Két teherautónyi civil adomány gyűlt össze kedd estére a Művelődési Házban. A gyógyszerből, tartós élelmiszerből és hétköznapi használati tárgyalból álló csomagokat szelektálva vitték Budapestre, ahonnan aztán az ukrán határon túlra jutott el.

A gyűjtés egy sportfelszerelésekkel foglalkozó nemzetközi cég egyik kismarosi dolgozójától indult a faluban. Szimon Zitát ukrán kollégái keresték meg, miután egyik napról a másikra egy óvóhelyen találták magukat. A cég ukrán kirendeltségén dolgozók megsegítésére a vállalaton belüli kampány indult, de Zita a leglátogatottabb kismarosi közösségi oldalra is posztolta a felhívást. A céges ügy órákon belül közüggyé vált, a kismarosi civilek által felajánlott adományok pedig annyira megszaporodtak, hogy nagyobb helyet kellett keresni a tárolásukra, Zitáék házában ugyanis már nem fértek el.

Így történt, hogy kedden már a Művelődési Ház terei fogadták a felajánlásokat. Az intézményvezető Nagy Andrea a Kikiáltónak azt mondta, egyértelmű volt a helyzet, egy közösség segíteni próbál egy másik közösségnek, tehát a közösségi házat ennek szolgálatába kellett állítani. Hozzátette, hogy a társadalmi felelősségvállalásban a Művház intézményének részt kell vennie.

Szimon Zita elmondta, hogy a fuvarozást a budapesti garázsokból már a cége munkatársai oldják meg. A vállalaton belüli gyűjtés egy részét már el is juttatták Ukrajnába, ahol aztán a cég ukrán dolgozói osztják tovább a rászorulóknak.

Közben a vasárnapi szentmisén bejelentették, hogy a kismarosi plébánia elszállásolt egy Ukrajnából menekült családot. Úgy tudjuk, hogy kismarosi kezdeményezésre Fejérdy Áron atya a környező települések plébániáit is felméri, hogy alkalmasak lehetnek-e ideiglenes segítségnyújtásra.

Lakatos Péter