IV. Dunakanyar Báb és Színjátszókörök Fesztiválja

0
1006

A IV. Dunakanyar Báb és Színjátszókörök Fesztiválja az előző évekhez hasonlóan a Kismarosi Teleház Alapítvány és a Művelődési Ház közös szervezésében valósult meg. A bábcsoportok 2019. május 17-én (pénteken), a színjátszókörök május 18-án (szombaton), mutatkoztak be.

A műsorszámok tematikailag, műfajilag szabadon választhatók voltak. A részvevők életkorának felső határa 18 év volt. Így a leányfalui „RIPACSOK” felnőtt csoportját is örömmel fogadtuk, de versenyen kívül. Nagyon vidám perceket szereztek a közönségnek.

A produkciókat szakmai zsűri értékelte. Mindkét kategóriában a legszínvonalasabb előadást vándorserleggel, oklevéllel ismerte el. A vándorserlegen kívül az alábbi díjak kerülnek kiosztásra:

  • A legötletesebb báb

  • A legkifejezőbb jelmez, díszlet

  • Közönség díj

  • A legjobb rendezés, feldolgozás —mindkét kategóriában

  • A legjobb színészi játék

Rendezvényünket Neubauer Rudolf polgármester úr nyitotta meg pénteken.

Fesztiválunknak már országos híre lett, így idén Budapestről már három bábcsoport érkezett, a Kőmazsik Bábcsoport „Vitéz László vándorúton” c. előadásán még Kemény Henrik is jót mulatott volna. A Gulner Bábcsoport először látogatott el hozzánk. Móra Ferenc és Weöres Sándor látványos előadását hozták. Celldömölkről, és Újkígyósról 30 fős társaság külön busszal, utánfutóval, hajnali indulással érkezett. A Bábfesztivál több csoportjánál a gyerekek készítették a díszleteket, jelmezeket és a látványos produkciók dicsérik a nagyszerű, lelkes tanárok munkáját. Minden csoport kapott díjat, serleget, de az első díjat a budapesti „KATICÁK Bábcsoport” nyerte a Csillagszemű juhász c. népmesével.

A szombati nagyon gazdag nyolc műsorszám értékelése, díjazása komoly fejtörést okozott a zsűrinek. A Váci Fónay Humána Társulat elgondolkodtató fiatalokról szóló előadását Ruzicska László rendezte. A gödi GÉZENGÚZOK nagyon látványos műsora a „CSIPSZ”, szintén a mai fiatalokról szólt, melyet közösen írtak a gyerekek Zachát Zsuzsával. Megtelt a színpad zenével, tánccal, vidámsággal.

Újra indul nagy örömünkre a Dobay Márti vezette Ifjúsági Színtársulat Kismaroson. Dr Bubó újból jelentkezett! A nagyszerű, ötletes jelmezeket méltán díjazta a zsűri.

Budapestről Nasi Editke és Lacika saját díszletekkel mutatott be Mátyás meséket, valamint a Fóti Művészpalánták „Egerek c. előadását is nagy tapssal honorálta a közönség.

Az I. díjat és vándorserleget a FÉBÉ társulat vitte idén haza „JÖVŐSZÖKŐ” című Dragomán György novelláiból készült utópisztikus, szívszorítóan szép előadása.

A Közönség különdíját Kulcsár Lajos felfedezettje, a 13 éves dunakeszi iskolás kislány, Gergely Szandi kapta, aki „Egy kamasz lány naplója” c. monológot adott elő óriási sikerrel. Örülünk, hogy a tehetséges fiatal indulásánál mi is ott lehettünk! Biztosan fogunk róla még sokszor hallani, nagy élmény volt látni.

A két nap alatt 220 fellépő gyermek étkezéshez a Nagymarosi Csemege adománya segített. A Kismarosi Nyugdíjas klub most is, mint minden rendezvényünkön végig ott volt és ellátta a gyerekeket, kísérőket. Nagyon szépen köszönjük nekik a sok önzetlen segítséget! A plakátok, meghívók Krebszné Gábor Tamara és Bognár Noémi segítségével készültek.

A kiváló hangosítás Szabó Balázs és Pálmai Zsolt érdeme volt. Műsorvezetőnkre, Tóth Zsuzsannára évek óta minden rendezvényünkön számíthatunk. Az ő érdeme, hogy gördülékenyen, zajlott a program mindkét napon. Segítőink, Iványi Milán, Iványi Marci, Hovanecz Bence volt és a Művelődési házból, Papp Gábor. A pénteki fotók Révúti Norbert, a szombati képek Ágoston Böbe alkotásai. Külön szeretnék Heierné Komár Hedvignek köszönetet mondani az előkészületeknél történő munkájáért.

Fő szponzorunk a Kismarosért Közalapítvány volt. Nélkülük, nyertes pályázat híján a program nem jött volna létre. Köszönjük segítőkész támogatásukat.

Tóthné Bán Marianna
Teleház

Révuti Norbert képei az 1. napról:

Ágoston Böbe fotói a 2. napról: