett táboroknál nem jelölt meg az iskola helyszínt, az minden valószínűség szerint (nem utolsó sorban a táboroztató tanárok szerint is) a jelenlegi iskolaépületben volna. Abban, amelyet papírforma szerint az előző hónap végén ugye átadnak a kivitelezőnek, kiürítve, részben villanytalanítva. Ráadásul ha már valami át van adva munkaterületnek, hát akkor ott a munkásokon kívül nem sok keresnivalója másnak. Főleg nem egy csapat táborozó gyereknek, meg a felügyelőiknek.

Ez tehát egy köztes állapot.

Itt toporgunk az előszobájában az iskolaépítésnek. A bontással elindulna az iskolaépítés történetének első fizikai aktusa. Kazalnyi papírozás után láthatóvá, megtapasztalhatóvá is válna a három évvel ezelőtti kormánydöntés eredménye – csak hát minden jel arra mutat, hogy erre nem érdemes készülni. Bontás helyett táboroztatással érdemes számolni. Ez a projekt minden valószínűség szerint csúszni fog.

Hogy meddig, azt nem lehet tudni.

A projektnek három fő résztvevője van. Az építést és bontást koordináló szervezet, a BMSK Zrt, a Váci Tankerület és a terület tulajdonosaként Kismaros Község Önkormányzata.
A BMSK feladata volt megszervezni, hogy legyen aki bontson-építsen, és tudja is, hogy mit, hol és mikor kell csinálnia.
A tankerület felelős az oktatás folytatólagosságának biztosításáért, tehát megszervezi az építkezés alatt az oktatást. Meg kiüríti az iskolát, mielőtt át kell adni.
Az önkormányzat azt vállalta, hogy ad ehhez területet, amin lesz elég villany, víz, csatorna meg ilyesmi, ami elbír egy egy egész iskolányi gyereket. Sőt kezdetben az új iskolához is Kismarosnak kellett volna kiépítenie a megfelelő (háztartási léptékekkel nehezen mérhető) elektromos, vizes, csatornás rendszert. Az infrastruktúrát. Ez viszont olyan drága (százmilliós nagyságrendű tétel), hogy tavaly az állam átvállalta.

Amiben eddig biztosak lehetünk, hogy a kismarosi önkormányzat jól áll a saját ügyének elintézésével. A temető mellett ott a terület, határidőre a kért ki és beállásokkal együtt. Víz, csatorna, nagy teherbírású villany – közölte a Kikiáltó kérdésére Neubauer Rudolf polgármester.

Nagyon valószínű, hogy a Pest megyei iskolaépítéseket (is) koordináló BMSK is jól áll a maga feladataival. Fel tudnak mutatni építőcégeket, akik megynerték az általuk kiírt közbeszerzést és akikkel vélhetően már szerződtek is a munkára. Június harmincadikán ők is hivatalosak az átadás-átvételre az önkormányzattal együtt. Meg a tankerülettel.

Tíz nappal az átadás előtt ennél a félnél látszik a leginkább elmaradás a feladatok elvégzésében. Rá is kérdeztünk a tankerületi igazgatónál, a tankerületi központ szakmai vezetőjénél és a gazdasági vezetőnél is, hogy hogy áll a kiürítés, vajon kész lesz-e határidőre. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket az ő álláspontjukkal. A konténeriskola elkészülésével kapcsolatban szintén érdeklődtünk.

Egyelőre a hivatalos, papírra írt álláspont szerint megyünk előre. A szerződés módosítását hivatalosan egyik fél sem kezdeményezte.

Hogy mi történik akkor, ha a szerződés soron következő pontja nem teljesül, egyelőre nem lehet tudni.

Lakatos Péter