Karácsonyi zserbó golyó cukor nélkül
Nagyon finom és nagyon egyszerű. Elkészíthető előre, hűtőben jól eláll. Csak meg ne találja a család.
tészta:
10 dkg darált keksz /diabetikus keksz, 10 dkg darált dió, 4 ek. sárgabarack lekvár/diabetikus sárgabarack lekvár, ízlés szerint: aszalt sárgabarack apróra darabolva, rum (vagy aroma)
Golyókat formázunk belőle.
máz:
1/2 tábla csokoládé /diabetikus csokoládé, 1 kávéskanál vaj, 1 kávéskanál tejszín
A csokit, a vajat és a tejszínt össze kell olvasztani, majd belemártani a golyókat. Ha van egy jól bevált csoki krémünk a zserbóhoz, az is alkalmazható.
Olasz túrótorta
Ezt a túrótortát csak karácsonyra készítem el, folyékony édesítőszer helyett használhatunk nyírfacukrot, xilitet.
A tészta:
10 dkg vaj, 20 dkg mézeskalács vagy diabetikus omlós keksz (fontos, hogy ne korpás legyen!)
Vajat megolvasztjuk, kekszet apróra törjük, majd összekeverjük. Jól álljon össze. Ha túl száraznak érezzük, néhány kanál tej segíti a massza összeállítását. Ha a diabetikus változatot készítjük, akkor keverjünk bele fahéjat. A diabetikus keksz több vajat, tejet igényel.
Ezt a tortaforma aljába nyomkodjuk, hűtőbe tesszük.
krém:
1 zselatin, 50 dkg tejszínes krémsajt, 50 dkg túró, 20 dkg porcukor vagy folyékony édesítő ízlés szerint, 1 tk fahéj, 6 ek citromlé, citromhéj, narancshéj ízlés szerint.
A zselatint max. 2 dl vízzel készítsük el és hagyjuk langyosra hülni. A többi hozzávalót alaposan elkeverjük, majd még melegen keverjük hozzá a zselatint. Kóstoljuk és ízlés szerint adjuk még hozzá fahéjat, citromhéjat, porcukrot vagy édesítőszert, majd símítsuk a tortaformába és rakjuk vissza a hűtőbe.
hab:
2 dl tejszín, vaníliás cukor vagy diabetikus változat esetén kevés vanília aroma és folyékony édesítőszer, habfixáló. Verjük fel a habot, adjuk hozzá a fixálót és kenjük a torta tetejére.
Hűtőben pihentessük 1 éjszakán át. Másnap fogyasztható! Nagyon finom, igazi különleges ünnepi édesség.
Huszta Emma